Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Een frisse, droge witte wijn is een goede keuze. Denk aan een Sauvignon Blanc of Viognier. Ook een mousserende wijn gaat erg goed met rauwe zalm.
Zo'n droge champagne accentueert de ziltige smaak van de gerookte zalm en biedt een mooi tegenwicht bij het 'vetje' van de vis. De snelle wijntips: Druivenrassen: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Gris, Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Kerner.
CHARDONNAY: LEKKER BIJ ZALM!
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een ronde chardonnay een goede wijn bij zalm is. De Valdivieso Chardonnay Reserva laat de veelzijdige zalm goed tot z'n recht komen. De ronde smaak van de wijn matched ook nog eens goed met de vettige, uitgesproken smaak van de zalm.
Door de stevige, vleesachtige structuur van zalm kunnen wijnen met weinig tannines een prima keuze zijn. Kies een lichte Pinot Noir, Gamay of Tarrango. Wil je vriend en vijand verrassen met je wijnkeuze? Kies een stevige rosé, bijvoorbeeld een rosado uit Spanje.
Welke wijn bij gerookte zalm (warm): zwaardere wijnen, zoals de Chardonnay, de Grand Cru en de Bourquiel.
Quiche met zalm is altijd een goed idee! Deze quiche vraagt om een goede pinot blanc uit de Elzas. Pinot blanc is namelijk een kameleon onder de wijnen; hij past zich gemakkelijk aan naar de smaak van een gerecht. Dus ook aan de vette zalm.
Kiest u voor een pasta met een romige saus, gevuld met bijvoorbeeld ham, zalm of paddenstoelen? Ga dan voor een stevige witte wijn, het liefst houtgerijpt. Ook een lichte, bloemige rode wijn gaat erg goed samen met dit gerecht.
13/12/2016 - Een assortiment gerookte vis is een klassiek voorgerecht – binnen het (smaak) bereik van velen – om feestelijk te beginnen en zeker om het eindejaar af te ronden. Al even klassiek en monomaan wordt daarbij een fruitige champagne of een robuuste sauvignon blanc aanbevolen.
Bij een lichtere risotto met bijvoorbeeld vis en/of asperge mag de wijn ietsje frisser. Kies voor een fles Soave, Roero Arneis, een Premier Cru Chablis of een witte Bordeaux. Een gekoelde rode kan ook lekker zijn, maar dan wel een lichte met weinig tannines. Ook leuk: probeer eens volle rosé.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Welke wijn bij lasagne met zalm? Deze lasagne met zalm is heerlijk smeuïg en romig. Daar smaakt een rijke chardonnay of een witte Mâcon Villages heel goed bij. Vooral de wat vettere zalm past uitstekend bij een volle romige wijn.
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Alles verpakt in een knapperig bladerdeeg. Hier past een chardonnay met een klein beetje houtlagering heel goed bij. Ook die heeft een rond mondgevoel en is rijk van smaak. Maar ook een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika is een goede keus.
Anders, maar ook heerlijk bij sashimi zijn niet al te uitbundige, maar wel geurige wijnen als Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, droge Pinot Gris/Pinot Grigio, Furmint, droge Riesling en witte Rhône. Een klassieke, en dus niet te frivool fruitige, rosé uit de Provence is ook beslist een aanrader.
Antipasti kunnen natuurlijk van alles zijn, van vis tot vlees en groentehapjes. Je kunt bij antipasti het beste een toegankelijke witte of rode wijn kiezen, zonder al te felle zuren of uitgesproken tannines.
Maak jij een pasta met een saus van zeevruchten of vis? Bij mosselen, inktvis, garnalen of vissoorten is een witte wijn de beste keuze. Rode wijn en vis gaan over het algemeen niet goed samen. Rode wijn bevat doorgaans veel tannine en deze tannine zorgt voor een onprettige smaak in combinatie met de eiwitten in de vis.
De smeuïgheid van de quiche vraagt om een soepele, ronde wijn en de 'blonde' smaak van ei en room wijst in de richting van wit: Pinot Blanc, Sylvaner of Auxerrois bijvoorbeeld, maar een Chardonnay matcht ook mooi. Liever rood? Neem iets fris en lichts als Pinot Noir of Beaujolais.
Een frisse witte wijn maakt de quiche wat verteerbaarder en kan prachtig appelleren aan de frisse tonen in je salade. Kies je voor rood, houd het dan licht en fris. Bijvoorbeeld een Beaujolais of een Duitse Spätburgunder. Vermijd al te zware witte of rode wijnen.
Welke wijn bij Zalm Belle Vue? – Denk aan witte wijnen van de variëteiten grenache blanc, roussanne en/of marsanne, bijvoorbeeld witte Rhône en ook witte Beaujolais. Ook witte wijnen uit Italië als Gavi en Soave en een delicate, droge rosé uit de Provence sluiten geruisloos aan bij gestoomde en gepocheerde zalm.
Gekookte asperges met gerookte zalm: Pinot Gris uit de Elzas, Chardonnay met lichte houtrijping, Gruner Veltliner uit Oostenrijk. Gegrilde asperges met gebakken inktvisringen en knoflookolie: Vermentino en Custoza uit Italië of witte Provence wijn.
De oorsprong van de 'pinot noir' ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de 'cabernet sauvignon'.
Zo combineer je wijn met koude vis
Droge witte wijn, goed fruitig en friszurig: dat is de perfecte combinatie. Bij gerookte vis kies je ook voor droog wit maar liefst met wat houtlagering: Klassiek: La Villa Nanni Pinot Bianco 2014, Venetië, Italië.