Wist je dat je yoghurt en kwark ook kunt verwarmen? Yoghurt en kwark kun je goed gebruiken als alternatief voor kookroom tijdens het bereiden van een maaltijd. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en zorg ervoor dat deze producten niet meekoken.
Yoghurt is in feite melk die zuur is gemaakt door de melkzuurbacteriën, daarom is yoghurt ook dikker dan melk: het zuur heeft ervoor gezorgd dat de eiwitten zijn verbonden in een web dat de yoghurt dikker maakt. Als we yoghurt dan verwarmen tot aan het kookpunt, zal dit web verdichten: de eiwitten klonteren samen.
En ook al is de verleiding groot om een plastic bakje van bijvoorbeeld boter of yoghurt te hergebruiken om snel iets op te warmen, doe het niet: deze bakjes zijn niet geschikt om iets in te verhitten.
Griekse yoghurt
Het resultaat is een yoghurt die veel dikker en vetter is dan zijn Hollandse tegenhanger. Griekse yoghurt leent zich perfect om mee te koken. De dikke, romige structuur doet het goed als basis voor sausjes, en je kunt deze yoghurt ook opwarmen zonder bang te zijn dat het begint te schiften.
Hoewel de traditionele bereiding van Brinta het mengen met hete melk betreft, zijn er vele andere manieren om van dit graanproduct te genieten. Je kunt Brinta bijvoorbeeld ook met koude melk of yoghurt mengen voor een verfrissend zomers ontbijt.
Met Brinta heb je een zeer vezelrijk ontbijt. Waarom zijn vezels zo belangrijk? Ten eerste helpen ze de gezondheid van je darmen te ondersteunen. Vezels zijn voeding voor de goede bacteriën in je darmen.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Hou er rekening mee dat de echt magere vervangers het meest geschikt zijn in koude gerechten, denk aan Griekse yoghurt of kwark. De iets vollere vervangers, dus bijvoorbeeld kookroom, zijn het meest geschikt voor warme gerechten.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Zie je in hetzelfde schap een flesje met 'kookzuivel' of 'te gebruiken als kookroom' erop? Dit zijn producten die te weinig melkvet of plantaardige vetten bevatten.Daardoor mogen ze wettelijk gezien geen 'room' of 'kookroom' heten. Kijk dus goed naar de naam en check bij twijfel de samenstelling op de achterzijde.
Ze zijn warm het allerlekkerste! Je kan ze ook kort opwarmen in de magnetron voor het opeten. Maar niet gevreesd; ook koud zijn ze lekker en niet droog!
Verschillen kwark en yoghurt
Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark. Om eenzelfde consistentie te bereiken voor supermarkt bereidingen, wordt er ook wel melkpoeder aan kwark toegevoegd.
Voeg je yoghurt pas aan het einde van je boodschappen toe aan je winkelkarretje om blootstelling aan hoge temperaturen te minimaliseren. Wanneer de yoghurts in de koelkast zit , moeten deze bewaard worden op een temperatuur tussen 0 en 6°C, idealiter 4°.
Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan.Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Wist je dat je yoghurt en kwark ook kunt verwarmen? Yoghurt en kwark kun je goed gebruiken als alternatief voor kookroom tijdens het bereiden van een maaltijd. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en zorg ervoor dat deze producten niet meekoken.
Ook als slank alternatief voor zure room in roomsoepen en dressings of als basis voor dipsauzen is yoghurt zeer geschikt. Gebruik yoghurt ook als slank alternatief voor room en kokosmelk en maak hiermee sauzen, soepen en eenpansgerechten af. De saus kan daardoor iets zuurder smaken.
Kwark is een hele jonge kaassoort, terwijl yoghurt een melkproduct is. Of je kwark dus kunt vervangen door yoghurt of juist omgekeerd hangt dus af van de reden waarom er yoghurt of kwark in het recept wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt.
Je denkt er niet meteen aan, maar yoghurt en kwark kun je ook gebruiken in de bereiding. Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom
Kookroom is zo onwijs makkelijk te vervangen door een plantaardige variant zoals sojaroom of eentje op basis van linzenproteïne. Er zijn ook varianten op basis van haver, maar die kunnen ook wat dunner zijn.
Het moet minstens 10 procent melkvet bevatten, anders mag het de naam kookroom niet dragen. Datzelfde geldt voor de inhoud, het mag alleen afkomstig zijn van melk. Daarom staan er in de supermarkt ook verschillende variaties met de naam kookzuivel bijvoorbeeld. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent.
Maar dat bijvoorbeeld Brinta Ontbijt en Biologische doperwtjes uit een potje niet door de keuring komen, is een verrassing. Allebei de producten bevatten teveel zout, zegt de toelichting. Het geringste snufje zout of het kleinste beetje suiker zorgt ervoor dat een product buiten de Schijf valt.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.