Een tamelijk veilige regio om te kiezen als u een huis wilt kopen in Frankrijk lijkt me het mid-westen, net ten Noorden van La Rochelle. De Vendee (10), Loire Maritime (11), Maine-et-Loire (7), Vienne (8) Indre et Loire (15) en Ille-et-Vilaine (3e!)
De Aquitaine is een veelzijdige regio in Zuid-West Frankrijk waar veel Nederlanders zich her en der gevestigd hebben.
Kosten van wonen in Frankrijk
De prijzen in Frankrijk liggen erg dicht bij de prijzen in Nederland. Bijna alle kosten zijn vergelijkbaar met Nederland. Dit verschilt wel erg per locatie. Zo is wonen in Parijs veel duurder dan wonen in een klein dorpje in Zuid Frankrijk.
Wanneer u gaat emigreren naar een ander land moeten er een aantal dingen geregeld worden. Natuurlijk moet u zich uitschrijven uit de Nederlandse gemeente. Dit doet u op het gemeentehuis en kan al vanaf 5 dagen voor de verhuizing. Wacht dus niet tot het laatste moment, maar regel het op tijd.
Het kopen van een woning in Frankrijk is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. De huizenprijzen zijn al sinds 2008 aan het dalen en vooral op het platteland zijn goede koopjes te vinden.
Premiebetaling. Als je wel zelf je zorgverzekering kunt betalen, draag je maandelijks ruim 5% van je salaris af aan een ziektekostenverzekering. Dit kan dus aardig oplopen als je een goed inkomen hebt. Jouw werkgever vult dit bedrag aan.
Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo'n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs. Lees meer over het koopproces in Frankrijk.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU. Wie van barbecueën houdt, is het duurste uit in Oostenrijk. Vleesprijzen liggen er 45 procent boven het Europees gemiddelde, Frankrijk is 30 procent duurder. Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië.
Je bent altijd dichtbij Nederland. Een ander voordeel van het emigreren naar Frankrijk is dat het dichtbij Nederland is. Dit betekent dat je familie en vrienden uit Nederland altijd dichtbij zullen zijn. Zo kunnen zij je altijd bezoeken en anders kun jij altijd even terug naar Nederland.
Herman Heinsbroek woont er, Nina Brink heeft er een huis en ook Reinout Oerlemans bezit een onderkomen aan de Côte d'Azur. Maar ook de écht vermogende landgenoten bivakkeren met enige regelmaat in hun huizen in de Zuid-Franse goudkust.
Conclusie: Ruim 22.000 woningen in Frankrijk worden door Nederlanders gebruikt als tweede woning.
Jaarlijks emigreren gemiddeld zo'n 2000-3000 Nederlanders naar Frankrijk (ruim 1000 gezinnen), aldus het CBS. Dat aantal is al jaren redelijk stabiel (2005 had een uitschieter naar boven met ruim 3600 emigranten).
Supermarktbezoek in populairste vakantielanden
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent.
Afhankelijk van de tijd die je naar de Côte-d'Azur gaat is het duurder of minder duur. In de top van schoolvakanties is het best prijzig. Maar zelfs dan is het op veel plaatsen niet veel duurder dan elders in Frankrijk (in toeristische gebieden). Als je buiten het hoogseizoen gaat is het best betaalbaar.
Deze manier van zoeken is het makkelijkst te realiseren vanuit de keukentafel in Nederland. Er bestaat geen site als bijvoorbeeld de Nederlandse Funda. Er zijn uiteraard wel sites voor Franse huizen maar u zult zien dat de Franse onroerend goed markt op het internet matig georganiseerd is.
Belastingen voor tweede woning
Voor een woning van minder dan 5 jaar geldt het BTW-regime en betaal je 20%. Is je tweede verblijf ouder dan 5 jaar, dan moet je registratierechten betalen. Het tarief bedraagt in principe 5,09% maar in veel Franse departementen is het verhoogd tot 5,80%.
Mannen gemiddeld 22,7 jaar, vrouwen 26,9 jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dat respectievelijk 18,6 en 23,4 jaar. Dat de Fransen langer rentenieren, komt voornamelijk door de lage pensioenleeftijd: gemiddeld stoppen Fransen met werken als ze 60,8 zijn.
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
Als je een huis koopt in Frankrijk, krijg je te maken met allerlei belastingen. De taxe d'habitation is daar één van. Dit is een lokale ingezetenen belasting die je als bewoner moet afdragen (of je nu huurder of eigenaar bent). Het is niet dezelfde belasting als de taxe foncière.