Lavas (Levisticum officinale) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae). De Romeinen verspreidden het kruid met hun veroveringstochten door Europa. Als je een blaadje van de plant tussen je vingers wrijft, ruik je onmiskenbaar Maggi.
Lavas wordt ook weleens maggiplant genoemd. En dat is niet omdat lavas in Maggi wordt gebruikt, maar omdat de geur van het kruid erg lijkt op de smaakversterker. De maggiplant hoort in de kruidentuin thuis, maar past ook prima in je plantenborder. De plant doet het ook goed in een pot op je terras of balkon.
Alle delen van maggiplant / Levisticum officinale zijn eetbaar: bloem, blad, stengel, wortel. De smaak is vrij sterk, dus gebruik met mate, en lijkt op selderij. Het blad behoudt smaak tijdens het koken. Kan gebruikt worden in salades, sauzen, soepen...
De blaadjes van de maggiplant voeg je toe aan stoofschotels en sauzen, of gebruik je als basis voor een bouillon. Vooral in erwten- en bonensoep komt de smaak van lavas goed tot zijn recht. Knip de blaadjes fijn en verwerk ze in een eigengemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie.
U kunt uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs
Dan kunt u uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs. U krijgt de plant geleverd in een afmeting van 5 tot 10 centimeter en ongetwijfeld zal de plant bij u nog veel groter worden.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi.
De vorm van de blaadjes van lavas doet direct aan selderij denken: groen, plat en met puntige, bijna gekartelde uiteinden. De maggiplant waar ze aan groeien, heeft uiteinden met bolletjes, die bestaan uit een verzameling minuscule gele bloemetjes. Qua uiterlijk lijkt 'ie een beetje op de venkelbloem.
Wat begint met een klein plantje, wordt al snel een grote bos. Soms wel tot 2,5 meter hoogte. En elk jaar komt de maggiplant netjes weer terug.
De wortel van lavas verwerkt men daarnaast rauw in salades en in zure conserven. Verder kun je de zaden prima culinair gebruiken. Verkruimel ze door brood en pasteien of bestrooi brood met hele zaden. Strooi ze verder bijvoorbeeld eens over de salade, aardappelpuree of rijst.
Maggikruid Of Lavas (Levisticum Officinale) kopen | Intratuin.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
Amorphophallus titanum – Reuzenaronskelk
In het Engels heeft de plant de bijnaam corpse flower, oftewel lijkbloem. Dit komt uiteraard door de ontzettend vieze, sterk rottende geur die insecten zoals aaskevers en aasvliegen aantrekt.
Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
De lavas is meest bekend onder de naam MAGGIPLANT omdat de geur sterk doet denken aan het bekende maggi-aroma. Lavas is echter helemaal geen ingrediënt van maggi. En dat is best gek, omdat de geur en ook de smaak sterk lijkt op maggi. De plant is zeer geschikt om op Nederlandse bodem te kweken.
De smaak van lavas is die van selderij. Van de lavas plant worden vooral de jonge blaadjes gegeten. Maar de hele plant is eetbaar.
Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
Bieslook kun je binnen onder glas of op een zonnige vensterbank al vanaf maart zaaien. Wanneer je liever direct in de volle grond zaait kun je vanaf mei starten met kweken. Zaai de zaden in rijen met een rijafstand van 15 tot 20 cm en op 0,5 cm diepte.
's Zomers is het heerlijk om wat blad van de maggiplant (Lavas) in je soep te doen. Die heerlijk kruidige smaak laat iedereen ruiken dat je een lekkere soep aan het koken bent! In de winter sterft deze plant helaas helemaal af, om in de zomer weer uit te groeien.
Op smaak brengen met zout / peper en nootmuskaat kan, maar is eigenlijk helemaal niet nodig. Dan nog een kleine tien minuten zachtjes door laten koken. De soep kan even door de blender en een scheut room erdoor is natuurlijk ook erg lekker.
Hoewel er in supermarkten veel verse kruiden te koop zijn, is lavas een uitzondering. Gelukkig is het wel te verkrijgen bij markthandelaars die een groot aanbod verse kruiden in pot verkopen, en bovendien is het gemakkelijk te telen in de tuin.
Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (water, tarwe-eiwitten, zout), water, aroma, smaakversterkers (E621, E631), zout, suiker. Allergenen: Gluten bevattende granen.
Het kruid lavas is een vaste plant die wel 2 tot 3 meter hoog kan groeien. Er groeien geelgroene bloemen aan die zeer geliefd zijn bij bijen. Het sterke aroma van lavas lijkt op de smaak van selderij, evenals de vorm van de bladeren; smal en eivormig.
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar. Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland.