EBP houdt in dat (verpleegkundige) beslissingen gebaseerd worden op een combinatie van drie zaken: bewijsmateriaal uit wetenschappelijk onderzoek, de eigen klinische vaardigheden en de voorkeuren van de patiënt. de verpleegkundige als reflectieve professional die handelt naar de laatste stand van de wetenschap.
Evidence based Practice (EBP) is het best te vertalen als goede, adequate, effectieve en efficiënte zorg. EBP gaat uit van 3 belangrijke domeinen; De klinische expertise van de zorgprofessional, de voorkeuren en waardes van de patiënt en de aanwezige wetenschappelijke evidentie.
EBP is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal en de evidence die op dit moment beschikbaar is, met als doel om beslissingen te nemen samen met individuele patiënten om zo de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren.
Evidence-based practice kan ertoe leiden dat een goede interventie voor een patiënt of cliënt in een specifieke situatie ter zijde wordt geschoven, omdat wordt uitgegaan van de gemiddelde uitkomsten in een geselecteerde groep.
Een evidence-based guideline (oftewel: een richtlijn voor de klinische praktijk) is een systematisch opgestelde verklaring die aanbevelingen bevat om artsen, patiënten, zorgverleners of beleidmakers te helpen bij het nemen van beslissingen over passende gezondheidszorg in specifieke klinische omstandigheden met als ...
Binnen onderzoek bestaat er een piramide van evidence, waarin literatuur onderverdeeld wordt op basis van meer of minder bewijs voor de uitkomst van onderzoek. We hanteren voor het beoordelen van onderzoeksliteratuur een onderverdeling zoals rechts weergegeven. Hierbij is A1-onderzoek het meest betrouwbaar en valide.
Op hun website (students4bestevidence.net/ ) tref je blogs en andere korte artikelen aan over evidence-based practice, onderzoek en daaraan gerelateerde onderwerpen.
PICO is een methode om relevante informatie te vinden bij een onderzoeksvraag, gebaseerd op EBP (evidence based practise). Het is een strategie die veel gebruikt wordt bij het doen van medisch onderzoek door onderzoekers, artsen, wetenschappers, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals over de hele wereld.
Je gaat eerst zoeken per PICO-element. Zoek bijpassende zoektermen en probeer zoveel mogelijk synoniemen te bedenken. Daarna combineer je de PICO-elementen met elkaar. Gebruik je de juiste zoektermen, dan zal de combinatie leiden naar een antwoord op je onderzoeksvraag.
evidence-based komt uit de medische wetenschap en laat zien dat een bepaalde interventie onder bepaalde omstandigheden en op een bepaald moment effect heeft gehad.
Stap 1 Oriëntatie op de situatie/klinisch beeld: benoemen en beargumenteren. Stap 2 Klinische probleemstellingen: beredeneren kernproblemen op: somatisch, psychosociaal en ADL-gebied. Stap 3 Aanvullend klinisch onderzoek: meedenken met de arts. Stap 4 Klinisch beleid: beredeneren aanpak voor kernproblemen.
Klinisch redeneren behoort tot het takenpakket van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals en wordt met name toegepast in het ziekenhuis. Het betekent dat je kunt begrijpen en verwoorden wat je ziet in een (acute) zorgsituatie.
Een verpleegplan ziet er als volgt uit: Anamnese (gegevens verzamelen). Diagnose stellen. Beoogde resultaten formuleren (verwachte resultaten plannen).
Een paar voorbeelden
Een goede onderzoeksvraag bevat dus altijd 3 of 4 aspecten om hem goed af te bakenen: Wat? Wanneer? Waar? Wie?
De eerste stap om tot een juiste onderzoeksvraag te komen is het beantwoorden van de vraag 'waarom ga je onderzoeken, evalueren of monitoren? ' Het beantwoorden van deze vraag geeft je een beeld van het soort onderzoeksvraag dat je gaat stellen, welke informatie je nodig hebt en welke antwoorden je nodig hebt.
De PICO-methode helpt om tot een constructieve onderzoeksvraag te komen en daarmee waardevolle onderzoeksresultaten om je vraag mee te beantwoorden. Wanneer een onderzoeksvraag aan de vier PICO-criteria voldoet, is de kans groter dan je vraag goede zoekresultaten oplevert.
Evidence-based practice (EBP) is het uitvoeren van een handeling door een beroepsbeoefenaar op zo'n wijze dat de uitvoering is gebaseerd op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid.
PBE staat voor Practice Based Evidence. Dit houdt in dat je werk en behandelwijze gericht is op de ervaring van de zorgverlener in combinatie met de gegevens van individuele cliënten die aangeven dat de betreffende interventie werkt.
Desinfecteren voor een injectie, preoperatief scheren, een schapenvacht of hielring tegen decubitus. Het zijn verpleegkundige rituelen en interventies die zinloos en soms zelfs schadelijk zijn.