Iedereen voelt zich wel eens moe. Vermoeidheid kan je het beste omschrijven als een gebrek aan energie. Je bent niet in staat om datgene te doen wat je zou willen of moeten doen. Je voelt je futloos en alles - bewegen, praten, denken, …
Als je moe bent, heb je weinig energie.Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen.Je voelt zich niet zo fit als normaal.Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
Overgewicht (obesitas), longziekten zoals astma en chronische bronchitis, slecht slapen, snurken en slaapapneu kunnen eveneens moeheid overdag veroorzaken, net als werkomstandigheden, zoals ploegenarbeid of lange werkdagen. Bij normale veroudering daalt het prestatievermogen met de leeftijd.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Moeheid is een normaal verschijnsel, iedereen is wel eens moe. Meestal voel je je na een nacht goed slapen alweer een stuk beter. Als de vermoeidheidsklachten langere tijd aanwezig zijn en ook erger worden, is er sprake van oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken.
Hartfalen vermindert het pompvermogen van uw hart, zodat minder bloed uw spieren bereikt. Door dit gebrek aan zuurstof en voeding zullen uw spieren veel sneller moe worden. Bovendien leidt het verminderde pompvermogen tot stuwing in de longen, wat op zijn beurt kortademigheid veroorzaakt.
Doodmoe terugkomen van een simpel bezoekje. Veel mensen met een hart- of vaataandoening hebben last van ernstige vermoeidheid, als gevolg van de ziekte en de operaties. Het Helen Dowling Instituut en Harteraad geven je meer informatie, ervaringen en tips over deze vervelende vermoeidheid.
Zware vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen bij kankerpatiënten. Verschillende oorzaken spelen daarbij een rol. Daarom is ook een aangepaste behandeling nodig, die kan verschillen van patiënt tot patiënt.
Als kanker niet meer te genezen is, kunt u veel last hebben van vermoeidheid. De vermoeidheid komt door alle veranderingen die de kanker in uw lichaam geeft.
Door stress kun je bijvoorbeeld slecht in slaap komen.Je hersenen hebben hierdoor geen rust, waardoor je vermoeid raakt. Daardoor ben je gevoeliger voor prikkels van buitenaf en er kan sneller hoofdpijn door stress optreden.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Vermoeidheid door ongeneeslijke kanker
Het is geen 'gewone' vermoeidheid, die na een nachtje slapen wel weer over is. Je kunt je lichamelijk en/of geestelijk uitgeput voelen. De vermoeidheid gaat niet over als je uitrust of slaapt. Het is vaak niet duidelijk waarom en wanneer je zo moe bent.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Bij een bloedonderzoek naar vermoeidheid wordt, naast de mineralen calcium en magnesium ook getest op een tekort aan vitamine D. Een tekort geeft klachten zoals een moe, futloos en belabberd gevoel. Daarnaast gaan we ook de waarden voor vitamine B12 na.
Dit betekent dat het goed door het lichaam wordt opgenomen en goed wordt verdragen door maag en darmen. Het heeft geen laxerend effect. Magnesium is goed voor de werking van de spieren, draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid en draagt bij aan geestelijke veerkracht.
Iedereen ervaart vermoeidheid anders, maar wanneer je door hebt dat je je altijd erg futloos en lamlendig voelt of als je dagelijkse taken je heel veel energie kosten, dan kan je te maken hebben met extreme vermoeidheid. Je hebt veel behoefte aan slaap en als je wakker wordt voel je je nog steeds extreem vermoeid.
U kunt hiervoor paracetamol of een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken. Doe dit wel in overleg met uw arts. Als bijvoorbeeld bloedarmoede de oorzaak is van uw moeheid, dan kan uw arts medicijnen als ijzertabletten of een ijzerdrank voorschrijven om de bloedarmoede te behandelen.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.