Het enige is dat een deel van het vocht in het brood verdampt.Hierdoor is de snee brood iets lichter geworden na roosteren. Als je dan het aantal calorieën bekijkt per 100 gram brood, dan kun je zeggen dat geroosterd brood iets meer energie levert dan gewoon brood.
De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn. Alleen is het verschil met een gewone boterham miniem.
Naast dat het soms gewoon lekker is om een geroosterd broodje te eten, is het ook een goed voedingsmiddel voor wanneer u zich niet zo lekker voelt. Juist omdat het zo licht verteerbaar is, houdt geroosterd brood de maag en darmen rustiger, wat het goed verdraagbaar maakt.
Het is natuurlijk onzin dat zo'n broodrooster dezelfde functie zou hebben als een rondje hardlopen of zo. Brood verliest géén calorieën door het te roosteren. Wat er wél gebeurt tijdens het roosteren, is dat een deel van het vocht uit het brood verdampt. Vandaar de knapperige, lichtere boterham die uit je toaster komt.
Zo telt een snee wit brood met melk en water respectievelijk gemiddeld 74 en 77 kcal. Met een snee bruinbrood krijg je dan weer 83 kcal binnen. Een snee volkorenbrood bevat 82 kcal. En meergranenbrood bevat per boterham zo'n 91 kcal.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Geroosterd brood is lichter verteerbaar, vertelt Wouters. Dit heeft te maken met de hitte die tijdens het roosteren vrijkomt. ,,Het zetmeel in brood wordt door het roosteren gedeeltelijk afgebroken tot dextrine. Dat is normaal gesproken de eerste stap in het verteringsproces.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Je kunt brood ook eens roosteren en meenemen, heerlijk om te dippen in een kop soep die je vaak kunt kopen in de kantine.
Bij een energiebeperkt dieet neem je minder calorieën. Ga bij een energiebeperkt dieet uit van 1.800 kilocalorieën per dag voor mannen en 1.500 kilocalorieën per dag voor vrouwen. Deze kilocalorieën zijn een gemiddelde aanbeveling. Het kan zijn dat jij net iets meer of minder nodig hebt.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Brood roosteren met de airfryer
Op 180 graden rooster je je boterhammen in vijf tot zes minuutjes. Je moet wel een vork of een mes op je boterhammen leggen om ervoor te zorgen dat ze niet kunnen bewegen (wel opletten als je ze eruit haalt!). Er zijn natuurlijk ook nog andere manieren om je brood te roosteren.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Sneetjes brood zijn het beste te roosteren in de broodrooster. Oud/droog brood is sneller geroosterd dan vers brood en dunne sneetjes hebben minder tijd nodig dan dikke sneden.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Nee, brood op zich is geen dikmaker. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden. Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je aankomen. Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen, maakt niets uit.
Het zou dik maken en ongezond zijn. Maar uit onderzoek door Spaanse wetenschappers, gepubliceerd in the American Chemical Society's Journal of Agricultural and Food Chemistry zou blijken dat wit brood juist een gunstig effect heeft op de samenstelling van ons darm-microbioom, en daarmee op onze gezondheid.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Brood is geen dikmaker. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt. Dit noemen we de energiebalans. Wanneer je over lange tijd meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht.