Een cactus komt in bloei wanneer deze een rustperiode heeft gehad, dit is afhankelijk van het soort. Plaats de cactus in de winter op een koelere plek (10-12 graden) en geef gedurende drie maanden geen water. Plaats de cactus in de lente op een warmere en zonnige standplaats en begin met watergeven.
Een bloeiende cactus heeft namelijk regelmatig water nodig. Een bloeiende cactus heeft een rustperiode, waarin deze niet bloeit en dus geen water nodig heeft. Deze periode duurt drie maanden en vindt plaats in de winter, waarbij het advies is om de cactus op een koelere plek van ongeveer 10-12 graden te zetten.
Wanneer krijgen cactussen bloemen? De meeste cactussen krijgen bloemen in de lente en bloeien overdag.Enkele soorten bloeien echter in de zomer 's nachts. Na de hele winter te hebben gerust en tot een rusttoestand te zijn beperkt, zullen de meeste cactussen weer tot leven komen zodra het warme weer begint.
Verplaats de plant dan niet meer, want de cactus houdt niet van verandering en laat dan zijn bloemknoppen vallen. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig, dat stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien. Een bloem bloeit ongeveer zeven dagen.
Toch was het vroeger geen geschikt cadeau: je zou de ontvanger stiekem als 'stekelig' en onaangenaam ervaren. Of je onderschat de groene vingers van de ontvanger, want een cactus, zo'n lange zuil met harde stekels, die staat daar maar. Er is weinig aan te beleven.
De geldboom is de Nederlandse naam van de Pachira. Het wordt ook wel de watercacao plant genoemd. Een Pachira is een boom welke in Azië gezien wordt als een boom voor geluk en geld. Het trekt geld en geluk aan.
De duur varieert per Cactussoort, maar over het algemeen kunnen Cactussen en Vetplanten enkele weken tot zelfs 3 maanden zonder water overleven. Dit is te danken aan hun dikke stengels en bladeren waarin ze water opslaan.
Hoeveel licht heeft je cactus nodig? De meeste cactussen zijn dus gewend aan de volle zon en heel veel warmte. Geef je ze een plekje in de volle zon, dan zullen ze het beste gaan groeien. Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus.
Hoe vaak moet je cactussen en vetplanten water geven? Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen.In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven.
Controleer eerst de grond. Als die droog aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je cactus water te geven. Ten tweede, kijk eens naar de bladeren. Als ze beginnen te verwelken of bruin worden, is dat een ander teken dat je plant wat H2O nodig heeft.
Je cactus is rot. Snij het gezonde gedeelte enkele centimeters boven de rotte plek af. Daarna is het belangrijk dat je enkel groen plantweefsel ziet. Zie je nog rot snij dan elke keer een plak van 2cm af totdat je enkel nog gezond groen plantweefsel ziet.
Snoeien kan!
Sommige cactussen kunnen gesnoeid worden, zoals de Euphorbia's. Snoei ze met een zaag of een scherp mes, haal het plantensap weg en dicht de wond met een wondbehandelingsmiddel.
In de woestijn groeit bijna niets, maar cactussen hebben het er prima naar hun zin. Als het regent, slaan ze het water op in hun stam. En hun stekels beschermen ze tegen dorstige vijanden.
Verzorging voor Cactussen en Vetplanten
Wist je dat een vetplant en cactus nauwe familie zijn van elkaar? Het enige verschil tussen deze twee is dat een cactus een kenmerkend knobbeltje heeft waarop zijn naalden zijn ingeplant. Cactussen en vetplanten vallen allebei onder de verzamelnaam: 'succulenten'.
Een cactus is plant die stekels en haren heeft in plaats van bladeren. Deze stekels beschermen de cactus niet alleen tegen de zon, maar zorgen er ook voor dat dieren ze niet opeten. Er zijn meer dan 200 families van de cactussen, die op hun beurt behoren tot de anjerachtigen.
Zet uw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde kamer. Ze mogen absoluut niet in het donker staan.
De cactus verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Plaats een cactus daarom het liefst direct voor het raam. Donkere soorten zoals de Euphorbia stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit.
Jonge cactussen kun je ieder jaar verpotten om de groei te bevorderen. Doe dit tijdens de lente. Oudere cactussen hoef je pas te verpotten zodra dit noodzakelijk is: wanneer de plant echt te groot wordt voor de pot. We raden aan om hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten.
Gewone potgrond heeft niet de juiste bodemwaardes en voeding in zich om de vetplant goed verder te laten groeien. Gebruik daarom speciale potgrond voor cactussen en vetplanten wanneer je je vetplanten gaat verpotten.
Cactussen zijn populaire kamerplanten omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Om de cactus extra groot te laten groeien, moet de cactus naar een grotere pot verhuisd worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus komen. De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen.
Cactussen en vetplanten
Deze tropische jongens zijn een gek klimaat gewend: overdag een bloedhitte en in de nacht kan het zelfs vriezen. Daarmee zijn cactussen en vetplantjes de ideale keuze als je op zoek bent naar een kamerplant die wel tegen de kou kan.
Een cactus die te donker staat, gaat altijd op zoek naar meer licht.En om in de tussentijd energie te besparen, zal de nieuwe groei vervormd en ielig zijn. De groei is niet mooi rond en vol, maar dun en langgerekt, misschien zelfs puntig bij een bolcactus. Dat is een teken dat de cactus op zoek is naar meer licht.
Hoe laat ik mijn winterharde cactussen overwinteren? Winterharde cactussen zijn beter bestand tegen de kou en kunnen daarom het hele jaar door buiten staan. Je kunt ze tijdens de wintermaanden op het terras laten staan, maar ze hebben wel extra bescherming nodig.
Hoewel cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar.
Cactussen en vetplanten die niet winterhard zijn kunnen van begin mei tot eind oktober buiten gezet worden. Let hierbij wel op dat er geen nachtvorst is.