Zo kan je je mobiele verbinding gebruiken op je laptop / tablet / iPad, via USB, Bluetooth of Wifi. 29 gedeeld door 8 is 3,5 MegaByte per seconde. Sneller dan vast internet.
100 MB per uur.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'. Sommige telefoons kunnen de wifi-verbinding delen via tethering.
Bereik van een wifi hotspot
Een normaal wifi netwerk heeft een bereik van ongeveer 8 meter. Een telefoon beschikt echter niet over hetzelfde zendvermogen en heeft daarnaast een veel kleinere antenne. Daarom is het bereik van een wifi hotspot vaak beperkt tot ongeveer 5 meter.
Hotspot gaat van je bundel af
Zodra je een hotspot aanmaakt op je telefoon, is de hoogte van de kosten afhankelijk van het apparaat waarmee je gaat verbinden. Een tablet of telefoon verbruikt minder data dan een laptop.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).
Je kunt met 1000 MB ongeveer 100 minuten aan video's kijken. Dit hangt natuurlijk ook af in welke kwaliteit je de video's aan het bekijken bent. Als je video's in 720p wilt kijken dan is 1000 MB praktisch genoeg voor 100 minuten video's kijken.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Hoeveel mb je nodig hebt, hangt sterk af van jouw eigen datagebruik. Het gemiddelde dataverbruik in Nederland ligt rond de 750 MB per maand. Bij een hoog verbruik zal je een grotere bundel van rond de 1 GB nodig hebben.
Eén byte is één letter, een megabyte is één miljoen bytes en een gigabyte is weer 1.000 megabytes.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
50 Mbit download speed
Dat kost 25 tot 30 Mbit/s als je een digitaal kanaal in Ultra-HD (4K) wilt bekijken. Voor HD-video is ten minste 8 Mbit/s en soms wel 12 Mbit/s vereist. Kijkt je partner op hetzelfde moment een YouTube-filmpje dan is daarvoor al snel 10 Mbit/s nodig.
5G is met een maximale snelheid van 500 Mbit/s nu nog even snel als 4G. Sites laden daarmee supersnel op je telefoon. Ook verstuur en ontvang je via WhatsApp snel foto's en video's. In 2022 komt de 5G-frequentie beschikbaar die hogere snelheden mogelijk maakt.
Kijken we naar snelheid, dan is de ethernetkabel de duidelijke winnaar. Het is namelijk fysiek onmogelijk dat een wifi-netwerk sneller is dan internet via de kabel. Een draadloos signaal komt van het vaste punt. Vanaf dit vaste punt is er altijd verval, verbetering is niet mogelijk.
Je toestel, je binnenhuisinstallatie, afstand, wifi … kunnen allemaal je uiteindelijke snelheid beïnvloeden. De beste snelheden haal je via kabel, omdat zo minder factoren op je internet kunnen inspelen. Met een kortere kabel zal je bijvoorbeeld ook minder snelheidsverlies hebben dan met een hele lange kabel.
Bekijk of je wifi-signaal zwak is. Bij een draadloos netwerk is het bereik beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifi-zender in de (modem)router. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Heb je apparatuur die ouder is dan 6 jaar, vervang deze dan.
Je data, zoals inloggegevens, surfgedrag, creditcardinformatie of e-mailberichten zijn dus vaak niet veilig als je gebruik maakt van een wifi hotspot. Gegevens kunnen relatief eenvoudig worden onderschept, zonder dat je dit doorhebt.
Hotspots zijn niet altijd gevaarlijk
Alle zaken waarvoor persoonlijke gegevens benodigd zijn kunnen beter vermeden worden. Daarnaast raden we aan om alle updates van de telefoon of tablet te installeren, zodat je optimaal beschermd bent en veilig gratis kunt internetten.
Kosten mobiele hotspot
Aan het maken van een persoonlijke hotspot zijn geen kosten verbonden. De enige kosten die je maakt zijn die van je abonnement, omdat het internet wat gebruikt wordt van de bundel gaat die in je abonnement zit.