– Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde. – Bij een achterbal moet de uittrap binnen het 5 metergebied genomen worden.
Waar een goalie volgens de oude regels binnen een redelijk tijdsbestek maximaal vier stappen mocht doen met de bal, moet hij het speeltuig volgens de nieuwe regels binnen zes seconden in het spel brengen.
Een keeper kan ook hands maken, hoewel hij nog in het strafschopgebied staat. Dit kan wanneer hij de hand met de bal buiten het strafschopgebied heeft (buiten de lijn) en met zijn voeten nog in het strafschopsgebied staat. Deze overtreding wordt maar zelden door de scheidsrechter gezien.
'Een keeper mag de bal die door een medespeler wordt teruggespeeld niet met de hand aanraken, dus ook niet vastpakken. Doet hij dat wel, dan krijgt de aanvallende partij een indirecte vrije trap. Daar krijgt de doelman nooit een kaart voor.
Een doelpunt vier je als team, behalve de keeper. Deze clown rent vaak als een gek in zijn doelgebied om een treffer te vieren. Of ze gaan van gekkigheid in hun eigen gebiedje op de grond liggen rollen. Eigenlijk is dit puur een schreeuw om aandacht, aandacht die ze overigens nooit krijgen.
– De keeper heeft een beschermende status binnen het 5-meter gebied. Wanneer hij/zij gehinderd wordt bij het pakken van de bal krijgt de keeper de vrije trap mee. – Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde.
Kan een keeper een doelpunt scoren door de bal rechtstreeks vanuit zijn/haar strafschopgebied in de tegenstander hun goal te gooien? Antwoord: Neen, de scheidsrechter kent dan een doelschop toe aan de tegenstander.
Een doelman, doelverdediger of keeper (vrouwelijk doelvrouw, doelverdedigster of keepster) is bij voetbal een speler die moet voorkomen dat de bal in het eigen doel terechtkomt.
De ideale lengte voor een doelman is 1.85 meter."
Kun je buitenspel staan bij een doeltrap? Nee, als je de bal bij een doeltrap, corner of ingooi rechtstreeks ontvangt, kun je niet 'offside' staan.
Onderkant oksel de grens tussen hands en niet-hands
Het gebied tussen de schouder en de rest van de arm is nu echter officieel afgebakend. De grens loopt tot aan de onderkant van de oksel: komt de bal daarboven, is het geen hands en komt de bal daaronder is het wél hands.
Strafbaar hands zonder kaart (scoringskans creëren)
Bij deze vorm van strafbaar 'aanvallend' hands ontvangt de aanvaller geen gele kaart. De juiste beslissing in onderstaande clip is dus een directe vrije schop voor de verdedigende partij, zonder kaart.
Met ingang van het seizoen 2021-2022 gelden weer nieuw regels voor onopzettelijk aanvallend hands. Twee jaar terug werd de regel ingevoerd: bij aanvallend hands, ook als dat onopzettelijk is, moet de scheidsrechter affluiten en een directe vrije schop geven als er een doelpunt valt of een kansrijke aanval ontstaat.
Een speler staat namelijk in buitenspelpositie wanneer de speler de bal ontvangt op het moment dat hij/zij tussen de keeper en de laatste verdediger staat. Ook staat een speler buitenspel als hij/zij de keeper voorbij is en de bal ontvangt die in een voorwaartse lijn is gespeeld.
De toss is een simpele lotingsprocedure waarbij er een muntstuk in de lucht wordt gegooid. De scheidsrechter vangt vervolgens de munt op en legt deze op zijn hand. Vervolgens kan de muntkant of de kopkant bovenop liggen. De aanvoerder die het juiste antwoord heeft geraden mag de speelhelft kiezen.
De kleinste keeper levert Costa Rica. Leonel Moreira is de naam en is 1,77 m, de grootste keeper is Lovre Kalinic van Kroatië. Hij meet 2,01 m. De zwaarste keeper is Danny Vukovic van Australië.
Letten de keeperstrainers/-scouts op dezelfde dingen als bij de spelers? “Gedeeltelijk wel! Technisch en tactisch inzicht, snelheid van handelen en de intrinsieke motivatie van een keeper/speler is in alle gevallen de basis.
Thibaut Courtois - 1,99 meter
De langste keeper uit dit rijtje is de Belg Thibaut Courtois, doelverdediger van Chelsea.
1. Jan Oblak. Jan Oblak is momenteel de beste keeper ter wereld!
Op de kop van het strafschopgebied bevindt zich nog een cirkeldeel dat zich op 9,15m van de penaltystip bevindt. Deze heeft als functie om de overige spelers op de voorgeschreven afstand van 9,15 meter te houden tot de strafschop is genomen.
Een strafschop wordt genomen vanaf de penaltystip. Deze stip ligt op elf meter afstand van het doel. De speler die de strafschop neemt is samen met de keeper de enige twee spelers die zich op dat moment in het zestienmetergebied bevinden.
Want hoe luiden de reglementen precies: Volgens het regelboekje van de KNVB kun je niet scoren uit een ingooi, tenzij de bal onderweg wordt getoucheerd. Dat geldt ook een speler of speelster de bal na een dommigheidje in zijn of haar eigen doel gooit.
De directe vrije schop mag je rechtstreeks in het doel van je tegenstander trappen. Bij de indirecte vrije schop mag dat juist niet: de bal moet eerst nog zijn geraakt door een andere speler. Een directe vrije schop mag je dus rechtstreeks in het doel van de tegen- stander trappen.