Niet toevallig wordt het Kanaal als een van de moeilijkste overtochten beschouwd. De strook van 33 kilometer tussen de kusten van beide landen wordt gezien als een ultrazwaar parcours, omdat in een rechte lijn zwemmen nauwelijks mogelijk is. Daardoor kan de tocht tot 55 kilometer lang worden.
Voor solo zwemmers is dat 6 uur zwemmen en voor team zwemmers is dat 2 uur zwemmen in water van 16 graden of kouder. Donker. De vertrektijd voor een oversteek is afhankelijk van de weersvoorspelling en het tij.
De afstand tussen Dover en Calais is hemelsbreed 33 kilometer. Wanneer je al zwemmend het kanaal oversteekt, kan de afstand echter meer dan vijftig kilometer zijn.
De zes zwommen om en om en hadden dankzij gunstige wind en mooi weer 8 uur en 57 minuten nodig voor de overtocht van Calais naar Dover. Volgens Broer was het water 16,5 graad en was er een redelijke golfslag. Dat het in het water prettiger was dan op de volgboot bleek toen een van de zwemmers aan boord zeeziek werd.
De afstand oost-west bedraagt 167 km. De minimale breedte is 33,1 km, tussen de rots van South Foreland bij Dover en Cap Gris-Nez in Frankrijk. Het bevaarbare gedeelte is daar echter niet breder dan 28 km.
In totaal bevinden zich zes sluizen in het Vlaamse Gewest. Bij twee sluizen (Olen en Kwaadmechelen) werden tussen 2014 en 2015 gecombineerde pomp/waterkrachtcentrales gebouwd. De visdiepte aan de oevers bedraagt ongeveer 3.40 meter, maar het kanaal zelf is beduidend dieper tot 5.5m .
Vanaf Den Haag, over het water, naar Lowestoft aan de Engelse kust is 178,91 kilometer.
Wanneer zwom voor het eerst iemand het Kanaal over? Kapitein Matthew Webb was de eerste van wie bekend is dat hij het Kanaal zwemmend overstak, op 25 augustus 1875.
Verena (19) zwom in krap 14 uur het Kanaal over: 'Je kunt je angsten overwinnen' Een jaar lang trainde de 19-jarige Verena Penders om het Kanaal over te kunnen zwemmen. Dit weekend was het zover. In minder dan veertien uur zwom ze van Dover naar Calais.
Jo Struyven, amateurfotograaf en architectuurliefhebber, heeft de 65 kilometer lange Belgische kust nauwgezet gefotografeerd.
Er zijn keerlussen voor de treinen, zodat de treinen snel gereed zijn voor de terugreis. De reistijd met de Eurostar door de 50,45 km lange tunnel bedraagt bij een snelheid van 160 km/u ongeveer 19 minuten, de pendeltreinen doen er 35 minuten over.
Even ten zuiden van Calais ligt Cap Blanc Nez en dat is de beste plek in Frankrijk om Engeland te zien. Samen met het even zuidelijker gelegen Cap Girs Nez vormt het Les Deux Caps. Cap Blanc Nez is dus de noordelijkste van de twee caps en is ook de bekendste.
Het Kanaal is niet gegraven door de mens, maar ontstaan in de eerdere IJstijden. De naam: 'het Engelse Kanaal' wordt gebruikt sinds het begin van de 18e eeuw. Waarschijnlijk is deze naam ontstaan doordat op Nederlandse zeekaarten al in de 16e eeuw stond: Het Engelse Kanaal!
Het Nauw van Calais verbindt Het Kanaal met de Noordzee. Gemiddeld is de zeestraat 60 meter diep, maar het diepste punt ligt op 120 meter. De zeestraat heeft een breedte van 33 kilometer. Het Nauw van Calais wordt bevaren door veerboten uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België.
De kortste afstand (vogelvlucht) tussen Calais en Dover is 42,40 km.
Cap Gris-Nez ligt 16 km ten zuidwesten van Cap Blanc-Nez. Dit stukje van Frankrijk ligt het dichtst bij het Verenigd Koninkrijk. De benaming van de kaap is Oudnederlands van oorsprong waarbij nez verwijst naar het Oudnederlandse nesa of vooruitstekend stuk land in zee.
Veel rivieren mondden uit in het meer, dat net onder de huidige Noordzee lag. Uiteindelijk overstroomde het meer, waarbij het water zachte kalk en sedimenten meenam naar de Golf van Biskaje. Deze superrivier is nu bekend als het Kanaal.
Sterker nog: als enige vuurtoren in Nederland, kijk je vanuit de Eierland aan drie kanten uit op de zee. Wanneer het écht helder is, kun je Engeland bijna zien liggen.
De noordgrens wordt gevormd door een denkbeeldige lijn tussen de Schotse Shetland- en Orkney eilanden en het Noorse vasteland. De zuidgrens van de Noordzee is de lijn tussen Calais in Frankrijk en Dover in Engeland.
In België is de Noordzee ongeveer 40 meter diep. De bodem van de Noordzee bestaat uit zand, met hier en daar wat grind. Er leven ook haaien en roggen in de Noordzee.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.