Deze drank is gemaakt van 100% biologische Zweedse haver die wordt verbouwd in schone grond en sterk wordt door zon en regen. Haver die bekendstaat om z'n vezels en allerhande nuttige voedingsstoffen, zoals beta-glucanen*, die bijzonder goed zijn voor het hart. Beta-glucanen zijn goed voor het hart.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Deze drank maakt ons echt trots. Het is niet alleen dat er haver, zuiver water, koolzaadolie en een snufje zout plus wat extra vitaminen en calcium in zit. Het mooiste is dat hij op kamertemperatuur kan worden bewaard en een perfecte drank is om mee te nemen – waar dan ook naartoe.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Havermelk is gemaakt van haver en water. Er is dus geen koe bij te pas gekomen: een voordeel voor de vegans! De voedingswaarden van havermelk lijken daarentegen wel minder op die van koemelk. De plantaardige drank bevat minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten in vergelijking tot halfvolle melk.
Havermelk bevat meer calorieën, koolhydraten en vetten dan melk. Elke product heeft nadelen en voordelen zo is havermelk gemaakt van granen en bevat gluten. Een goed alternatief is soyamelk maar dat bevat weer wat meer vet.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Dranken op basis van noten en bonen, plantaardige margarine en vegaplakken: ze mogen hun huidige verpakkingen houden.
Havermout lijkt erg veel op de havervlokken. Het verschil is dat de havervlokken, nog een keer worden gestoomd en platgeslagen. Hierdoor wordt het een fijnere textuur. Doordat de havervlok 'open' is, kan het makkelijk geweekt worden.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Ook zit er koolzaadolie in, calcium, gejodeerd zout, vitamines (D2, riboflavine en B12). Al deze dingen zijn gewoon hartstikke gezond! Doordat er koolzaadolie in de havermelk zit, heeft 'ie wel een hoog percentage onverzadigd vet (3 gram per 100 milliliter), maar ook dat is weer gezond.
Ongezoete havermelk van Alpro en Lima
Zuivelvrije melk van granen blijkt behoorlijk zoet te smaken. Dat komt doordat de granen gaan fermenteren.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Haverdrank - ook wel ten onrechte havermelk genoemd - bevat vezels, wat kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wat te verlagen. Deze beta-glucanen verminderen namelijk de absorptie van het slechte LDL-cholesterol.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Haverdrank dus geen echt alternatief
Maar dit drankje heeft zeker ook gezondheidsvoordelen. Het is, net als havermout, een bron van beta-glucanen. Dit stofje is gunstig voor het cholesterolgehalte in het bloed en het vermindert de stijging van het bloedglucosegehalte na het eten.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
De hormonen en lactose die in zuivel terug te vinden is, werkt als een trigger op huidonstekingen. Probeer daarom zuivel producten te laten staan en kies daarvoor plantaardige vervangers zoals: amandel/havermelk of bijvoorbeeld kokos yoghurt. Mensen die melkproducten laten staan hebben een aanzienlijk mooiere huid.
Melk drinken tijdens je dieet
Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Haverdrank bio. Deze haverdrank is gemaakt van 100% biologische zweedse haver die wordt verbouwd in schone grond en sterk wordt door zon en regen. Haver die bekendstaat om zn vezels en Allerhande nuttige voedingsstoffen, zoals beta-glucanen, die bijzonder goed zijn voor het hart.
Havermelk is veelzijdig, van nature een beetje zoet en neutraal van smaak, waardoor het naadloos aansluit bij de smaak van koffie en thee – Oatly heeft zelfs een versie speciaal voor barista's!
Oatly havermelk
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.
Deze drank is gemaakt van 100% biologische haver die wordt verbouwd in schone grond en sterk wordt door zon en regen. Haver die bekendstaat om z'n vezels en allerhande nuttige voedingsstoffen, zoals beta-glucanen*, die bijzonder goed zijn voor het hart.