Bij judo geeft de kleur van de band het niveau van de drager aan. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen. De banden, ook wel kyu-graden genoemd, zijn van hoog naar laag genummerd (een hoge graad heeft een laag nummer).
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan, is (na zijn dood) toegeschreven aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in de praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
De banden zijn in oplopende volgorde: wit, geel, oranje, paars, blauw, groen, bruin 3e graad, bruin 2e graad, bruin 1e graad en zwart. Ook de zwarte band kent gradaties: van eerste tot en met tiende dan.
De beginnende gordel voor nieuwe judoka's is de witte gordel, vervolgens klim je op naar de gele gordel, groene gordel, blauwe gordel, bruine gordel en zwarte gordel voor meester-judoka's. Na de zwarte kan je ook nog de rode gordel halen, dit is de hoogste graad.
De gele band vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de judo-voortgang en symboliseert de toewijding en inzet van een judoka. Om de gele band te behalen, worden judoka's uitgedaagd om een reeks technische vaardigheden en basiskennis van judo te demonstreren.
Leeftijd Judo slips
6 – 7 jaar: 5e kyu (gele band) 7 – 8 jaar: 4e kyu (oranje band) 9 – 10 jaar: 3e kyu (groene band) 10 – 11 jaar: 2e kyu (blauwe band)
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
Fransman David Douillet en Japanse Ryoko Tani zijn beste judoka's aller tijden. David Douillet is verkozen tot beste judoka aller tijden tijdens een gala in Parijs, waarop ook de 60ste verjaardag van de internationale judofederatie (FIJ) werd gevierd.
De volgorde is: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart.
De band (obi) dient om het jasje van je pak dicht te houden. De kleur van de band geeft aan hoever je in het Judo bent gekomen, met andere woorden: hoeveel technieken je beheerst.
Bij het judo is de judoband (Japans: Obi) is een belangrijk onderdeel van het judopak.
Het woord betekent 'zachte weg (manier)', waarbij het woordje do verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'. Een beoefenaar van judo heet een judoka.
De allerhoogste graad is uiteindelijk weer wit (12e dan) en werd enkel toegekend aan Jigoro Kano om zijn speciale betekenis voor het Judo te benadrukken.
ALKMAAR - De Alkmaarse judolerares Eveline Beentjes is zaterdag 25 maart gepromoveerd tot zesde dan judo. Hiermee is ze een van de weinige vrouwelijke judoka's in Nederland met de rood-wit geblokte band.
Judo is bij uitstek een geschikte sport voor kinderen, en een erg sterke basis. Naast lekker sporten (wat uiteraard gezond is) is judo veel en veel meer. Een kind zal zich zowel op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel gebied gaan ontwikkelen.
Binnen de vereniging hebben we een aantal huis- en gedragsregels, die we actief toepassen. Bij judo mogen we duwen en trekken, daarbij pakken we elkaar alleen vast aan het judopak (judogi). Judo doe je op de mat (tatami) en nergens anders. Bij judo mag je nooit: pesten, schoppen, slaan, schelden, knijpen, etc.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
tussen het halen van de bruine band en het zwarte band examen moet 1 jaar gewacht worden. je bent ten minste 3 jaar aaneengesloten lid van de JBN. het examen wordt afgenomen bij de District Commissie en niet op de eigen judoschool. je wordt geacht de Japanse nomenclatuur (benamingen) te kennen.
Noem het toeval, voorzienigheid of het lot. Joës Schell werd afgelopen weekend als tiener Nederlands kampioen judo bij de senioren. Een formidabele prestatie van de Kolos uit Grubbenvorst (inmiddels woonachtig in Venlo). Hij is de allersterkste in de categorie tot 100 kilogram.
Respect. Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect. Ten eerste beloof je aan elkaar op deze manier dat je elkaar niet expres pijn gaat doen.
Er zijn wereldwijd maar 17 judoka's met een 10e DAN, waaronder Anton Geesink. De allerhoogste graad in het judo, de 12e DAN (een 11e bestaat niet) is voorbehouden aan de grondlegger van het judo, Jigoro Kano.
Het meest bekende kata is het nage-no- kata. Dit kata bestaat uit vijf series van drie worpen die links en rechts uitgevoerd moeten worden. Dat zijn dus 15 worpen in totaal. Wil je voor een zwarte band examen doen, dan moet je één of meer kata laten zien.
De twee slippen die je kind ontvangt na afloop van het slipexamen, worden op de uiteinden van de band er plat op gezet, dus: aan iedere kant één. Ikzelf naai deze altijd met de naaimachine met een grote zigzagsteek vast. Met aan de bovenkant garen in de kleur van de slip, in het spoeltje garen in de kleur van de band.