De Staten-Generaal: de Eerste en Tweede Kamer samen De Eerste en de Tweede Kamer samen zijn de Staten-Generaal. De Eerste Kamer heet officieel dan ook Eerste Kamer der Staten-Generaal en de Tweede Kamer de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Onder de Staten-Generaal verstaan we de Tweede en Eerste Kamer gezamenlijk. Formeel is er dan ook sprake van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal .
De Staten-Generaal bestaat uit 225 leden. 150 leden vormen samen de Tweede Kamer en de andere 75 leden maken deel uit van de Eerste Kamer .
De Koning en de ministers vormen samen de regering.Het parlement (de Staten-Generaal) controleert de regering. Ministers leggen in het parlement verantwoording af over hun beleid.
Wat is de Staten-Generaal van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen? De Staten-Generaal is een organisatie van geïnteresseerde belanghebbenden binnen de ruime geestelijke gezondheidszorg (ggz). Iedereen met een hart voor de geestelijke gezondheidssector is welkom.
De 150 leden van de Tweede Kamer worden gekozen door de Nederlandse bevolking en vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking. De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en samen met de regering wetten maken. Om dat goed te kunnen doen, hebben Tweede Kamerleden verschillende rechten.
De volksvertegenwoordiging in een democratie noemt men een 'parlement'. In Nederland heet het parlement de Staten-Generaal. De Staten-Generaal bestaat uit twee kamers: de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Anders dan de naam misschien doet vermoeden heeft de Tweede Kamer meer rechten dan de Eerste Kamer.
Het Kabinet van de Koning bewaart staatsstukken zoals originele wetten, algemene maatregelen van bestuur (amvb's) en Koninklijke Besluiten. Ook behandelt het brieven van burgers en organisaties die zich tot de koning richten (verzoekschriften).
De officiële benaming voor het Nederlandse parlement is Staten-Generaal. Sinds de grondwetswijziging van 1815 waarbij een tweekamerstelsel werd ingevoerd, bestaan de Staten-Generaal uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.
De Staten-Generaal bestond uit afgevaardigden van alle zeven provincies en nam besluiten over zaken die de hele Republiek aangingen. Zij moest het over belangrijke beslissingen (zoals oorlog en vrede, het sluiten van bondgenootschappen en belastingen) unaniem eens zijn, maar mocht verder bij meerderheid besluiten.
De regering bestaat uit de Koning en alle ministers.Het kabinet bestaat uit alle ministers en alle staatssecretarissen.
De totale overheid bestaat uit de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen. Deze overheden nemen op tal van terreinen maatregelen, vaardigen wetten uit en zien toe op de naleving ervan. In totaal maken meer dan 1.600 organisaties en instanties deel uit van de overheid.
De koning kan dus weigeren een wet te ondertekenen, maar alleen wanneer een minister bereid is hiervoor de politieke verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dit komt erop neer dat een koninklijk veto eigenlijk een regeringsveto is.
De Staten-Generaal (Frans États-Généraux) waren in Frankrijk van 1302 tot 1789 een vergadering van de drie verschillende standen, die de Franse koning bijeenriep als vertegenwoordigers van zijn onderdanen. De eerste stand bestond uit de geestelijken, de tweede uit de adel en de derde uit het volk.
De Staten-Generaal bestaan al sinds de zestiende eeuw: het was heel lang een overlegclub voor de provincies, die heel onafhankelijk waren. Pas in 1796 kreeg Nederland voor het eerst een gekozen volksvertegenwoordiging, die een klein beetje leek op de Tweede Kamer van vandaag: de Nationale Vergadering.
Artikel 67, lid 3 van de Grondwet bepaalt dat leden van de Staten-Generaal in de Kamer stemmen zonder last. Hoewel Eerste Kamerleden gekozen worden via de kieslijst van een politieke partij, hebben zij als Kamerlid officieel een onafhankelijke positie ten opzichte van die partij.
In Nederland bestaat het parlement dus uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer samen. Dit zijn politici die (in)direct door het volk gekozen zijn en beleid maken voor het hele land. De Tweede Kamer telt 150 rechtstreeks gekozen leden.
De Eerste Kamer heeft bijvoorbeeld nog nooit gebruik gemaakt van het recht van enquête, en slechts zelden van het recht van interpellatie, het recht om een bewindspersoon direct ter verantwoording te roepen in de Kamer. Ook stelt de Eerste Kamer minder schriftelijke vragen dan de Tweede Kamer.
De Kamer van Volksvertegenwoordigers is een deel van het federale parlement: De volksvertegenwoordigers worden rechtstreeks verkozen. De kamer bestaat uit 150 volksvertegenwoordigers. De leden worden verkozen om de 5 jaar tenzij vervroegde verkiezingen worden georganiseerd na de val van een regering.
Ontstaan. In 1386 richtte Filips de Stoute (r. 1384-1404) in Rijsel een Raadkamer voor financiële en juridische aangelegenheden voor Vlaanderen, Artesië, Antwerpen en Mechelen in. Dit bovenregionale orgaan was een kiem waaruit later de Staten-Generaal van de Nederlanden zou groeien.
De Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden, of gewoon Staten-Generaal, is de naam van het parlement van Nederland. Sinds 1815 bestaat dit parlement. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer der Staten-Generaal, kortweg de Tweede Kamer, vormt samen met de Eerste Kamer de Nederlandse Staten-Generaal, de landelijke volksvertegenwoordiging voor Nederland.
De Eerste Kamer heeft niet het recht om wetsvoorstellen te wijzigen (het recht van amendement). Zij stemt alleen over het voorliggende wetsvoorstel en kan dit uitsluitend aannemen of verwerpen. Ook mondelinge beantwoording van vragen komt in de Eerste Kamer niet voor.