Dit kan zowel bij een (warme) handwas als in de wasmachine. U gaat als volgt te werk: stop uw was opnieuw in de wasmachine, maar voeg deze keer 4 aspirines toe.Wanneer u de kleding na het wassen vervolgens weer uit de machine haalt zullen alle papierpluisjes weg zijn.
Aspirines. Het toevoegen van een of meerdere aspirines aan een warme handwas of de wasmachine doet namelijk wonderen. Binnen de kortste keren zijn alle pluisjes verdwenen.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
Een vochtig droogtrommeldoekje is vaak een goede manier om pluizen van je zwarte kleren te krijgen. Wrijf met het vochtige droogtrommeldoekje over je kleren totdat je alle pluizen verwijderd hebt. Je kunt tevens je wasdroger en een schoon droogtrommeldoekje gebruiken om pluizen van je kleren te krijgen.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Pillen ontstaan door het vastplakken van haartjes en wrijving van materiaal, de vezels van het materiaal wikkelen zich hierbij als het ware om elkaar heen. Dit kan tijdens het dragen van je kleding gebeuren, maar ook tijdens het wassen kunnen pillen ontstaan.
Eventuele pluizen die achtergebleven zijn in de trommel, kunnen tijdens de volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Pluizen in het deurrubber (manchet) kunnen bij een volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Wanneer kleding of handdoeken beschadigd zijn, kunnen de vezels op de andere kledingstukken komen.
Wanneer je je jas gaat wassen is het daarom aan te raden om de jas binnenstebuiten te wassen. Op die manier voorkom je wrijving tussen materialen. Gebruik een speciale waszak tijdens het wassen en gebruik altijd het juiste wasprogramma. Laat je jas altijd aan de buitenlucht drogen om pluisvorming te voorkomen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Oorzaak veel stof in huis
Waar komt dat stof toch vandaan? Een van de grootste bronnen van stof ben jezelf, aangezien je de hele dag haren en huidschilfertjes verliest. Daarnaast zorgt onze kleding ook voor stof. Ook huisdieren, etensresten en dode insecten kunnen een bron van stof zijn.
Door één of meerdere aspirines toe te voegen aan de aangetaste was verdwijnen alle papierrestjes als sneeuw voor de zon. Dit kan zowel bij een (warme) handwas als in de wasmachine. U gaat als volgt te werk: stop uw was opnieuw in de wasmachine, maar voeg deze keer 4 aspirines toe.
Het trucje om dierenharen op je gewassen kleding te voorkomen is heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is namelijk een vochtig schoonmaakdoekje. Leg één of twee doekjes in je trommel en gooi daarna je was erbij. Laat de wasmachine normaal draaien en je zult zien dat je schone was er weer zonder haren uitkomt.
Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Voorkom dat je kleding wast met scherpe voorwerpen zoals een rits of een gesp. Doe die kleding in een waszak of was het apart, waardoor je minder last hebt van pilling op je andere kleding.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Het heen en weer rollen in een wasmachine zorgt ervoor dat kledingstukken en stoffen tegen elkaar wrijven en dit leidt tot pluizen. Om lelijke pluisjes aan de buitenkant van je kleding te voorkomen, keer je alles binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine gooit of voordat je het met de hand gaat wassen.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Externe pilling
In de meeste gevallen ontstaat het pillen van de stof door het oprollen van losse vezels tot kleine bolletjes vezels. Deze losse vezels zijn tijdens het productieproces van de stof tussen het weefsel terecht gekomen en komen door gebruik van de meubels los.
Uw gebreide trui is een mengsel van vezels van verschillende maten, het is precies de wrijving van de stof en dus van deze vezels die de kortste vezels naar boven haalt, daarom zijn deze vezels met elkaar verweven en vormen ze kleine pluchen, genaamd pilling.
Maar wat is pilling eigenlijk? Pilling is de vorming van bolletjes op uw bekleding en komt hoofdzakelijk voor bij plat geweven stoffen. Platweefsel is de meest voorkomende weeftechniek bij meubelstoffen of stoffen voor kleding. Pillen is een normale en warentypische eigenschap van platweefsel.
Pluis komt van dit type kleding af doordat de stof statisch wordt, en de vezels dus gemakkelijker loskomen van elkaar. Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch.