De kaas is op kamertemperatuur al lekker genoeg. Je kunt natuurlijk de brie zonder toastje of brood eten, maar het is wel zo netjes om er gebruik van te maken als de gastheer de brie heeft opgediend met brood.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Bij kazen als brie snijd je de punt er eerst altijd af.
Je kunt beter langs de lange kant snijden, waarmee de driehoekige vorm behouden wordt. Zo is de smaak van de hele kaas beter verdeeld (en het ziet er mooier uit).
Houdbaarheidsdatum. Als het gaat om een ongeopende verpakking, kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Schimmelkazen als brie zijn erg gevoelig voor groei van bacteriën die je ziek kunnen maken. Als je niet zeker weet of de brie nog goed is, kijk en ruik dan goed aan de kaas.
Een populaire variant op de klassieke brie soorten. Door het pasteuriseren van de melk en het toevoegen van een vleugje room heeft deze kaas een zacht, vriendelijk karakter.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Door het vocht verandert de kaas. In plaats van schimmels en bacteriën die van een droge omgeving houden (zoals de witte korst van Camembert en Brie) zul je bacteriën aantreffen die zich meer in een zoute, vochtige omgeving thuisvoelen.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Snijd de kaas eerst helemaal doormidden. Ook als je enkel een puntje uit de kaas wilt halen, kun je het beste de hele kaas door de helft snijden. Vind je het lastig om recht te snijden? Trek dan van tevoren een lijn over de kaas.
Heb je een ronde kaas, zoals een camembert of triple crème-kaas? Zorg er dan voor dat je vanuit het midden snijdt en dan in de punten naar de zijkanten toe. Zo ontstaan er kleine driehoeken, waardoor iedereen een stuk heeft uit het smeuïge midden.
Een plat kaasmes is perfect voor het versnijden van harde en halfharde kazen. Met een kaasschaaf kunt u flinterdunne schijfjes schaven. Het wordt daarom aanbevolen voor harde kazen zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Op een kaasschotel kunt u best bij elke kaassoort een mes leggen dat ervoor geschikt is.
Monica Auslander, voeding consultant van RSP Nutrition, geeft aan dat brie eten alsnog verstandig is. Het zit namelijk vol met vitamine B6 en B12 wat zorgt voor een energie boost in je lichaam. Het fijne ook aan brie is dat het redelijk machtig is, dus je hoeft je niet druk te maken dat je er te veel van gaat eten.
Waarom stinkt brie? In plaats van schimmels en bacteriën die van een droge omgeving houden (zoals de witte korst van Camembert en Brie) zul je bacteriën aantreffen die zich meer in een zoute, vochtige omgeving thuisvoelen. Deze bacteriën zijn vaak wat meer oranje, goudkleurig of rood en de geur is wat sterker.
1. Vieux Boulogne. In 2004 door een Britse wetenschapper aangewezen als de hands-down winner op stinkgebied: deze kaas uit Pas-de-Calais is na 7 tot 9 weken rijpen in te zetten als chemisch wapen.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Brie, en alle andere zachte kaassoorten, moet in de koelkast bewaard worden. Natuurlijk is dit enerzijds omdat de kaas bederven zou buiten de koelkast, maar anderzijds ook omdat de kaas bij hoge temperaturen vloeibaar of minder vast zou kunnen worden.
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Beide worden beschreven als nootachtig, fruitig, grasachtig, en zelfs paddenstoelachtig, maar Brie is milder met een romige, boterachtige smaak, terwijl Camembert een diepere, meer aardse en intense smaak en aroma heeft. Brie staat erom bekend een milde smaak te combineren met een fijnere textuur.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) brie. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'brie'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd.