Transvet komt van nature voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Door zoveel mogelijk te kiezen voor halfvolle of magere zuivel, beperk je de inname van transvet.
Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag. Op haar menu staan verder ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen. De voedingsstoffen uit het gras en voer heeft de koe nodig om melk te maken.
Gras en maïs zijn het belangrijkste voer voor de koe en wordt ook wel ruwvoer genoemd. Om ervoor te zorgen dat de koeien sterk blijven, krijgen ze ook nog ongeveer 5 kilo krachtvoer per dag. Dit zit vaak in brokjes en wordt ook wel biks genoemd. In totaal bestaat dit uitgebreide menu uit wel 60 kilo per dag!
Waar komt ons veevoer vandaan? De helft van het voer voor al ons vee komt uit Europa. Het wordt gemaakt uit afvalproducten zoals bietenpulp en bierborstel, een hoop granen en mais, uitgeperst koolzaad en een handje nutriënten.
Eten en drinken
Een koe eet 70 kilo gras per dag en drinkt daarbij wel 80 tot 100 liter water (in de zomer kan het oplopen tot maar liefst 150 liter). Dat is goed voor 25 liter melk per dag! Koeien zijn herkauwers. Het gras wordt door de koe eerst doorgeslikt en daarna pas gekauwd.
Herkauwers. Onder herkauwers vallen onder andere geiten, schapen, herten en koeien. Deze dieren herkauwen hun voer, waardoor hun vier magen er dus ook voor gemaakt zijn om dingen te eten die langzaam verteren. Brood verteert daarentegen best snel en dat kan zorgen voor problemen.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten.
“Een koe in het wild eet vooral gras en kruiden. Het maag- en darmstelsel van runderen is daar ook op ingesteld. Toch krijgen veel koeien maïs, graan en soja te eten en de grens wordt opgezocht van wat de dieren kunnen verteren.
Koeien krijgen soja, omdat daar relatief veel eiwit in zit, die ze nodig hebben voor een optimale melkproductie. Met succes: “Mijn opa molk 3000 liter per koe per jaar, maar nu kan een koe wel 10.000 liter geven”, zegt Zwier van der Vegte.
In de wereldwijde strijd om de schaarse landbouwgrond is China in 15 jaar tijd overigens uitgegroeid tot veruit de grootste afnemer van Braziliaans soja. De soja verbindt de boeren aan beide kanten van de oceaan. De Braziliaanse boer produceert het, de Nederlandse koe en ander vee eet een deel van het bewerkte product.
Boeren voerden de koeien bij met veekoeken. Die brokkelige koeken waren een restproduct bij de winning van olie uit vooral lijnzaad. De dieren aten de koeken graag. Verbeterde technieken om gras in te kuilen (om te conserveren als wintervoer) gaven mede de aanzet tot vervanging van hooi door graskuil.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
De voeding van Nederlandse koeien bestaat hoofdzakelijk uit gras en kuilgras. Hierin zitten voornamelijk eiwitten.
Naast vers gras krijgen de biokoeien ook biologisch ruwvoer (grasklaver), verse of gedroogde biologische voedergewassen (bv.luzerne) of biologisch kuilvoer te eten. Tenminste 60% hiervan moet de bioboer zelf telen of aankopen bij een ander biologisch landbouwbedrijf uit de EU.
Krachtvoer bestaat uit een hoop verschillende ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn bijproducten uit de voedingssector. Zo wordt er aardappelrestant gebruikt, een energierijk product dat zorgt voor extra eiwitten.Ook vind je restanten van maïs, biet, koolzaad, bonen en bierborstel terug.
Soja als veevoer component
Sojaolie wordt in Europa vooral gebruikt voor menselijke consumptie als grondstof voor voedingsmiddelen en cosmetica. Ongeveer 75 procent van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt als veevoer.
Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit 'verborgen' in vlees, eieren, zuivel en kweekvis. Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 20 gram soja nodig, voor een hamburger van 100 gram zo'n 45 gram. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar bijna zeven keer zo hoog geworden.
85% van de soja wordt gebruikt als sojaolie in producten zoals margarines, 8 zeep, slaolie en mayonaise. Daarnaast wordt de sojaboon verwerkt voor in producten zoals tofoe, tempeh, sojasaus, sojadrink en sojaolie.
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert melkveehouders geen verse maïs te voeren aan de melkkoeien. Dit kan zorgen voor verteringsproblemen en een verminderde productie bij melkvee. Volgens de GD is de oude maïs op sommige bedrijven bijna of helemaal op en wordt verse maïs meteen of snel na inkuilen gevoerd.
Want ze worden gebruikt voor het vlees en vermaak (bijvoorbeeld stierenvechten). Maar de koe wordt ook door de mensen verzorgt, dus echte vijanden heeft zij niet.
Het rantsoen van een koe bestaat voornamelijk uit ruwvoer: gras, hooi of luzerne. Per dag eet een koe zo ongeveer 50 tot 60 kilo ruwvoer, dat is op jaar basis al snel 20.000 kilo. Ruwvoer is daarmee het belangrijkste onderdeel van het dagelijkse rantsoen.
Vooral koeien kunnen slecht tegen warmte. „Ze voelen zich lekker als de temperatuur buiten tussen min vijf graden en achttien graden Celsius is.
Antwoord : Scherpe en Kruipende Boterbloem (Ranunculus acris en Ranunculus repens) zijn als groene planten, vooral tijdens de bloei, giftig voor het vee - scherpe boterbloem nog iets meer dan kruipende boterbloem. Bij drogen voor kuilvoer of hooi verdwijnt de giftige werking.
Al deze zintuigen zorgen ervoor dat koeien goed gevaar kunnen aanvoelen. Toch zijn hun zintuigen niet helemaal perfect: ze zijn kleurenblind voor rood en groen en zien deze kleuren als tinten zwart en grijs. Koeien zijn herbivoren.