Fruit met een lage zuurgraad
Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja. “Bananen bevatten veel magnesium en kalium, wat bijdraagt aan een goede darm- en blaasfunctie”, aldus Movassaghi.
tolterodine. Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.
Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
houd een dagboekje bij om te zien of je niet te veel drinkt. train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Wat u bij een gevoelige blaas zeker moet blijven doen, is drinken. Door niet genoeg water te drinken, werkt uw blaas minder goed en verergeren plasproblemen. Daarom raden wij aan om ten minste zes glazen water verspreid over de dag te drinken.
Dagelijks een teen rauwe knoflook - niet meer dan 1 - kan ook meehelpen om bacteriën als de E-Coli, de grootste veroorzaker van blaasontsteking, het leven zuur te maken.
Gember is een ontstekingsremmer, het is een ware heelmeester voor je immuunsysteem. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of griep, kan gember veel goeds doen om je immuunsysteem te ondersteunen. Dit komt door de stof capsaïcine.
Bij een overactieve blaas heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen. Door vaak naar de wc te gaan, blijven de klachten. U kunt de blaas trainen om meer urine op te slaan. U stelt het plassen steeds iets meer uit.
Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
Niet iedereen is op de hoogtedat koffie irriterend kan zijn voor de blaas. Overmatig gebruik van koffie kan een 'overactieve blaas' veroorzaken, ook wel 'detrusor- instabiliteit' genoemd. Een overactieve blaas uit zich in een plotse aandrang tot plassen én soms met incontinentie.
Yoghurt is niet alleen een verfrissend product. Het is ook een heerlijke aanvulling bij een fruitsalade en een uitstekend voedingsmiddel voor de gezondheid van je blaas. Yoghurt zit vol probiotica die voor een gezonde blaas zorgen.
tip: drink genoeg
Door te weinig te drinken wordt je urine sterker geconcentreerd waardoor de blaas geïrriteerd raakt en je net vaker moet plassen. Bovendien stijgt de kans op urineweginfecties en blaasontstekingen. Probeer daarom elke dag 1,5 tot 2 liter vocht op te nemen. Water is altijd goed!
Kamille thee levert een uitstekende bijdrage aan een goed herstel na een urine-infecties. Ook bij blaasontsteking kan deze thee goed worden ingezet. Deze thee bevat bepaalde stoffen die ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft.
Buchu helpt! De Hottentotten gebruikten dit kruid bij klachten van de urinewegen en van de maag. In 1821 werd het als middel tegen urinegruis en voor gebruik bij blaas-, urinebuis- en nierontsteking geïntroduceerd in de Britse geneeskunde.
Vitamine C helpt niet om blaasontsteking te voorkomen. Bij vrouwen kan na de overgang vaginale hormoonzalf helpen om blaasontstekingen te voorkomen. De zalf maakt het slijmvlies in de vagina minder droog. Het is belangrijk dat u juiste en duidelijke informatie krijgt.
De huisarts kan dan testen of er bepaalde bacteriën in de urine zitten. Als dat zo is, zal hij medicatie voorschrijven waarmee de blaasontsteking meestal makkelijk te genezen is. Wat goed helpt is je kind veel te laten drinken, bij voorkeur zure dranken zoals cranberrysap of sinaasappelsap.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Begin dan direct met heel veel water te drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Hierdoor vergroot je de kans dat je de ongewenste bacteriën uitplast. Ook kan je kiezen om Cranberry Active of vitamine C extra te nemen. Dit is in drank- of tabletvorm verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Door diabetes kunt u vaker een blaasontsteking hebben. Als de bloedsuiker hoog is, plast u suiker uit. Door de suiker in de urine is de urine heel zoet. U kunt een blaasontsteking herkennen aan pijn bij het plassen of pijn in de buik of rug, kleine beetjes plassen.
Alcohol zorgt ervoor dat de werking van dit hormoon afneemt, waardoor het vocht in je lichaam minder goed gerecycled wordt. Hierdoor komt de voorurine in je blaas en loopt je blaas sneller vol. Hoe meer glazen alcohol je drinkt hoe groter dit effect wordt, waardoor je ineens merkt dat je enorm moet plassen.
Water verspreidt zich
Daar valt geen exact antwoord op te geven. Ten eerste plas je een glas water dat je gedronken hebt niet in één keer ook weer uit. Het water zal zich in het lichaam verspreiden en zich dus mengen met het water dat het lichaam al bevatte.