Poepbacterie. Vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven zijn te voorkomen door hamburgers en ander rauw vlees goed te doorbakken. Dat doodt alle schadelijke bacteriën, zoals de poepbacterie E. coli en salmonella.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Bakt u alleen de buitenkant goed aan en laat u de kern rosé of zelfs rauw, dan neemt het risico op gezondheidsklachten aanzienlijk toe. Bij een half rauwe hamburger loopt u bijvoorbeeld evenveel risico op een salmonella-infectie als bij een niet goed doorbakken kipfilet.
,, Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk'', zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. ,,In alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.''
Bij gehakt ligt het namelijk anders dan bij een biefstuk. Het is inderdaad zo dat een biefstuk rare, medium en well done gegeten kan worden, maar bij een hamburger loop je dan een risico op een E-coli-besmetting. De zogeheten poepbacterie gaat alleen dood als de burger door en door verhit is.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Ongeveer 4 minuten als rosé jouw voorkeur heeft en 6 minuten voor doorbakken. Let op: aangegeven tijden zijn richtlijnen voor het bakken van hamburgers die zo'n 1,5 cm dik zijn.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren. Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen.
Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood. Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
Plakvlees is te herkennen aan onnatuurlijk gelijkmatig van vorm en dikte, de draad van het vlees loopt niet door, opvallend glanzend en aan de randen zitten vaakbruingrijze plekjes opgehoopt plakmiddel. Vleeslijm wordt wettelijk niet gezien als ingrediënt, maar als technische hulpstof.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Het is algemeen bekend dat rauwe kip eten niet goed voor je is. Toch zijn er altijd mensen die het willen proberen. In Japan eten ze nu kipsashimi, sushi van rauwe kip. Sushi-chefs bereiden de kipsashimi, die torisashi wordt genoemd, door dunne reepjes te snijden van de binnenkant van de kippenborst.
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.
Wat is bewerkt vlees? Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ...
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.