Buikpluis of navelpluis, hoe je het dan ook wilt noemen, het is een merkwaardige verschijning. Niet iedereen maakt pluis aan met zijn navel, maar hoe ontstaat navelpluis nu eigenlijk en waarom heb ik het dus soms wel en soms niet.
Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar. In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam.
Beharing speelt een grote rol bij navelpluis
Sowieso is beharing een belangrijke factor. Maar liefst 97 van de deelnemers met navelpluis is een beetje, redelijk of erg behaard. Mensen met weinig tot geen haar hebben in maar 3 procent van de gevallen last van buikpluis.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Stof dat zich in het puntje van je broekzak verzamelt, heet gnurr. Sommige dieren kunnen hun zwangerschap maanden uitstellen. Het gevlekte stinkdier bijvoorbeeld. Maar ook otters en kangoeroes.
Wist je dat de hoogste golf ooit gemeten 64 meter boven de zeespiegel uitkwam ? Wist je dat de aarde ongeveer 6 000 000 000 000 000 000 000 000 kilogram weegt ? Wist je dat het grootste zwembad ter wereld wel 1013 meter lang is ? Wist je dat de Nijl de langste rivier ter wereld is ?
Kernpunten. Feoderma (terrarmaforme dermatose) bestaat uit asymptomatische donkere plaques op de huid en imponeert in eerste instantie als vervuiling van de huid. Het is een verworven aandoening die voornamelijk voorkomt bij kinderen, met als voorkeurslokalisaties nek, romp, posterieure malleolus en navel.
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.
De navel heeft zodra we geboren worden geen nut meer, maar je hebt er 9 maanden te eten door gekregen vanuit je moeders lichaam! Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de vorm van je navel meer zegt over je persoonlijkheid en levensstijl dan je in de eerste instantie zou denken.
Vorm van navel hangt af van klem en weefsel
Wat overblijft als de wond is geheeld, is de navel. Hoe de navel eruitziet, hangt er onder andere van af hoe dicht bij het lichaam de klem aangebracht werd en hoe snel het litteken is genezen.
Een buikbreuk (ook: hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand (breukpoort). De breuk is herkenbaar aan een zwelling ter plaatse. Een breuk kan verschillende oorzaken hebben.
Het antwoord is even bizar als eenvoudig: Silke is geboren zonder navel. “Bij mijn geboorte zaten mijn organen niet in mijn buik, zoals bij gezonde baby's”, legt Silke uit aan onze redactie. “Ze zaten in plaats daarvan in de navelstreng.”
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.
Een navel is eigenlijk een litteken. Voor de geboorte kan de baby in de buik van de moeder niet zelf eten of ademhalen. De moeder zorgt ervoor dat de baby genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Dat kan omdat de baby met een lange streng aan de moeder verbonden zit (de navelstreng).
Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.
Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest en vormt een litteken.