Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
Een voorbeeld van een vogelgroep die veel in dierentuinen gehouden wordt zijn de flamingo's. In privé collecties komen ze minder voor, wat waarschijnlijk te maken heeft met de aanschafwaarde en de benodigde ruimte, maar zeker niet omdat ze er minder populair zijn.
Flamingo's broeden in kolonies in de buurt van water en kunnen in zeer grote kolonies leven tot wel 1 miljoen exemplaren! Door de toegenomen bedreigingen in de buurt van de broedgebieden worden deze kolonies echter steeds kleiner en kleiner.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Er is ook een markt voor exotische producten en vlees is daar een van. Exotic Meat Market heeft een heel assortiment exotisch vlees, waaronder flamingo en leeuw.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Wanneer het mannetje en het vrouwtje elkaar hebben gevonden in deze balts, bouwen ze een nest van klei. Het stel legt 1 of 2 eieren die ze samen uitbroeden. Na ongeveer een maand wordt een kleine flamingo geboren; een grijs kuikentje met roze poten en een snavel. De jongen blijven nog 5 tot 12 dagen in het nest.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Vaak staan flamingo's ook in het water om te eten, en dan eten ze kleine waterdiertjes en algen. Daar danken ze ook hun kleur aan. Want de kleurstoffen uit dat voedsel. Dat nemen ze op in hun veren.
Vliegen: Om los te komen van het water, worden er lange aanlopen gemaakt. Flamingo's vliegen namelijk bij voorkeur 's nachts. Flamingo's zijn geen specifieke trekvogels maar verlaten hun broedgebieden als die in de winter dichtvriezen.
De veren van de flamingo krijgen hun kleur door het voedsel dat ze eten. Wanneer er onvoldoende voedsel is, of als ze voedsel opnemen waar geen of minder carotenoïde stoffen in zitten, kan de roze kleur van het verenkleed dan bleker worden. De kropmelk (melk dat ze aan hun jongen geven) is ook rood van kleur.
De in het water levende dieren hebben lange, vooruitstekende tanden, neusgaten boven op de snuit, kleine oren en een dikke grijs-bruine huid.
Daarom is een woning geen geschikte omgeving voor een chinchilla. Ze leven vooral 's nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel. Chinchilla's zijn slecht tam te maken. Het zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.
Op de lijst staat een aantal knaagdieren, zoals de bruine rat, goudhamster en verschillende gerbils, maar enkele nu gangbare huisdieren ontbreken. Zo mag men geen chinchilla's meer houden en ook de Russische dwerghamster staat niet op de lijst. Waterbuffels, lama's, alpaca's en Chinese waterreeën mogen wel.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's.
Predatie. De natuurlijke vijanden van Europese flamingo's zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.
Het is roze, heeft een grote snavel en staat vaak op een been. Dat kan maar één dier zijn, de flamingo natuurlijk. Maar blijkbaar is de ene flamingo de andere niet, want er zijn maar liefst zes soorten.
Flamingo's hebben bijzonder lange poten en een bijzonder lange hals. Het zijn echte voedselspecialisten die met een bijzonder filtermechanisme in hun snavel klein voedsel uit het water weten te filteren. Zij leven veelal rond zoutmeren, waar zij vaak het rijk alleen hebben.
Flamingo's kunnen net als veel andere vogels heel lang op één poot blijven staan. Sommige soorten slapen zelfs in die houding. Er zijn twee redenen dat flamingo's op één poot staan: om de andere poot wat rust te gunnen, en om de lichaamstemperatuur te reguleren.
Ze blijven lekker warm
Want flamingo's mogen dan in tropische gebieden leven, van de hele dag in het water staan, krijgen ze het snel koud. Door een poot op te trekken, kunnen ze hun temperatuur beter reguleren. De ene poot blijft lekker warm tegen het lichaam en de andere trotseert het koude water.
Flamingo's leggen maar één ei in een nest van modder. Als het ei lang genoeg bebroed is, komt er een kuikentje uit. Die maakte het ei van binnenuit stuk met een eitand. De ouders voeren hun jong met vloeibaar voedsel.