Glasvezelbehang wordt niet behandeld met standaard muurverf, maar moet met speciale verf behandeld worden. De beste optie om glasvezelbehang te schilderen, is door standaard muurverf te laten mengen met een latexverf in de gewenste kleur die je jouw muren wil geven.
Niet iedere Muurverf is geschikt voor het schilderen van glasweefselbehang. Kies een professionele muurverf van bijvoorbeeld SPS, Sigma, Wijzonol of Sikkens. Alleen kwalitatief hoogwaardige muurverf is geschikt om te gebruiken bij deze verfklus. De kleurkeuze is eindeloos dankzij de magie van de verfmengmachine.
Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden. Het is bij alle behangsoorten wel zo dat het behang goed bevestigd moet zijn. Als dat niet het geval is, is er kans dat het behang gaat loslaten na het verven met latex.
Ga je vliesbehang schilderen, dan kun je kiezen uit elke soort watergedragen muurverf. Deze verf is in allerlei kleuren verkrijgbaar en sommige soorten zijn ook afwasbaar, wat handig is bij het gebruik in de keuken of badkamer.
Glasvezelbehang laat zich prima schilderen. Als u toe bent aan een nieuwe kleur kunt u glasvezelbehang en glasweefselbehang prima overschilderen. Dit kan tot wel 15 keer. Na 15 keer overschilderen is het meestal nog steeds prima mogelijk om het het behang te schilderen.
Glasvezelbehang wordt niet behandeld met standaard muurverf, maar moet met speciale verf behandeld worden. De beste optie om glasvezelbehang te schilderen, is door standaard muurverf te laten mengen met een latexverf in de gewenste kleur die je jouw muren wil geven.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Het verven van vliesbehang
Je kunt vliesbehang verven met muurverf. Moet je vliesbehang verven met primer? Een voorstrijk is niet per se nodig, want vliesbehang is vaak al voorgeschilderd. Toch kan een primer zorgen voor een mooier egaal resultaat.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Vliesbehang is de gemakkelijkste manier om lichte oneffenheden van je binnenmuren weg te werken of scheurtjes te overbruggen. Met vliesbehang krijgen je muren bovendien een extra beschermlaagje tegen stoten.
Laat het vliesbehang 24 uur drogen alvorens te schilderen. Werk af met muurverf naar keuze.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Glasweefselbehang heeft vaak twee lagen verf nodig. Afhankelijk van de verf, laat je de eerste laag minimaal 5 tot 24 uur drogen. Daarna kun je pas de tweede (niet verdunde) verflaag aanbrengen.
Vooral bij glasvlies behang geld dat dit strak aangebracht moet worden. Putjes of bobbels lijken vaak niet meer zichtbaar als het glasvliesbehang is aangebracht. Pas als je gaat verven worden ze weer zichtbaar. Gebruik je verf op waterbasis, dan kan dit er voor zorgen dat de behang loslaat.
Afwasbaar vliesbehang: wat doet het eigenlijk? Afwasbaar vliesbehang is ideaal voor de keuken en eigenlijk in het algemeen. Dit soort behang kan prima tegen een stootje en een vlekje. Met een vochtige doek is de vlek vaak gemakkelijk weer weg te halen.
Lichtere soorten vliesbehang kunnen transparant zijn, waardoor je je muur erdoor ziet. Vermijd je liever het zicht van cementplekken, bijwerkplekken van muurvuller en dergelijke? Gebruik dan een dikker vliesbehang of voorzie je muur van een laagje muurverf voor je het dunne vliesbehang aanbrengt.
Wil je renovlies afwerken met een andere kleur? Bij donkere of felle kleuren brengen we altijd 2 verflagen aan. Na de eerste keer sausen komen we vaak nog kleinigheden tegen, deze vallen pas op na de eerste verflaag met kleur. Door het renovlies behang tweemaal te sausen met kleur krijg je het beste resultaat.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Je hoeft de rollen of vlakken vliesbehang namelijk niet in te smeren met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Je kunt behanglijm voor vliesbehang gewoon op de muur aanbrengen!
Met grondverf ga je geen naden dekken, je maakt ze wel sneller zichtbaar. Als je eerst plamuurt, dan vul je de structuur van het vliesbehang ook op. En dan blijft dat achteraf ook zichtbaar. Een smalle naad kan je plamuren met polyfilla met verf ipv water.
Renovlies behang is van nature al glad en egaal en daarom eenvoudig te overschilderen. De eerste stap is het kiezen van een verf op waterbasis om renovlies te verven. Een geschikte muurverf hiervoor is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.
Het grote voordeel van schilderen tegenover behangen, is dat je het sneller doet. Ook is het eenvoudiger dan behangen. Je hebt minder voorbereiding nodig dan bij behangen en met een verfkwast, een roller en een blik verf kun je al aan de slag. Bovendien is verf goedkoper.
Wat is acrylverf? Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel 'watergedragen verf') die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook een watergedragen verf.
Latexverf wordt veel voor binnenwerk gebruikt. De verf is geschikt voor grotere, ruwe oppervlakken die weinig te lijden hebben zoals muren en plafonds. De verf droogt vrij snel op en kan dan overgeschilderd worden. Het is eenvoudig aan te brengen met een kwast of verfroller.
Veelal worden binnenmuren met een matte muurverf geschilderd (Sikkens Alphacryl Pure Mat SF), maar in andere gevallen vindt u ook een zijdeglans muurverf (zoals in ziekenhuizen, tandartspraktijken, etc.). Daarnaast is er een verschil in de mate van afneembaarheid/reinigbaar.