Dit is een naad waarbij twee stoffen naast elkaar liggen of waarbij een naad midden over een stof ligt. Twee lagen stof worden aan elkaar genaaid en de naad wordt daarna voorzichtig uit elkaar getrokken tot de naad plat ligt.
Het is een naad waarbij twee stoffen naast elkaar komen te liggen of waarbij een naad middenover een stof komt te leggen. Een platte naad ontstaat wanneer twee lagen stof aan elkaar worden genaaid en de naad daarna voorzichtig uit elkaar wordt getrokken totdat de naad plat ligt.
De Engelse naad is een dubbele naad waarbij de rafelrand in de naad weggewerkt wordt.
Bijzonder bij het maken van een Franse naad is dat je begint met de stof met de verkeerde kanten op elkaar, dus met de goede kanten van de stof naar buiten. Zo stik je dan de naad op een halve centimeter van de stofrand. Pers de naad even goed en vouw de stof dan met de goede kanten op elkaar.
Naadband is een strookje dunne vlieseline die je opstrijkt aan de verkeerde kant van de stof en waarvan het band op de lijn zit die je straks stikt. Hierdoor kan de naad niet meer uitrekken en blijft deze strak.
Om rafelen van de stof in je kledingstuk te voorkomen, werken we de binnenkant van de naden altijd af. Dit kan met een kartelschaar (1), of door met een zigzagsteek precies langs de rand te stikken (2).
Een overlocksteek wordt gevormd wanneer een naald (of twee naalden) de stof binnendringt om een naad te naaien, terwijl een mes de stof afsnijdt en de grijperdraden de schone, ruwe rand omhullen.
De flauwe zigzag steek is een plattere zigzag. Door de zigzag blijft de naad rekbaar. De flauwe zigzag steek ziet er ongeveer zo uit als in onderstaand plaatje van de website van Bernina. Mocht je nu geen flauwe zigzagsteek op de naaimachine hebben, heb je vaak wel een 'normale' zigzag steek op de machine.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
Hoe naai je met gebreide stof op een naaimachine
Bij de meeste huishoudelijke naaimachines kun je kiezen voor steken die ook met gebreide stoffen werken. In de handleiding van je machine vind je de beste steken voor jouw specifieke model.
Tijdens het knippen/snijden van de tricots, het belangrijk is dat de gehele stof rust op de tafel, dit om het uitrekken van de stof te voorkomen. Single tricots altijd 'krullen' (naar de rechtse kant) als je het patroon hebt uitgeknipt. Dit is eenvoudig te verminderen door de randen te strijken met stijfselspray.
Als uw naaimachine steken overslaat ligt dat in de meeste gevallen aan de naald, of aan het garen. Ga als volgt te werk : Zet eerst een nieuwe naald in uw machine ( ook al lijkt de naald nog goed, toch doen). Heeft u elastische stof zet dan altijd een stretch naald in de machine.
Kitten is niet moeilijk
Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat het aanbrengen van kit een moeilijke klus is. In dit klusadvies lees je meer over het aanbrengen, afwerken en verwijderen van kit. Zoveel klussen, zoveel kitten.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Afkitten van naden, kieren en scheuren voor het spuiten of schilderen, voorkomt dat deze ongewenste openingen zichtbaar blijven na het latex spuiten van muren, wanden en plafonds. Nog belangrijker dan vooraf kitten bij het verven of spuiten van donkere kleuren, is afkitten vóór het aanbrengen van lichte kleuren.
Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terug veert.
Wat is een tweelingnaald? Een tweelingnaald is een naald die aan de bovenkant gewoon één is en dus simpel in je naaimachine geplaatst kan worden, maar die daaronder twee complete naalden bevat.
Deze naald is speciaal gemaakt voor het naaien van gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. De punt van de naald is afgerond, zodat deze niet de vezels van gebreide stoffen beschadigd.
Indien u twijfelt kan de zelfkant (een hoeveelheid kleine gaatjes aan de rand van de stof, die altijd van voren naar achteren worden doorgestoken) duidelijkheid geven. De gladde kant van de gaatjes is de goede kant van de stof.
Stretchsteek bij deze steek staat de naald in linkse positie. Deze steek wordt gebruikt voor naden in elastische stoffen. Versterkte rechte steek bij deze steek staat de naald in het midden. Deze steek wordt gebruikt voor naden die onder spanning staan.
Nee, de lockmachine is een aanvulling op de naaimachine. De lockmachine maakt met 2, 3 of 4 draden (soms 5) een ander soort steken dan een gewone naaimachine. Met de lockmachine kunt u: naden stikken en afwerken in een handeling.
Lockmachines kunnen veel sneller naaien. De draad wordt veel minder hard door het oog van de naald heen en weer getrokken, want het lusje dat door de stof wordt getrokken is veel kleiner dan bij een reguliere naaimachine. Er gaat immers niet een hele spoel doorheen, maar enkel een ander lusje.