De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Er zit 2,8 gram vet in 1 handje (10 gram) chips, paprika, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak. Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen?
Tortilla chips
De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!
De naturelchips bevatten meer calorieën; tien calorieën meer per honderd gram dan de paprikachips. Wel zit er in paprikachips meer zout dan in naturelchips. Het grootste verschil is wel echt het aantal ingrediënten in de verschillende soorten; naturelchips bevat maar vier ingrediënten, paprikachips wel veertien!
Zoete puntpaprika heeft een brix-waarde van 9 tot 10. Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
De rode paprika is met z'n zoete smaak Vlaanderens favoriet. Ook de oranje neigt naar de zoetere kant. De gele hangt dan weer tussen zoet en bitter, en groen is omwille van het kort rijpingsproces de bitterste van allemaal. Ze hebben dus elk hun eigen smaak en schitteren op hun beurt in heel wat gerechten.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Naturel 7,6
De naturel chips van John John zijn het lekkerst (dezelfde als de 'slechtste chips'). Deze doet het dus wel goed op het gebied van naturel. Interessant is overigens dat op twee bij de naturel Lidl is geëindigd en de Aldi is de laatste in de top 3 van deze 'gewone' chips.
Inmiddels zijn er talloze variaties Nederlandse chips en zoutjes te krijgen waaronder natuurlijk de typisch Nederlandse Hamka's en wokkels.
De driehoekige vorm gecombineerd met het unieke recept van versgeroosterde maïs, wordt op de markt gebracht in twee smaken: Nacho Cheese en U.S. Original. Natuurlijk blijkt de tortilla chip voor België onweerstaanbaar.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De smaak van een paprika hangt af van het rijpingsproces. Wanneer een paprika nog niet rijp is en dus groen, heeft hij een bittere smaak. De andere kleuren worden steeds zoeter, van geel tot oranje en rood. De rode paprika is de zoetste van de vier supermarktpaprika's.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Kapje eraf
Om de zaadjes uit de paprika te halen snijd je eerst het 'kapje' eraf. Ga verder met het schoonmaken van de paprika door rondom met het mes de witte zaadlijsten los te maken. Het is wat wrikken om alles los te maken, maar daarna schud je de paprika in een keer leeg.
De popped chips bevatten tot 60% minder vet dan gefrituurde chips en bijna al het snoep van Food2Smile is suikervrij, in ieder geval zonder toegevoegde suikers.
De 'gezonde' chips varianten bevatten iets minder calorieën. Erg veel scheelt het echter niet. De oven baked chips bevat de minste calorieën en vet. Opvallend is dat de groentechips veel meer suiker bevatten dan de andere soorten.
Aardappelen, zonnebloemolie, paprikakruiding (zout, specerijen (0,8% paprika), suiker, dextrose, maïsbloem, smaakversterker (mononatriumglutamaat), kaliumchloride, aroma's, zuurteregelaar (natriumacetaten), voedingszuur (citroenzuur, appelzuur), zoetstof (steviolglycosiden), rookaroma).