Symptomen van vlooien plotseling opspringen en knabbelen bij de staartbasis/achterpoten; hotspots; dun behaarde of kaal gelikte plekken rond staartbasis; zwarte stipjes in de vacht; met een fijne kam zijn deze soms te vinden.
Denk daarbij aan struiken, in het gras en op andere plaatsen. Daar wachten ze op een kans om een gastheer te vinden, bijvoorbeeld jouw hond. Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed. De meeste vlooien vestigen zich op de rug, in de lies of in de oksels van je hond.
Controleer de achterpoten van uw hond of het hoofd en de nek van uw kat. Dit zijn de gebieden waar vaak vlooien zitten en waar u tekenen van vlooien zou kunnen zien. Kijk zorgvuldig naar de huid van uw huisdier, en zoek naar fijne zwarte uitwerpselen, die eruit zien als zwarte peper.
Hondenvlooien op mensen
Ja ook deze hondenvlooien of kattenvlooien kunnen zeker op mensen springen. Zolang uw hond er loopt dan hebt u niet direct last dat ze op u springen. Maar zo gauw de hond even op vakantie is of u heeft de hond weggedaan dan hebben de vlooien ook erge honger en zullen u zeker bespringen.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Je kunt de hond wassen met vlooienshampoo. Een dergelijke shampoo doodt de vlooien die zich op dat moment op je hond begeven. Je zult de vlooien tijdens het afspoelen in het doucheputje zien verdwijnen.
Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden.
Stofzuigen, uitkloppen en kammen
Je kunt misschien niet voorkomen dat jouw huisdieren vlooien meenemen, maar wel dat ze uitgroeien tot een plaag: Door elke dag te stofzuigen en de vloer te dweilen, ruim je eitjes en larven tijdig op. Zijn er al vlooien in huis, vervang de stofzuigerzak dan regelmatig.
Vlooien zijn heel kleine insecten en met het blote oog bijna niet te zien. Last van vlooien kun je bij je huisdier herkennen doordat hij zich meer krabt dan normaal. Ook bijten ze vaker in de vacht. Door je huisdier te kammen met een speciale kam, kun je vaststellen of je huisdier vlooien heeft.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Hoe kan je hond vlooien krijgen? Er werd eerst vaak gedacht dat een vlooienbesmetting ontstaat doordat ze overspringen van het ene naar het andere dier, dit is echter vaak niet het geval. Meestal lopen honden vlooien op uit de omgeving of wij nemen de eitjes mee naar binnen op onze kleding of schoenen.
Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag, maar kan dus ook langer duren. Daarom is het verstandig om, bij een vlooienbesmetting, minimaal 3 maanden achtereen uw huisdier tegen vlooien te behandelen.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Meerdere soorten kruidenplanten hebben een goede werking als je vlooien in huis wilt bestrijden. Vaak zijn het de planten die een sterke geur hebben. Denk hierbij aan lavendel, munt, rozemarijn, kattenkruid of citroengras. Je kunt dit bijvoorbeeld in de tuin planten, of in de keuken zetten.
Vlooien komen vooral voor bij huisdieren
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid.
Zolang er een huisdier in de buurt is, zul je niet gauw last hebben van vlooien in bed. Als je hond of kat wel eens op je bed springt of zelfs slaapt en hij/zij heeft vlooien, dan kan het wel zijn dat er eitjes in je bed vallen. Omdat een bed warm en wat broeierig is, kunnen die eitjes zich ontwikkelen.
Zout. Net als zuiveringszout is gewoon zout ook een goede natuurlijke manier om van vlooien af te komen, in combinatie met stofzuigen. Zout werkt als uitdroger, waardoor het helpt om van volwassen vlooien af te komen.
Als pups vanuit het nest een vlooieninfectie mee krijgen kunnen ze met een spray behandeld worden tegen de vlooien. Vanaf 8 weken leeftijd kunnen ze ook met een druppel in de nek behandeld worden (mits ze zwaarder zijn dan 1 kg). Vlooiendruppels werken over het algemeen 4 weken en moeten dus elke maand herhaald worden.
Vlooien zuigen bloed.Dat is erg gevaarlijk voor pups die zo bloedarmoede kunnen krijgen. Als je huisdier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is de kans groot dat hij later een vlooienallergie ontwikkeld. Bij dieren met een vlooienallergie veroorzaakt een vlooienbeet maandenlang jeuk, korstjes en kaalheid.
Vlooien bijten niet alleen – als ze geïnfecteerd zijn, kunnen ze inderdaad ook ziekten overbrengen op mensen.
Alsook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten. Dus, alle kleren direct (zo heet mogelijk) te wassen en opbergen in de kast. Een andere mogelijkheid is de voorwerpen (dekens, kussens etc.)