Het grote voordeel van echografie is dat er geen straling aan te pas komt.
Vanuit de basisverzekering krijg je standaard twee echo's aangeboden. Dat zijn de termijnecho (rond de 10 à 12 weken) en de 20 weken echo (het structureel echoscopisch onderzoek), die vanaf 19+0 weken zwangerschap gedaan wordt.
Is een 3D/4D echo schadelijk voor de baby? Het maken van een pretecho of 3D/4D echo is dus absoluut niet schadelijk voor je baby.
Nee.Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp gedaan, maar er zijn geen nadelige gevolgen bekend voor moeder en kind.
Een termijnecho vindt bij voorkeur plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Waarom een termijnecho? Bij de termijnecho wordt aan de hand van de metingen van de foetus de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld.
Een inwendige echo doet meestal geen pijn, maar bij een ontsteking of een bloeding in de buik kan het onderzoek wel gevoelig zijn.
Eet geen vette producten, zoals boter, kaas, pindakaas of chocolade.De laatste 4 uur voordat u het onderzoek heeft niet meer eten, roken of kauwgom kauwen. Thee zonder melk of suiker en water drinken mag nog wel. Frisdrank of water met bubbels mag u niet drinken voor dit onderzoek.
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)
Echo's Je kindje in beeld
In je zwangerschap zullen we nl op een aantal momenten jullie kindje bekijken via een echo. Deze echo's worden gemaakt door de verloskundigen en door gespecialiseerde echoscopisten. De echo's zijn niet verplicht. Jullie kunnen er zelf voor kiezen om bepaalde echo's wel of niet te laten maken.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om voor eigen kosten een extra echografie te laten doen zonder medische aanleiding. Voor deze zogenaamde pretecho kun je op steeds meer plaatsen terecht. Er zijn 2D echo's, 3D echo's en zelfs 4D echografie (een filmpje van 3D foto's).
De basisverzekering vergoedt alle echo's die voorgeschreven zijn door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Hieronder vallen in elk geval: de termijnecho (12-wekenecho), de 13-wekenecho en de 20-wekenecho.
Wat is het verschil tussen CT-scans en een röntgenfoto, echo of MRI? “Met CT kun je echt in het lichaam kijken.Dat is de meerwaarde ten opzichte van een röntgenfoto.Het detailniveau is bovendien een stuk hoger dan van echografie.
In grote lijnen zijn er drie soorten radiologische onderzoeken: onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen, zoals de klassieke röntgenopname of de CT-scan, onderzoeken op basis van geluidsgolven, met andere woorden de echografie,en technieken die werken met magneetvelden, de MRI.
Een echo kan geen miskramen veroorzaken, ook bij bloedverlies kan een inwendige echo geen kwaad. Een garantie dan nooit onbekende of ongewenste effecten zullen optreden is niet te geven. Daarom is het verstandig alleen een echo te maken als deze nuttige informatie oplevert.
Waar je rond 6 weken zwangerschap nog 22% kans hebt op een miskraam, is dat risico na een goede termijnecho tussen 10-12 weken zwangerschap 0,6%. In de weken die volgen neemt dit risico nog wel verder af, maar het is dus al een erg kleine kans.
De 13 wekenecho is een vorm van prenatale screening. Het laten uitvoeren van de 13 wekenecho brengt geen risico's met zich mee en is niet verplicht. Er is nog weinig duidelijk over de betrouwbaarheid van de 13 wekenecho. De 13 wekenecho vervangt de 20 wekenecho niet.
8 weken zwanger: vitaliteitsecho
Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.
We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen.
Voor een echografie van de onderbuik, de nieren en de blaas is het noodzakelijk dat de urineblaas vol is. Daarom vragen we u 1 ½ uur voor het echo-onderzoek, binnen 30 minuten, 1 liter water te drinken (6 grote glazen) en daarna niet meer te plassen!
Echo abdomen
Op de dag vóór het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur 's avonds niets meer eten, snoepen, kauwgom kauwen of roken tot na het onderzoek. Omdat een volle blaas wenselijk is, mag u 's ochtends water drinken.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Een laatste risico van een echo is het veroorzaken van onterechte ongerustheid: soms wordt er iets verkeerd opgemeten, soms lijkt er een afwijking te bestaan die later niet teruggevonden wordt of die niets te betekenen heeft. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
Een echografie is een onderzoek waarbij met geluidsgolven een beeld wordt verkregen van organen en weefsels. Bij uw onderzoek worden de zenuwen in beeld gebracht en wordt er gekeken naar de aanleg en de dikte van de zenuw. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk. De zenuwen worden in beeld gebracht via de huid.