Wanneer kan ik voor een maagverkleining kiezen? Een maagverkleining is een grote operatie met veel gevolgen. Alleen mensen met ernstig overgewicht die met gezond eten en veel bewegen (bijvoorbeeld met een leefstijlprogramma) niet af kunnen vallen, kunnen een maagverkleining krijgen.
Als je een maagverkleining wilt laten uitvoeren, is één van die criteria dat je een BMI moet hebben van 40 of hoger. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor mensen met een BMI van 35 of hoger die daarbij extra aandoeningen hebben waardoor een maagverkleining noodzakelijk is.
Vraag een verwijzing van je huisarts of specialist.
Dan hebt u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Als de huisarts of specialist u verwijst, ontvangen wij hiervan een melding in ZorgDomein of een verwijsbrief. Wanneer dit bij ons binnen is, wordt er telefonisch contact opgenomen.
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt. Inmiddels bent u een paar jaar verder. U bent veel afgevallen, u voelt u gezond en u kan weer doen wat u wil.
Zoals iedere operatie houdt ook een maagverkleining heel wat risico's in: bloedingen, maagzweren, lekkages, nier- of galstenen. Sommige mensen krijgen na de operatie last van een opgeblazen gevoel, duizeligheid, misselijkheid, buikkrampen of dumpingsklachten.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Hoeveel val ik af na een maagverkleining? Het eerste jaar na de maagverkleining verliezen de meeste mensen 35 tot 40% van hun totale gewicht. De gemiddelde Body Mass Index (BMI) na een operatie is 30 tot 32. Na een aantal jaren worden mensen vaak weer wat zwaarder.
Ook wordt er soms voor de eerste operatie al besproken dat er na verloop van tijd een tweede operatie moet gebeuren. Dit doen we bijvoorbeeld bij patiënten met een extreem hoog BMI. Vallen deze patiënten te weinig af dan kunnen we de sleeve omzetten naar een gastric bypass of SADI. Ook dit noemen we een redo.
Zoals iedere andere operatie ter bestrijding van obesitas, kan een verticale maagverkleining mislukken vanwege chirurgische complicaties : De maag is mogelijk slecht verkleind ; Het gebeurt dat de sleeve breder wordt met de tijd ; Er kan een reflux of een stenose van de maag opduiken wat voedingsproblemen veroorzaakt.
Mensen met obesitas die op middelbare leeftijd een bariatrische ingreep ondergaan, leven gemiddeld drie jaar langer dan degenen die niet geopereerd worden, zo blijkt uit Zweeds onderzoek dat in The New England Journal of Medicine verschijnt.
Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood. Maak de maaltijden niet te zwaar (vermijd hardgebakken vlees, gefrituurde gerechten, vette sauzen of vetstof). Vermijd pikante of pittige kruiden (zoals cayennepeper, pilipili, tabasco, wasabi).
Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties.
De inname van de voeding na de ingreep is individueel bepaald. Veelal zijn de gebruikelijke hoeveelheden de eerste 6 weken 75 à 100g, opbouwend naar 100 à 200g per maaltijd. De hoeveelheid voeding blijft dus steeds beperkt. Gebruik verschillende kleine maaltijden per dag.
Dat je zo gemakkelijk en snel weer aankomt is niet zo vreemd, want je kunt DE OORZAAK van je overgewicht niet oplossen met een gastric bypass. De oorzaak van ernstig overgewicht is namelijk insulineresistentie of koolhydratenmoeheid. Wanneer je dus niets verandert aan wát je eet dan zal het probleem blijven terugkomen.
U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass. In de meeste gevallen betaalt een bijkomende hospitalisatieverzekering een deel van deze opleg. Contacteer uw verzekeringsmakelaar voor meer informatie. De endosleeve-ingreep wordt niet terugbetaald.
Bij een gastric bypass volg je na de operatie 4 à 5 dagen (of een kleine week) lang een vloeibaar, fijngemalen dieet.
Het kost tijd om daarvan te herstellen. Daarom moet u drie tot vier weken na de operatie rustig aan doen. In deze folder leest u welke leefregels daarbij horen. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u zich aan deze leefregels houdt.
Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven. De zwelling verdwijnt in de dagen na de operatie vanzelf.
Met een gastric bypass operatie vallen personen vaak iets meer af dan met een gastric sleeve operatie. De kans dat u met een gastric bypass operatie minstens één-derde van uw startgewicht afvalt is iets groter dan 50%. Met een gastric sleeve operatie is die kans iets kleiner dan 50%.
Een andere vorm van een maagverkleining is de sleeve gastrectomie. Dit wordt ook wel de gastric sleeve genoemd. Deze vorm van maagverkleining wordt vooral uitgevoerd bij mensen met een BMI vanaf 50. Het verschil met de 'gewone' maagverkleining is dat er hier een groot gedeelte van de maag wordt verwijderd.
Om extreem overgewicht aan te pakken is bariatrische chirurgie vaak een veilige en de goede oplossing. De gastric bypass is voor het verlies van overgewicht effectiever dan een maagband. Dit blijkt uit onderzoek van drs.
1. Niet aanpassen aan de veranderingen. Het is een fysiologisch feit: grote lichamen verbranden meer calorieën dan kleine, zelfs in rust. Dat betekent hoe zwaarder je bent, hoe sneller je resultaat zult zien in gewichtsverlies.
Nadelen gastric sleeve operatie
Na een gastric sleeve operatie kunnen oprispingen ontstaan, met brandend maagzuur en braken. Dit kan schadelijk zijn voor de slokdarm. De resultaten van een gastric sleeve operatie zijn iets minder goed dan na een gastric bypass operatie.