De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
De beste essentiële oliën zijn afkomstig van Lavandula Angustifolia. Deze bloem is ook bekend als Engelse Lavendel en heeft een zachte, zoete geur en is daardoor ideaal voor aromatherapie. Een andere soort die veel wordt gebruikt voor de vervaardiging van olie is lavandin, of Lavandula Hybrida.
Om je eigen lavendelwater te maken, breng je 100 ml water aan de kook. Giet vervolgens het water over twee eetlepels vers gesneden (of gedroogde) lavendelbloemen in een niet-metalen kom. Dek de kom af en laat het een nacht staan, laat het water afkoelen en laat het op kamertemperatuur trekken.
Lavendel water helpt om te huid te balanceren en werkt antibacterieel. Lavendelwater is vooral geschikt voor vette, gemengde en acne-gevoeligehuidtypes. Hiervoor is lavendel gezichtsspray zeker de beste keus.
Lavendelolie voor je gezicht
Lavendel heeft bijvoorbeeld een bacteriedodende werking, waardoor de olie kan helpen in de strijd tegen acne. De olie is bovendien gevuld met antioxidanten. Daarom zweren sommige mensen bij lavendelolie voor de bestrijding van huidveroudering.
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Lichamelijke ondersteuning: Smeer de etherische olie verdund op de plek waar je ondersteuning nodig hebt: op je nek, onder je voeten, op je enkels bij stijve en stramme spieren, op je borst voor je luchtwegen, op je buik / je maag voor je spijsvertering etc.
Lavendelolie voor het haar geeft de natuurlijke haargroei een impuls en verbetert droog, poreus of breekbaar haar. De haargroei wordt gestimuleerd, terwijl de hoofdhuid wordt gevoed en de wortel wordt versterkt. Hierdoor krijg je sterker, veerkrachtiger en stralender haar.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Wat is het verschil? Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Lavendel groeit het eerste jaar langzaam en veel boeren snijden de bloeistengels af wanneer de eerste knoppen opengaan tijdens het eerste groeiseizoen. We oogsten meestal in de zomer (juni-juli in de meeste gebieden).
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit. Tip: van de uitgebloeide bloemen kun je geurzakjes maken voor in de linnenkast of op het toilet.
Jojoba-olie is een relatief lichte olie, die makkelijk opgenomen wordt door je huid en is ook geschikt voor de vettere huid. Avocado-olie is juist geschikt voor de droge huid. Het bevat Vitamine E, welke goed is voor de elasticiteit van de huid. Het verbetert de hoeveelheid collageen, het verstevigt de huid.
Lavendelwater is verkoelend, ontspannend en rustgevend met een zeer aangename lavendelgeur. Zowel onze lavendelolie als het lavendelwater, worden dus gemaakt van de lavendelplant, ook wel lavandula angustifolia, officinalis genoemd.
Gebruik. Lavendelwater kan het beste puur gebruikt worden op je huid. Gebruik het bijvoorbeeld na het reinigen van je gezicht als toner of in je haar voor heerlijk ruikende lokken. Je kunt lavendelwater natuurlijk ook gebruiken in DIY lotions, maskers, zeep of shampoo in plaats van gewoon water.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Lavendel werkt super omdat het anti-bacterieel is, dus perfect bij kleine wondjes. De bijenwas is verzorgend en verzachtend. Dus kloven, schrammen en meer smeer je gewoon hiermee. Het werkt als een tierelier, ik merk bij mijn kinderen (en mijzelf) dat de wondgenezing veel sneller gaat!
Voorzichtigheid is echter geboden, omdat lavendelolie allergische reacties kan veroorzaken, hoewel dit zeer zelden gebeurt. Naast echte lavendel zijn er verschillende ondersoorten en hybriden.