Het is het beste de bruidstaart zo ruim mogelijk van tevoren te bestellen. Hierbij kan gedacht worden aan zo'n drie tot zes maanden voor de bruiloft. Het kan namelijk voorkomen dat decoraties en eventuele speciale ingrediënten voor jullie taart door de bruidstaartenbakker moeten worden besteld.
Als de taart zonder slagroom is gemaakt dan is die 3 dagen in de koelkast houdbaar en 3 maanden in de vriezer. Als de taart mét slagroom is gemaakt, is die 1 dag in de koelkast houdbaar en 1 maand in de vriezer.
Een bruidstaart voor 100 personen kost ongeveer tussen de 650 en 700 euro. Je krijgt dan taarten van vier etages.
De patissier houdt rekening met het minimum aantal personen. Gemiddeld ligt dit minimum rond de 20 à 25 personen. Dit houdt dus in dat de minimumprijs voor de hele bruidstaart op ongeveer € 140,- uitkomt. Je kunt er in principe vanuit gaan dat jullie trouwtaart in totaal tussen de € 100,- en de € 500,- zal gaan kosten.
Een bruidstaart is onder andere zo duur omdat hij gestapeld moet worden. Zo´n stapeltaart is lastig te maken door de hoogte en daarom ook duurder. Je kunt net zo goed een aantal platte taarten bestellen, dit is een stuk goedkoper! Overigens zijn platte taarten ook makkelijker om zelf te maken.
Tot en met 20 personen: één laag. 20 – 35 personen: twee lagen. 35 – 50 personen: drie lagen. 50 – 70 personen: vier lagen.
De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry).En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.
De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan. Zij steekt daartoe het mes in het midden van de onderste taart.
Het beste is om de taart gewoon in delen te vervoeren en pas te stapelen en af te maken op locatie. Er is altijd wel een plek waar je de taart in alle rust in elkaar kan zetten. Dit voorkomt stress met vervoeren, en dan weet je zeker dat je taart heel aankomt en er precies zo uitziet zoals je hem bedoeld hebt.
Je begint door de onderste taart op een cake drum te zetten. Een drum is erg stevig en zorgt ervoor dat de taart goed en recht blijft staan. Je kunt ook een beetje botercrème onder de taart smeren zodat de taart vast plakt aan de drum en het niet snel zal verschuiven.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart.
Gebak en taart
Slagroom- en vruchtengebakjes kun je het beste rechtstreeks uit de koelkast serveren, zodat ze niet te warm worden. Gebakjes met crème zijn juist het lekkerst als ze niet te koud zijn. Haal ze daarom ongeveer een uur voordat je ze wilt serveren alvast uit de koelkast.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Tegenwoordig wordt er steeds vaker afgeweken van deze traditie en wordt het aantal lagen afgepast op het aantal gasten:Over het algemeen is een bruidstaart van drie lagen voldoende voor een groep van 30 tot 50 personen. Een bruidstaart van vier lagen is voldoende voor een groep van 50 tot 100 personen.
Samen de taart aansnijden voor verbondenheid
Het aansnijden van de bruidstaart kun je wel een traditie noemen. Na alle oh's en ah's van de familie en vrienden, pakt de bruid het mes om de onderste bruidstaart aan te snijden. De bruidegom legt zijn hand op de hare als teken van verbondenheid.
Houd er wel rekening mee dat bakkers vaak van een minimum aantal personen uit gaan. Gemiddeld ligt dit minimum rond de 20 à 25 personen, wat inhoudt dat de minimumprijs voor de hele taart vaak rond de € 180,- ligt (bij die gemiddelde prijs van 9 euro p.p.)
Broodmes. Een broodmes is een getand mes om brood, gebak en fruittaarten te snijden. De tandjes kunnen een zachte of een scherpe golving hebben. Geef de voorkeur aan een broodmes met een zachte golving, dan snijdt scherper en je krijgt minder kruimels.
Officieel hoort de bruidstaart wit te zijn, net als de wit geklede bruid. De taart heet ook 'bruidstaart omdat de bruid de belangrijkste persoon in van de bruiloft.
Traditioneel gezien bestaat een bruidstaart uit ten minste 3 lagen. De bovenste is dus om in te vriezen en staat voor vruchtbaarheid. Daarnaast is er dan een laag voor de receptie en de andere laag om uit te delen op bijvoorbeeld het feest.
De bruid zet haar rechter hand om het mes, dan zet de bruidegom zijn hand om de hand van de bruid. Zo snijden jullie een stukje taart samen. Vergeet niet om de taart heel langzaam te snijden, zodat er genoeg tijd is voor iedereen om jullie te bewonderen en de mooiste foto's maken van het moment.
In de Middeleeuwen brachten de Britse bruiloftsgasten allemaal een kleine koek of taart mee die opgestapeld werden op een tafel. Zo kreeg je al een idee van een bruidstaart. Als de bruid en bruidegom elkaar over de stapel heen konden kussen, zou dat veel geluk brengen.