Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Zieke plantendelen en onkruid zijn in principe composteerbaar, maar het is niet aan te raden. Bij een goed functionerende compostering zullen de meeste ziektekiemen niet overleven en verliezen onkruidzaden hun kiemkracht, maar besef dat niet alle hoeken van het composterend materiaal dezelfde hoge temperatuur bereiken.
Blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es, kastanje en populier verteert heel snel en is snel om te zetten in bladcompost. Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop. Heb je geen composthoop, dan kun je ook gemakkelijk in een vuilniszak bladcompost maken.
Wees heel voorzichtig met aardappelschillen in de compost bak of hoop te gooien. Er kunnen namelijk ziekten op de aardappelen zijn achter gebleven die vermeerderen zich nu via de schillen in de composthoop. Ok bestaat de mogelijkheid dat er kiemremmers zijn gebruikt , om het kiemen van de aardappel te voorkomen.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ...
onkruiden (zoals brandnetels) zijn zeer goed composteerbaar en zorgen voor een goede temperatuur in de composthoop. Hun vochtgehalte en structuur is optimaal. Voeg ze wel bij de composthoop voor de zaadvorming.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Tomatenbladeren en tomatenplanten mogen niet in het compostvat! Deze kunnen ziekten/schimmels in de compost brengen. Papier kan eventueel mondjesmaat maar liever niet. Ook mag er geen aarde in het compostvat dus de aarde moet van tevoren goed van de planten worden afgeschud!
Heb jij een composthoop in de tuin? Ook eierschalen mogen op de composthoop. Door de eierschalen krijgt de compost calcium en dat helpt de planten met groeien. De eierschalen moeten wel goed klein gemaakt worden voor de composthoop.
Niet te gebruiken zijn bladeren van bijvoorbeeld laurier en klimop, omdat deze niet snel genoeg verteren. Evenmin dennennaalden, rabarberbladeren en mos. Om de compost te bereiden maakt u een kist die zijkanten heeft van 0,90 – 1,20 m lengte en die maximaal 1,50 m hoog is.
De meeste herfstbladeren doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Uitzondering zijn eikenblad, beukenblad en plataanblad, die verteren erg langzaam en doen er twee tot drie jaar over. Afgesloten vuilniszakken zijn een goede plek waar bladeren kunnen composteren.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Waarom kan je in de winter geen compost maken? Het maken van compost in de winter wordt lastig doordat de bacteriën en schimmels die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van het tuin en keukenafval, warmte nodig hebben om actief te zijn. In de wintermaanden is de temperatuur vaak te laag om effectief te composteren.
Nee, het composteringsproces is er op gericht om kiemkrachtige zaden en ziektekiemen af te doden. Zelfs de meest resistente planten zoals Japanse duizendknoop en knolcyperus worden in een professionele compostering afgedood en mogen gerust bij het groen- of gft-afval.
Gooi het onkruid dat je gewied hebt in een emmer en op de composthoop. Dan heb je geen kans meer dat het toch nog vastgroeit – die kans heb je namelijk als het de dag erna bijvoorbeeld weer gaat regenen. Als je goed composteert (lees hier onze tips), gaan de ongewenste kruiden en zaden door de temperatuur dood.
Veel onkruiden leven maar één jaar of minder: zolang je ze niet in zaad laat komen, houd je ze onder controle. De nieuwe natuurlijke onkruidbestrijders, op basis van azijnzuur en pelargonzuur, doden het onkruid bovengronds.
Tip. Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Groenten- en fruitafval, eierschalen, theezakjes, koffiefilters en keukenpapier kan je kwijt in je compostvat of -bak. Aarde, saus, olie, houtskool, kattenbakvulling en dierlijk afval (zoals mosselschelpen en kippenbeenderen) verteren niet of te traag, en zijn dus te mijden.
Ook andere zaken zoals haren, koekjes, cake, brood, houtkrullen, schavelingen, … kunnen perfect op de composthoop. Alleen moet u hierin niet overdrijven, net zoals u ook niet moet overdrijven met gras, onkruid en karton.
Deze laatste trekken ongedierte aan en kunnen je stapel verpesten. Maar tuinafval (stengels van erwten, bonen, aardappelloof, tomatenloof), grasmaaisel, afgevallen bladeren, onkruid dat niet in zaad is gekomen, groenteschillen, eierschalen, kippenmest, paardenmest, hooi,...zijn ideaal om te composteren.
Potgrond is een bodem op zich voor planten in pot. Het grootste verschil zit hem in de structuur en toepassing. Compost wordt aan de bestaande grond toegevoegd, in tegenstelling tot potgrond wat een bodem op zich is. In potgrond kunnen direct planten worden geplant in compost niet.
Niet alles mag op de composthoop gegooid worden: WEL: Ongekookte, niet-bereide etenswaren, aardappelschillen, groenteafval, schillen van citrusvruchten, fruitresten, notendoppen, keukenpapier, koffiedik en filterzakje.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Ook geef je je gft-afval zonder al te veel tussenstappen een nieuw leven als vruchtbare grond. Een composthoop is de ideale manier om gezonde bloemen, planten of groentes te kweken en kan zo klein of zo groot zijn als je zelf wilt.