Een pompelmoes uit het vuistje is daarom een beter idee dan een glas pompelmoessap. Behalve in citrusvruchten zit er ook veel vitamine C in kiwi's, rode paprika's, spruitjes (maar wie heeft daar zin in als ie griep heeft?) en ananas.
In citrusvruchten zit veel vitamine C, bananen zijn lekker om te zoeten en bevatten veel mineralen, in bessen zitten veel antioxidanten, groene bladgroentenvitamines en mineralen en appels en peren bevatten vitamines en antioxidanten.
Eet zoveel mogelijk voedzame producten (volkoren producten, groente, fruit, zuivel). Dit zit bomvol vitaminen, mineralen en vezels. Alles waardoor het lichaam helemaal opknapt. Eet vooral geen suikers of snoep.
Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee).Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kunt u paracetamol nemen. Bel uw huisarts als u griep heeft én 1 of meer van deze klachten: benauwd zijn, suf voelen, verward zijn of steeds zieker worden.
De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Dat is fijn bij een pijnlijke of dichte keel. Bananen zijn ook een goede bron van koolhydraten en vezels. Eet een banaan als je last van je maag hebt: een banaan is namelijk heel makkelijk te verteren.
Drink elke ochtend een glas lauwwarm water met citroensap
Citroensap ondersteunt de lever en het hydrateren van je lichaam. Daarnaast is het een bron van vitamine C wat onmisbaar is voor ons immuunsysteem.
Als je misselijk bent zijn bananen de ideale oplossing! Ze zijn namelijk makkelijk verteerbaar, waardoor ze niet zo zwaar op je maag liggen. Ook als je kampt met diarree kunnen bananen helpen: de pectine die je in bananen vindt zorgt ervoor dat je ontlasting harder wordt.
Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering. Ook in vruchten als grapefruits, sinaasappels en mandarijnen zit vitamine C. Met deze lekkere vruchten ga je verkoudheid, griepjes en infecties tegen.
Vooral paprika, zwarte bessen, aardbeien en kiwi zijn rijk aan deze vitamine. De gezonde stoffen in groenten en fruit helpen ons lichaam bovendien te ontgiften, wat bijdraagt aan een voorspoedig herstel.
Probeer friszure producten zoals ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel en tomaat. Bij gevoelige slijmvliezen kunnen deze producten echter te scherp zijn.
Ben je al ziek, eet dan vooral fruit waar veel vitamine C in zit. Deze vitamine speelt een grote rol bij het versterken van het immuunsysteem en houdt ontstekingen in het lichaam tegen.
De stoffen in groenten en fruit die bij griep ondersteuning bieden zijn de bioflavonoïden erin. Specifieke bioflavonoïden of andere stoffen om de griep te baas te worden zijn: Quercetine: zit vooral in appel, rode ui, broccoli, frambozen, tomaat, boerenkool en broccoli.
Kippensoep is altijd goed, in welk seizoen dan ook. Of je nu ziek bent of gewoon zin hebt in een kop van grootmoeders kippensoep. Lekker licht als voorgerecht of lunch, of met veel groenten als maaltijdsoep. Hoe je je kippensoep ook eet, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Het is nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor voedingsmiddelen met veel voedingstoffen. Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken.
Een verkoudheid of infectie
Korman legt uit dat dit gebeurt wanneer witte bloedcellen cytokines aanmaken om infecties te bestrijden. 'Cytokines zijn chemicaliën die via het bloed naar de hersenen gaan en koorts en vermoeidheid veroorzaken – met als gevolg een gebrek aan eetlust.
Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen.
Kippensoep zit boordevol groenten
Traditioneel gezien zitten er flink wat groenten in kippensoep, zoals wortels, prei, bleekselderij en ui. In deze groenten zit onder andere een flinke hoeveelheid vitamine C en vitamine K, net als een hoop andere mineralen die ons immuunsysteem vooral in de winter goed kan gebruiken.
Een groot verschil met de symptomen die bij griep horen, is dat griep meestal plotseling en heftig begint (1 tot 4 dagen na de besmetting). Je kunt last krijgen van de verschijnselen die ook bij verkoudheid horen maar je hebt daar eigenlijk altijd koorts en spierpijn bij.
Hoewel de meeste mensen binnen een week herstellen, kant u zich wel nog twee tot drie weken zwak en moe voelen(12).
De griep duurt meestal zes of zeven dagen, maar dat is per persoon verschillend”, zegt Osterhaus. Beleidsadviseur van vakbond FNV Wim van Veelen vindt dat je thuis moet blijven als je je echt ziek voelt: “Een mens kan namelijk heel goed inschatten wanneer hij of zij ziek is of niet.