Als je geen elektriciteit in het hok hebt kan het bevriezen van het water ook worden uitgesteld door wat suiker aan het water toe te voegen, 50 gram suiker per 1,5 liter water (GÉÉN ZOUT). Hierdoor duurt het langer voordat het water bevriest.
Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken. Kou is voor kippen veel minder erg voor ze dan tocht en vocht.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Vers drinkwater is voor kippen van levensbelang. Een kippendrinkbak die het water schoonhoud heeft daarom de voorkeur. De bajonetdrinker 3L in combinatie met een ophangkoord wordt het meest verkocht.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Ondanks dat zout en suiker ervoor zorgen dat het vriespunt van het water iets daalt krijgen de dieren er meer dorst van. Het is ook niet aan te raden om warm en heet water aan de kippen te geven. Door de waterdamp van het water kunnen de kammen en lellen van de kippen gaan bevriezen, wat nare gevolgen kan hebben.
De kippen blijven binnen als het hard regent en hebben een betonnen plaat waar ze droge voeten kunnen houden. Omspitten van de grond helpt niet altijd, zeker niet als je op vette kleigrond zit en de grond volledig verzadigt is. Wat je structureel kan doen is een poel graven in de ren, als deze groot genoeg is.
Bij een constante, koude luchtstroom verbruikt een kip meer energie. Ga het hok niet verwarmen! Kippen zijn gemaakt om kou te weerstaan. Wanneer er een te groot temperatuurverschil ontstaat tussen buiten en binnen kunnen ze eerder ziek worden.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen.
De gemakkelijkste manier om een kippenhok te isoleren is het gebruik van gebruikelijke isolatiematerialen zoals polystyreen of glaswol. Als alternatief kunnen stro, schapenwol, geperste houtsnippers of minerale wol als isolatielaag worden gebruikt.
Bij vorst kunnen leidingen in en rond het huis bevriezen of zelfs scheuren. Dit kan voor veel schade zorgen aan je muren én inboedel.
Preciezer geformuleerd: de vrije watermoleculen kunnen in het water van 225 Kelvin niet snel genoeg bewegen om aan de ijsvorming te ontsnappen. Interessanter dan die precieze grens is de vraag wat er met het water gebeurt waardoor het wel móet bevriezen.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
In de winter (en zeker een koude) is het daarom erg belangrijk om de kippen van genoeg kippenvoer te voorzien. Een extra keer een handje graan strooien of een goed gevulde voerbak stellen ze erg op prijs. In graan zitten meer vetten en is daarom ook erg geschikt om n de winter wat extra te voeren.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.