Zoutelektrolyse: van zout naar chloor
Zout is natriumchloride. Door middel van zoutelektrolyse worden chloor en natrium gescheiden. Vervolgens zal het chloride ervoor zorgen dat alle bacteriën in het zwemwater worden gedood, waardoor het zwemwater helder en gezond blijft.
Als opstart heeft een zwembad met een zoutelektrolyse-cel ongeveer 40kg per 10m³ zout nodig. Voor optimale werking moet het zoutgehalte tussen de 2500 en de 4000 ppm (pars per million) zout zitten.
Hydrolyse is eigenlijk de splitsing van deze atomen. Door de splitsing ontstaan er nog 'bijproducten', zoals ozon en zuurstof. Deze bijproducten zorgen voor een direct desinfectie van het water. Daarnaast is er maar 1,5 gram zout per liter water nodig, waar dit bij zout elektrolyse 3 gram per liter is.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Hydrolyse betekent van oorsprong "het splitsen van water. Wanneer er elektrische spanning door het water gaat, wordt de chemische verbinding verbroken. De negatieve zuurstof ladingen (of ionen) verplaatsen zich naar de positieve elektrode.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Hoe lang moet het Intex zoutwatersysteem aan staan? In principe mag een zoutwatersysteem altijd aan staan. Er zit namelijk een 24-uurstimer op die de afgifte regelt. Het is belangrijk om de hoeveelheid van de afgifte in te stellen.
Foutcode 92 betekent simpelweg een te hoog zoutgehalte. De enige manier om dit op te lossen is door wat zwembadwater (met zout) uit het zwembad te laten en weer aan te vullen met schoon kraanwater zonder zout. Stel bij met behulp van een testset om het zoutgehalte te meten of totdat de foutcode verdwijnt.
Een te hoog gehalte aan zout in het zwembad kan onherstelbare schade opleveren aan veel onderdelen in je bad! Kies altijd voor het juiste zout. Dit mag geen jodium bevatten, dus keukenzout is niet geschikt!
De totale chloorwaarde geeft het totale chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet dat het allemaal effectief is. Vrij chloor is het actieve chloor in uw zwembad en gebonden chloor is niet-actief chloor. Dit heeft dus geen werking meer. De ideale waarde van vrij chloor is tussen 0,5 en 3,0 ppm.
Zwembadwater lozen in het riool
De beste optie is om het zwembadwater in het riool te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld via een put aan straat, een afvoer in de tuin of via het toilet of de douche. Met een waterslang kun je eenvoudig het zwembadwater richting het riool laten stromen.
De meeste systemen voor zoutelektrolyse vereisen een minimum zoutconcentratie van 3 g/l in het zwemwater: 3 g/l zout komt overeen met 3 kg zout per kubieke meter water (3 kg/m3). Hou er rekening mee dat in leidingwater reeds ongeveer 0,3 g/l zout aanwezig is.
Een aantal elastische PU transportbanden zijn hydrolyse bestendig. Dit zorgt er voor dat de band uitermate goed presteert in warme, natte en vochtige omstandigheden.
Een condensatiereactie waarbij water wordt afgesplitst, is het tegenovergestelde van hydrolyse. Dit soort reacties komt bijvoorbeeld voor bij de vorming van grote biologische moleculen of biopolymeren in het organisme, bijvoorbeeld eiwitten.
Het principe: Hydrolyse is een eenvoudig procedé dat gestoeld is op het 'stoombadeffect', waarbij verdamping en condensatie worden gecombineerd: vuil wordt zacht en komt los, waardoor de oven gemakkelijker kan worden schoongemaakt.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3), de ozon reageert met het (vrije) chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het zwembadwater.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
Vanzelfsprekend ververs je het water bij een opzetzwembad 1 keer per jaar volledig; in het voorjaar bij het opnieuw opzetten. Bij een bouwkundig zwembad ligt dat anders. Het is in principe goed om het water een keer volledig te verversen, maar bij een bouwkundig zwembad volstaat het om dit gedeeltelijk te doen.