Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32,000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter wereld, is Nederland de absolute koploper als fietsland.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen.
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar. Terwijl Zeeuwen en Flevolanders de minst fanatieke fietsers van ons land zijn.
Voor mensen die niet uit Nederland komen is het soms een vreemde gewaarwording: Nederland telt aanzienlijk meer fietsen dan inwoners. Volgens cijfers van RAI Vereniging en BOVAG waren er vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen tweewielers in het land. Dat is omgerekend 1,3 fiets per persoon.
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen. Fietspaden en avontuurlijke trails wachten op je.
Het aantal fietsen op de wereld word geschat rond de 1 miljard. Dat betekent dat ongeveer 2.3% van alle fietsen ter wereld in Nederland zijn. Als je realiseert dat in Nederland slechts 0.2% van de wereld bevolking woont, kan je dus snel zien dat we een echt fietslandje zijn.
Portugal staat gek genoeg niet echt bekend als fietsland. Dat komt misschien doordat u er geen uitgebreid netwerk van fietspaden vindt, zoals in Nederland. Het Zuid-Europese land kent echter rustige en landelijke gebieden waar u veilig kunt fietsen. Ook in de Algarve vindt u een prima landschap voor fietsers.
Malafide webwinkel, wegblijven dus!
Geen contact mogelijk, wel alles op voorraad. Niet vertrouwen!! Gelukkig last-minute een site van de politie gevonden, waarop fietsenland.com als malafide wordt aangemerkt. Gelukkig, want ze zijn op alle fietsen nét goedkoper dan de concurrenten.
De natuur is er schitterend, er is veel te zien en Nederlands beste fietspaden liggen er: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog verdienen je onverdeelde aandacht. We zochten een aantal mooie fietsroutes uit, waarbij het je – zeker in het laagseizoen – soms zelfs lukt aan de drukte te ontsnappen.
Ruim 40 miljoen Amerikanen hebben vorig jaar minstens zes keer met de fiets gereden en dat aantal zal nog significant blijven stijgen.
Waar kun je goed fietsen? Er zijn tal van mooie fietsgebieden in Duitsland waar je heerlijk kunt trappen en relaxen. Denk bijvoorbeeld aan de Eifel, ga fietsen in het Zwarte Woud, het Sauerland, Thüringerwald, het Beierse Woud, het Spreewald, de Moezel of de Lüneburger Heide.
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen.
Er kunnen 12.500 fietsers hun fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Fietsen in Noorwegen betekent rijden langs de fjorden, veel natuur, bergen, dalen, water en mooie fietsroutes, overwegend over asfalt, maar ook regen en wind en ook wel eens mooi weer. Noorwegen heeft veel bergen, maar meestal zijn het geen steile, maar meer lange klimgedeeltes.
Neem een fietshelm mee. Het is niet verplicht om met helm te fietsen in Denemarken, maar dit is wel verstandig. Zeker als je de route niet kent en het gewend bent stevig door te fietsen, val je sneller en is het goed een helm te dragen op de fiets.
Helm. Het dragen van een helm is verplicht voor kinderen jonger dan 15 jaar. Als een kind tot 15 jaar geen helm draagt, kunnen de ouders of begeleiders (van 15 jaar of ouder) hiervoor een boete krijgen. Alle fietsers worden geadviseerd een helm te dragen.
Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1 098 kilometer en deed daar bijna 99 uur over. Daarmee was de fiets goed voor 8 procent van alle reizigerskilometers en 22 procent van de totale reisduur van de Nederlandse bevolking binnen de landsgrenzen.
Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld. 1,8 miljoen van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund.
23 miljoen fietsen (update 2022!)