De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld.
Kaneelsmaken en kleuren
Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode.
Ceylon kaneel is afkomstig uit Sri Lanka, voorheen Ceylon, en uit het zuiden van India. Het wordt ook wel de 'echte' kaneel genoemd. De kaneel komt uit de Cinnamomum Verum en kenmerkt zich doordat het pijpje van slechts één kant naar binnen is gerold. De smaak van Cassia kaneel en Ceylon kaneel verschilt.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Ceylon kaneel gemalen heeft de echte smaak van kaneel, heerlijk in gerechten en thee. Voor €3.50 kunt U 90 gram Ceylon kaneel kopen bij De Kruidenkoning.
Omdat Verstegen haar producten bij de oorsprong vandaan haalt, komt de kaneel van Verstegen uit Sri Lanka en Indonesië. De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest. Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel.
De gedroogde binnenbast, krult op en dát is onze kaneel. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor hiervoor: cinnamon.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Dankzij de antibacteriële werking worden bacteriën zoals Helicobacter pylori, Salmonella en Campylobacter gedood. Kaneel helpt bij maag- en darmklachten zoals maagpijn, flatulentie, diarree en zure oprispingen.
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Kaneel is goed voor je darmen
Kaneel bevat pro-biotische eigenschappen die helpen om goede bacteriën in je darmen aan te maken die de slechte onderdrukken. Kaneel aan je eten toevoegen kan zo infecties tegengaan, kan dus zorgen voor een beter darmgezondheid.
Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen.
Om te beginnen: kies dus voor biologische Ceylon kaneel, liefst afkomstig uit Sri Lanka, en zorg dat ze de namen “ CEYLON KANEEL” of “ CINNAMOMUM VERUM,” dragen. Als je stokjes koopt, kun je de verschillen vooral zien in de kleur en hoe de pijpjes zijn gerold. De Cassia kaneelbomen hebben een veel hardere bast.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Het komt van nature voor in kaneel, tonkabonen, bergamot en reukgras. Coumarine zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten zoals scheerschuim, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld wasmiddel en wasverzachter. Soms zit coumarine ook in wierook.
Het regelmatig drinken van een kopje thee met kaneel kan helpen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Kaneel helpt namelijk om suiker vanuit het bloed naar de cellen te verplaatsen. Daarnaast ben je minder snel geneigd om naar zoete dingen te grijpen, omdat kaneel je zoete trek al grotendeels stilt.
De fabrikanten van deze producten adviseren een dagdosis variërend van 900 tot wel 2000 milligram kaneel. ,,De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft een toelaatbare dagelijkse inname voor coumarine vastgesteld op 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilo dus zeven milligram.”
Het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunstelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. Wetenschappers hebben ontdekt dat honing diverse vitamines en ijzer in grote hoeveelheden bevat.
Eigenlijk betekent Ceylon dus gewoon 'thee uit Sri Lanka'. Een zwarte thee met een vleugje citrus, wat zorgt voor een frisse smaak. Al sinds 1872 is Ceylon-thee een van de belangrijkste exportproducten van Sri Lanka. Deze thee is een bekende melange, en is samengesteld uit anijs, venkel, zoethout en pepermunt.