Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Het enige echte legale zelfverdedigings wapen is de pepperspray van Bodyguard Veiligheidsproducten. Deze schakelt de belager enkele minuten uit zonder blijvend letsel aan te brengen. In de tijd dat de aanvallen “knock out” is kan jij jezelf in veiligheid brengen en naar de politie gaan om aangifte te doen.
[1] Art. 41 lid 1 Wetboek van Strafrecht: Niet strafbaar is hij die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Wanneer je wordt aangevallen, beweeg dan opzij, uit de richting van het mes. Pak de pols van de hand van de aanvaller waar het mes in zit en stoot hem met je vrije hand in zijn gezicht. Sla vervolgens het mes uit de hand van de aanvaller. Neem afstand.
Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat.
Openlijke geweldpleging in de wet
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Wel moeten ze “aannemelijk” worden. Ook hier geldt dus dat er (getuigen)bewijs moet zijn als je een beroep op noodweer wilt doen. Als je in een vechtpartij verzeild bent geraakt en je hebt uit zelfverdediging van je afgeslagen dan is het dus belangrijk om namen en adressen van getuigen te achterhalen.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging.
Ook het opzettelijk toebrengen van pijn (denk aan een harde duw of een klap met de vlakke hand) kan onder een mishandeling vallen. Uit de rechtspraak volgt bovendien dat ook “een hevige onlust veroorzakende gewaarwording” mishandeling kan opleveren.
Over X-Marker (Smurfenspray)
X-marker is de enige legale zelfverdedigingsspray in Nederland! (wordt qua uiterlijk ook nog wel eens verward met het wettelijk verboden traangas of pepperspray. Maar x-marker is niet verboden door de Nederlandse wetgeving).
Nee, je mag geen pepperspray in huis hebben. Het bezit van pepperspray is strafbaar.
In een aantal Europese landen mag men een boksbeugel bij zich dragen, maar in Nederland en België is het wapen verboden.
Als gevolg van het heilig beschouwen van zowel leven als bezit, geldt in de islam het recht op zelfverdediging zowel voor het zich verweren tegen een levensbedreigende aanval op het eigen leven, als voor het verweren van een poging tot beroving van het bezit.
Wat is noodweerexces? Noodweerexces is vastgelegd in artikel 41 lid 2 van ons Wetboek van Strafrecht. Daarin is bepaald: 'Niet strafbaar is de overschrijding van de grenzen van noodzakelijke verdediging, indien zij het onmiddellijk gevolg is geweest van een hevige gemoedsbeweging, door de aanranding veroorzaakt.
Aangifte doen van mishandeling
Mishandeling is een strafbaar feit. Hiervan kun je aangifte doen bij de politie. De aangifte is het beginpunt voor onderzoek van de politie naar de mishandeling.
Het geeft je zelfvertrouwen. De trainingen hebben een sportief karakter, maar je hoeft niet aan sport te hebben gedaan om aan de trainingen mee te kunnen doen. We oefenen in de weerbaarheid vooral met situaties waar het gaat om ongelijkwaardigheid en machtsmisbruik.
Noodweer is verdediging in een situatie, waarin men onverhoeds wordt aangevallen en waarin alleen zelfverdediging agressie kan afweren.
Bij huisvredebreuk geldt de verdachte uitsluitend, wanneer hij wordt betrapt op heterdaad, kan worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Is er geen sprake van heterdaad dan is dit niet mogelijk en kan een verdachten enkel worden verzocht om naar het bureau te komen voor een verhoor.
Zelfverdediging in het strafrecht heet noodweer of noodweerexces. Het gaat daarbij om een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding waartegen je jezelf mocht verdedigen. In het normale spraakgebruik blijven we het gewoon zelfverdediging noemen.
Varianten noodweerexces
Het 'intensief' noodweerexces; een te zwaar middel in verhouding tot de aanranding (bijv. u hebt teruggeslagen met een knuppel terwijl u zelf een enkele klap met de vuist hebt gekregen) Het 'extensief' noodweerexces; u bent te lang doorgegaan in de zelfverdediging (bijv.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Mishandeling is een strafbaar feit, een misdrijf. Iets waarvoor u kunt worden gestraft door de rechter. Wat is mishandeling precies? Volgens de wet, artikel 300 Wetboek van Strafrecht (Sr), wordt mishandeling gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de 4e categorie.