Systeemgericht werken is een training waarin een denkkader wordt ontwikkeld waarmee de invloed van de omgeving op iemands gedrag wordt onderzocht. De training geeft inzicht in de basisprincipes van systematisch denken en toepassing hiervan in de jeugdzorg.
Bij een systeemgerichte aanpak ben je niet gericht op het vinden van oorzaken, maar op de interacties die het gedrag begrijpelijk maken. Daarbij is de beteke- nis van het gedrag voor de betrokkenen van belang.
Systeemgericht werken houdt in dat je personen en situaties benadert als een samenhangend geheel. Gedrag ontstaat altijd binnen een context. Het is nooit helemaal te herleiden tot een enkele individuele factor.
Bij systeemgericht werken wordt de cliënt met zijn probleem benaderd vanuit een circulaire visie. Directe oorzaken voor problemen zijn vaak niet te vinden (er is geen lineair verband). Stel, er zijn ongezonde stressfactoren in de thuissituatie van een cliënt, bijvoorbeeld in het interactiepatroon tussen partners.
Systeemgericht werken houdt in dat je gedrag interpreteert als een logische reactie op wat er in het systeem als geheel gebeurt, en dat je daar vanuit verschillende perspectieven naar kijkt.
Systeemtherapie werkt aan het herstellen van de relaties binnen een groep mensen. Het doel is om elkaar beter te leren begrijpen, elkaar positief te leren beïnvloeden en te ondersteunen waardoor de balans hersteld wordt. Dit gebeurt door met elkaar in gesprek te gaan.
Systeemgericht werken is een training waarin een denkkader wordt ontwikkeld waarmee de invloed van de omgeving op iemands gedrag wordt onderzocht. De training geeft inzicht in de basisprincipes van systematisch denken en toepassing hiervan in de jeugdzorg.
Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in ieders plek in het systeem. Het helpt te zien waar belemmeringen zitten en waarom dat leidt tot bepaald gedrag. Dat kan heel veel inzichten bieden en zorgen voor verandering. Het eerste systeem, ons gezin van herkomst, laat een diepe blauwdruk in ons achter.
Wat is systemisch werken? Een systemisch werker zal de problemen van mensen altijd verbinden met de leef- en betekeniswereld waarin deze zich voordoen. Systemisch werkers denken niet individueel maar relationeel. Dat betekent niet dat een individu niet belangrijk is, maar wel dat relaties en contexten belangrijk zijn.
Systeemgerichte gezinscoaching is een vorm van thuishulp aan gezinnen waarbij een of beide ouders een lichte verstandelijke beperking hebben en de kinderen een vertraagde of bedreigde ontwikkeling laten zien.
De Systeembenadering kijkt naar het systeem als geheel, met inclusie van ieder afzonderlijk lid. Intentie is om manieren te vinden om balans en verbindingen te herstellen en blokkades vrij te maken.
Het systeemgericht werken met relatie- en gezinssystemen met relationele geweldsproblematiek levert inzichten op in de patronen en processen die hebben geleid tot het ontstaan en in stand houden van het geweld en het aandeel van beide partners daarin.
Systemisch werken rust op een aantal pijlers:
Je kunt vooraf de deelnemers van een vergadering spreken of de familieleden van een gezin en een beeld vormen wat ieder individu wil inbrengen of bereiken. Maar zodra de groep samenkomt, verandert het hele gesprek, de energie en/of de uitkomst.
Systemisch werken (SW) gaat uit van de invloed van het grotere geheel waar je als mens deel van uitmaakt (gezin, organisatie). Dit grotere geheel bepaalt in grote mate je gedrag, je zelfbeeld en overtuigingen.
'Systematisch' betekent: ordelijk en samenhangend volgens een systeem. Dit doe je op verschillende manieren. In het meer traditionele maatschappelijk werk is de regulatieve methodische cyclus vaak leidend.
Systemische vragen geven informatie over de ordening, de betrokkenen, de oorsprong en de bestemming van het systeem. Dit is voelbaar andere informatie dan wanneer we enkel kijken vanuit het paradigma van problemen die we met een oplossing kunnen fixen.
Systemisch adviseren is je verbinden met de context waarin de vraag zich aandient zonder dat je meegezogen wordt in de dynamiek van die vraag. Je bent daarmee dienstbaar aan het geheel en je blijft trouw aan jezelf en aan je eigen 'verhaal'.
Het woord systemisch was oorspronkelijk een medische term voor 'heel het lichaam betreffend', zoals in: Deze infectie uit zich eerst lokaal, maar kan later systemisch worden. Vandaaruit kreeg het ook de betekenis 'systeembreed'. Het verschil met systematisch is dus heel duidelijk.
In grote lijnen kun je zeggen dat er systemisch iets aan de hand is zodra er zaken aan de orde komen als: extreme emoties bij ouder en/of kind, onbegrijpelijke en extreme gedragingen bij ouder en/of kind, of steeds terugkerende conflicten in het gezin.
Systemisch coachen gaat ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, en waarin we leven en werken. Een systeem werkt het beste als iedereen zijn eigen plek inneemt.
De mandaten en kerntaken van het sociaal werk beroep omvatten het bevorderen van sociale verandering, sociale ontwikkeling, sociale cohesie en empowerment en bevrijding van mensen.
· Doorstromen naar de hbo-opleiding. Die heet tegenwoordig vaak Bachelor of Social Work. Sinds 2017 zijn de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) samengevoegd tot deze hbo-opleiding.
Grofweg kun je zeggen dat een sociaal werker zich bezighoudt met het bevorderen van het welzijn en de sociale participatie van mensen, groepen mensen en gemeenschappen, terwijl een maatschappelijk werker zich richt op het bieden van hulp en ondersteuning aan individuen en mensen in moeilijke situaties.