Natuurlijk kun je proost zeggen in België, maar ze begrijpen je in het Vlaams nog beter als je zegt Schol!
In Nederland proost of gezondheid, in België schol, santé of gezondheid. Proost kan wel in het zuiden, skol en santé klinken heel sporadisch in het noorden.
Proosten in andere talen
Engels: Cheers! Engels: Bottoms up! Duits: Prost! Duits: "Hopfen und Malz, Gott erhaltz!" (Long live hops and malt!)
Proost! Een feestje begin je met opgeheven glas. Waar komt deze traditie om te proosten vandaan? De uitdrukking 'een toost uitbrengen' komt volgens het genootschap Onze Taal mogelijk van de middeleeuwse gewoonte om stukjes gekruid brood (toast) in een beker wijn te stoppen.
(Noord-Nederland): /prost/ (Vlaanderen, Brabant, Limburg): /prost/
(uitroep) op iemands gezondheid drinken. Men heft een vol glas bier, wijn enz. en zegt 'schol' alvorens men drinkt.
1schol (de; v(m); meervoud: schollen; verkleinwoord: scholletje) 1ijsschots2door breuken begrensd gedeelte van de aardkorst 2schol (de; m; meervoud: schollen) 1bep. platvis 3schol (tussenwerpsel) (België)1proost!, santé!
Een toost is een 'gelukwens waarbij men het glas heft'. Toost komt van het Engelse woord toast, en heeft zich aangepast aan de Nederlandse spelling. Ook het werkwoord toosten schrijven we in de betekenis 'een toost uitbrengen' met oo.
Na het uitspreken van de heilwens, wordt in een groter gezelschap het glas geheven onder het uitspreken van het woord "proost", "gezondheid", "lechajem" en een slok genomen.
Krijgt u een glas water op tafel dan kunt u wel 'Gia mas' of 'Stin ygia mas' zeggen, maar klinkt daarbij niet de glazen tegen elkaar. Dat de Grieken hier een reden voor hebben te geloven dat dit ongeluk brengt, staat beschreven in gevonden documenten uit de oudheid. En ook de Griekse mythologie spreekt hierover.
Het gebaar van glazen tegen elkaar licht aanstoten drukt verbondenheid uit. Net als bij het geven van een hand kan dat alleen door elkaar aan te kijken. Doe je dat niet, dan is het een kille plichtpleging. Door de ander in de ogen te zien laat je weten je verbonden te voelen.
De verleden tijd van proosten is 'proostte'. Het voltooid deelwoord is 'heeft geproost'.
Roep 'proost' en neem altijd een slok na het proosten. Je knikt ja en smakt na de eerste slok nog even om te laten merken dat je de wijn lekker vindt.
Ga je binnenkort naar Italië? Dan kun je jouw glas wijn heffen en in het Italiaans proost zeggen door “Salute” te zeggen of “Cin Cin” uit te spreken.
prut zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: prutje 1) modder 2) rotzooi 3) gerecht waarin van alles door elkaar aanwezig is 4) wat overblijft na het zetten van koffie -> koffieprut Bron: WikiWoordenboek.
De schol komt veel voor in de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee. Als platvis leeft de schol niet al te ver van de kust en op de bodem van de zee, waar hij zich goed kan verstoppen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
De oorspronkelijke betekenis van het woord `hagelslag` is: het neerslaan van hagel. In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen. in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort. in de provincie Groningen nog steeds met het erg regionale 'moi' begroet kunt worden.
Volgens het genootschap Onze Taal komt de uitdrukking 'een toost uitbrengen' mogelijk van de middeleeuwse gewoonte om stukjes gekruid brood (ook wel toast genoemd) in een beker wijn te stoppen. Het brood zou op deze manier een beetje zuur opnemen waardoor de wijn beter gaat smaken.
Hij maakt oogcontact
Als een man je lang aankijkt, dan weet je in ieder geval dat het goed zit. Datzelfde geldt voor vergrote pupillen, die zijn aantrekkingskracht tot jou verraden. Wat veel vrouwen niet weten, is dat naar beneden kijken ook een duidelijk signaal is.