Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Magnesium remt ontstekingen
Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat magnesium een sterke invloed heeft op ontstekingen. Wanneer je vaak last hebt van (chronische) ontstekingen, zijn bepaalde waarden in het bloed verhoogt. Deze waarden bleken flink te dalen bij mensen die magnesiumsupplementen gingen innemen.
Ontstekingsremmende pijnstillers verminderen zowel de pijn als de ontstekingen. Ze worden vaan in combinatie met andere medicijnen (zie hieronder) voorgeschreven. Voorbeelden zijn: Ibuprofen®, Naproxen®, Diclofenac® en Indometacine®. Deze groep bestaat uit snelwerkende ontstekingsremmers.
Don't - vermijden bij reuma en voeding: eet geen tot weinig worst en vet- en roodvlees. Don't: drink geen tot weinig alcohol. Dit wordt vooral aangeraden bij jicht.
Voor mensen met reuma zijn middelen zoals paracetamol 1000, kalktabletten, foliumzuur en vitamine D een noodzakelijk en essentieel onderdeel van hun behandeling. Deze middelen zijn voor mensen met reuma geen zelfhulpmiddelen maar effectieve geneesmiddelen.
Extra warmte kan de ontsteking verergeren. Overleg met je arts of fysiotherapeut wat bij jouw klachten aan te raden is. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn.
Magnesium kan op pijnlijke gewrichten worden ingewreven met de magnesium olie of gel, of nog beter, de Permsal sport olie. De 3% DMSO (Dimethylsulfoxide) die is toegevoegd geeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking en zorgt ervoor dat het mineraal sneller en dieper wordt opgenomen door de cellen.
Er zijn geen diëten die ontstekingsreuma voorkomen of de ziekte rustiger maken. Er zijn enkele onderzoeken die laten zien dat veel gebruik van koffie (meer dan vier koppen per dag) meer kans op reumatoïde artritis geeft, maar andere onderzoeken vinden dit weer niet.”
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Er wordt nog al te vaak en volkomen onterecht een link gelegd tussen 'zuur' bloed en reuma en jicht. De bewering dat zure of zuursmakende voedingsmiddelen, zoals tomaten en yoghurt, jicht of andere reumatische aandoeningen zouden veroorzaken is dan ook volledig uit de lucht gegrepen.
Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson.
Mensen raakten er vroeger invalide door en ze gingen eerder dood. Het was normaal dat een reumapatiënt over een periode van tien jaar lichamelijk erg achteruit ging. Dat gebeurt in deze studie niet. De levensverwachting is nu hetzelfde als mensen zonder deze ziekte”, aldus Allaart.
Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht kunnen een rol spelen. Bij sommige vormen van reuma speelt erfelijkheid een rol: in één familie komt reuma vaker voor.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven. Bij de eerste signalen van een magnesiumoverschot is het belangrijk om direct te stoppen met je supplement. Na een paar dagen verdwijnen je klachten.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Waar komt het door? De oorzaak van vermoeidheid is nog niet gevonden. Wetenschappers doen onderzoek naar vermoeidheid bij reuma en daardoor zijn er wel vermoedens over de oorzaken. Vermoedelijk komt het doordat ontstekingsstoffen die je lichaam bij ontstekingsreuma aanmaakt, ook je hersenen bereiken.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
Ongeveer 80% van de mensen met reumatoïde artritis heeft de reumafactor in het bloed. Dat betekent dat bij 20% van de mensen met reumatoïde artritis deze auto-antistof niet wordt gevonden terwijl hun lichamelijke klachten wel bij deze aandoening passen.
Reumatische aandoeningen zijn dus onder te verdelen in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose. Dat zijn er maar liefst 1,1 miljoen. Chronische gewrichtsontstekingen komen voor bij ongeveer 420.000 mensen.
Suiker zorgt voor meer ontstekingseiwitten
Dit zijn ontstekingseiwitten die pijn, stijfheid en zwelling in uw gewrichten veroorzaken. Door het consumeren van teveel toegevoegde suikers worden er meer van deze ontstekingseiwitten in uw lichaam vrijgegeven. Daardoor nemen de reumatische klachten alleen maar toe.
U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. Bijvoorbeeld in de handen, polsen, voeten of enkels. Heel soms wordt een gewricht ook rood. U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Gebruik van extra vitamine D of van levertraan (rijk aan vitamine D én omega-3 vetzuren) kan klachten helpen verminderen. Omdat tekorten aan vitamine D schrikbarend veel voorkomen, vooral bij ouderen, is aanvulling met extra vitamine D wenselijk bij alle vormen van gewrichtsklachten.