Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
De olijfboom en vijgenboom worden in de groeimaanden maart-september graag bijgevoedt met wat kalk, koemestkorrels of osmoscote. De Olijfgaard heeft in samenwerking met Planth Health Care speciaal voor mediterrane bomen een optimaal voedingstablet ontwikkeld.
Als de plantenbak te klein wordt, moet de olijfboom verpot worden. Dan groeit hij beter. Zet hem bij het verpotten in een bak die zo'n 15% groter is dan de oude, want dan kan de boom lekker doorgroeien. Zorg er ook voor dat er voldoende waterafvoer in de pot is zodat er geen wortelrot kan ontstaan.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
Gemiddeld groeit de olijfboom in de landen rondom het Middellandse zeegebied 1 cm stamomtrek per jaar. Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Gericht op het zuiden (veel zon)
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
De meeste planten groeien het liefst op gronden met een pH tussen 6.5 – 7, een olijfboom gaat daar ver over en groeit het liefst op gronden met een pH tussen de 7 tot zelfs 8, wat al redelijk hoog is. Hierdoor zult u extra moeten kalken bij olijfbomen omdat de grond van nature uit elk jaar licht zuurder wordt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Olijfboom verzorgen
Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt.
De olijf verzorgen
Zorg dat de pot goed kan afwateren en geef wekelijks een scheutje water. De kluit mag niet te nat staan, maar zeker ook niet uitdrogen. In de wintermaanden mag hij iets droger staan.
Verzorgingstips: olijfbomen in de winter
Af en toe de bescherming verwijderen en de olijfboom laten luchten. Sneeuw van de bladeren verwijderen. Bij een natte winter kunt u de kluit van de olijfboom afdekken met bv een stukje plastic of plank, om te voorkomen dat gedurende de winter de kluit te nat wordt.
Scheuten van een olijfboom kan je het beste tot ongeveer 25 cm terugsnoeien. Check de boom op 'dood hout'. Dit hout kan je meteen wegsnoeien. Bij een olijfboom kunnen er takken 'naar binnen groeien'.
Ja de plant kan bloeien. Er kunnen namelijk rond de periode van mei/juni crème witte bloemen aan de olijfboom komen. Het is echter geen garantie dat deze bloemen er elk jaar weer komen, want dit hangt af van bepaalde aspecten, namelijk de hoeveelheid zon in het voorjaar en de lage temperaturen in de winter.
Een goed begrip van afwisselend dragen is essentieel voor het kweken van commercieel olijfbomen. Afwisselend dragen betekent dat de bomen het ene jaar een goede opbrengst kunnen geven, en het andere jaar heel weinig tot geen olijven produceren.
Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar pas op dat er geen water in de pot blijft staan. Wanneer de plant in de zomer in de volle zon staat, heeft de plant 2 á 3 keer per week water nodig. In de winter gebruikt de plant minder water omdat het kouder is en heeft de olijfboom dus ook minder water nodig.
Snoeigereedschap voor olijfbomen
Takken dikker dan 1,5 cm snoei je met een takkenschaar of boomzaag. Voor dunnere takken kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Ontsmet voor gebruik je gereedschap, zodat je tijdens het snoeien geen ziektes overbrengt.
Olijfboom water geven
Geef deze zonaanbidder een zonnige plek – zowel in tuin als pot – en zorg voor goed doorlatende (pot)grond. Het is een dorstige plant, dus regelmatig water geven is noodzakelijk. Zeker een olijf in pot droogt snel uit; houd de grond goed vochtig. Dit geldt ook voor de wintermaanden.