De kerstboom vertegenwoordigt Jezus en het licht dat hij voor christenen in de wereld brengt.
In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus.
De kerstboom vindt zijn oorsprong waarschijnlijk bij de Germanen.Groene bomen en takken staan bij oude Germaanse stammen symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Vooral de dennenboom valt op, omdat hij het hele jaar door groen blijft. De groene boom kondigt daarnaast ook de nieuwe lente aan.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Ook is het een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
De Duitse theoloog Maarten Luther verklaarde de boom als symbool voor de geboorte van Jezus Christus. Daar ontstaat de koppeling met Kerst. Op Nederlandse zondagsscholen werden in de negentiende eeuw bomen neergezet rond de kerstdagen en op die manier werd deze traditie bekend onder de Nederlanders.
Germaanse herkomst
De kerstboom is vermoedelijk ontstaan uit Germaanse tradities. Maar ook van de Romeinen is bekend dat ze hun huis versierden met groene takken en verlichting. Bij de Romeinen en Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid.
In de Romantiek doken theorieën op dat de kerstboom een Oudgermaanse oorsprong zou hebben, waarbij de boom (eik) centraal stond in een midwinterviering (eigenlijk de kortste dag). Als de boom in de winter te oud was, werd deze verbrand voor warmte.
"Joden vieren geen Kerstmis, maar in de maand december vieren wij het lichtfeest of Chanoeka. De datum verandert elk jaar, omdat joden de maankalender volgen. Dit feest duurt 8 dagen, en we branden op een kandelaar of Chanoekia elke dag een kaarsje tot ze alle 8 branden."
Kerstmis wordt nergens in de Bijbel genoemd. De Bijbel laat zien dat Jezus werd geboren in een stal en dat er 's nachts herders in het veld waren, maar nergens leest men dat dit op 25 december plaatsvond. Kerstmis werd ook pas 300 jaar ná de geboorte van Jezus voor het eerst gevierd!
Op 25 december (eerste kerstdag) herdenken christenen in de westerse wereld de geboorte van Jezus Christus. (Rooms)katholieken noemen dit feest Kerstmis, protestanten noemen het Kerst(feest).
De kaarsen stonden symbool voor het licht, passend bij het nieuwe seizoen. Nog later werden de kerstballen ook aan de kerstboom toegevoegd. De kerstballen stonden symbool voor de vruchtbaarheid.
Aan het einde van de 19e eeuw werd de boom glanzender en kostbaarder, met de toevoeging van metalen engelen, vergulde dennenappels, engelenhaar en slingers. In 1858 verscheen de beroemde kerstbal. Het doel was om appels te suggereren, die dat jaar afwezig waren door droogte.
Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de 'wedergeboorte' of de 'terugkeer' van de zon na de zonnewende. Licht staat ook voor nieuwe leven, in het Christelijke geloof uitgedrukt in de geboorte van Jezus.
De kerstboom herinnert de christen volgens Luther aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.
De kerstboom was oorspronkelijk een heidens religieus symbool van viering. Het is meer bekend als een Duitse traditie. De kerstboom begon als een piramideboom, als mensen geen plant konden vinden om de boom voor te stellen.
Antwoord. Beste vraagsteller, Inderdaad is er geen opdracht in de Bijbel om de geboortedag van Christus te vieren, al is het wel zo dat we de daden des Heeren moeten gedenken. Het is daarom goed om speciaal bij Christus' komst naar deze wereld stil te staan.
Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten), is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd.
Jehova's getuigen hanteren de volwassenendoop door onderdompeling. Jehova's getuigen vieren geen kerkelijke feestdagen omdat deze als van heidense oorsprong worden beschouwd. Ook de meeste andere feestdagen vieren ze niet.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
'Kerstes' duidt op Christus en 'misse' op mis: 'Christusmis' dus. 'Kerstmis' verwijst tegenwoordig naar het feest dat in de Christusmis wordt gevierd: dat van de Geboorte van Jezus Christus. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus in Bethlehem geboren werd uit de Maagd Maria.
De Christelijke kerken, en vooral de Rooms-katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest namelijk helemaal niets te maken.
Dus, kortom, wie heeft Kerstmis uitgevonden? Heidense traditie ligt aan de basis van de oorsprong van Kerstmis. De vieringen werden door de kerk aangenomen om de gebruiken te behouden, maar de betekenis ervan te veranderen, zodat het gecentreerd zou zijn rond het vieren van de geest van Christus.
De gnoom beschermt het gezin, het vee en het erf tegen kwaad en ongeluk. Het enige wat hij hiervoor terug vraagt, is om goed behandeld te worden. Er wordt daarom vaak op kerstavond een kommetje pap voor de gnoom klaar gezet, want dit vindt hij heerlijk!
Kerstverlichting komt oorspronkelijk uit Duitsland vandaan. Kerst verlichting werd voor het eerst gepopulariseerd in Duitsland tijdens de 17e eeuw, toen het gebruikelijk werd om uw huizen te versieren met prachtige gloeiende versieringen tijdens dat tijd-van-het-Germaanse feest dat ” Christmastide ” genoemd werd.
Fijnspar (Picea abies) - de traditionele kerstboom. Het is een spar terwijl er vaak over dennenboom wordt gesproken. In ons land wordt hij voornamelijk gekweekt als kerstboom. Nordmann-spar (Abies nordmanniana) met kluit- Nordmann-spar behoort tot het geslacht zilverspar.