Toch kunnen ze ook ver landinwaarts gezien worden. De grotere
De grotere meeuwen kunnen zich zelfs tot meer dan 100 km landinwaarts verplaatsen op zoek naar voedsel. Alle meeuwen zullen wel water opzoeken om de nacht door te brengen. De zee, rivieren, spaarbekkens, plassen of havens, alle bieden ze een veilige slaapplaats.
De vogels verruilen de kust voor het binnenland omdat ze verjaagd worden. Van Bruggen: "Deze meeuwen hebben hun oorsprong in de Europoort. Daar zijn ze verjaagd, om te voorkomen dat ze gaan broeden. Dan heeft een meeuw namelijk een beschermde status en mag je ze niet verstoren.
Een van de kenmerken van zwemvogels is dat ze nooit in een boom gaan zitten, en al evenmin op een telefoondraad. En dat is dan weer te wijten aan een van hun andere kenmerken: zwemvogels hebben zwemvliezen.De poten van vogels die wel in bomen voorkomen zitten anders in elkaar.
De geelpootmeeuw komt hier sinds kort zelfs tot broeden – de Pontische meeuw doet dat nog maar zeer sporadisch. Oorspronkelijk kwamen Pontische meeuwen voor in het uiterste (zuid)oosten van Europa, met name rond de Zwarte Zee. Maar de soort is aan een opmars in Midden-Europa bezig.
Je kunt onder andere denken aan een vlieger als meeuwen verschrikker. Ook kun je meeuwen verjagen met laser. Ook meeuwenoverlast op daken is goed tegen te gaan. Op donkere en bewolkte dagen kunnen je meeuwen verjagen met een handlaser of met een laserautomaat.
De grotere soorten krijgen na vier jaar hun volwassen verenkleed, bij de kleinere soorten is dit over het algemeen na twee jaar al het geval. De grootste soorten hebben een hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
Meeuwen zijn verdreven uit de duinen door vossen. Ook op de veiligere daken in de stad hebben ze nog steeds natuurlijke vijanden. Dat zijn natuurlijk roofvogels, maar ook de eigen soort is niet te vertrouwen.
Allereerst kunnen we je geruststellen. De aanvallen zijn vaak niet levensbedreigend: "De meeuwen raken je meestal niet. Ze vertonen imponerend gedrag en vaak is dat al genoeg om je af te schrikken.
Volgens de stadsecoloog zijn er hele brutale meeuwen bij die patronen herkennen in het gedrag van mensen. Wees daarom bij haringhappen extra op je hoede. 'Zodra je de vissenstaart tussen de vinger en duim pakt weet hij al dat hij kan toeslaan.
Broedseizoen meeuwen
Meeuwen zijn alleseters en in de steden is altijd genoeg eten te vinden. Meeuwen krijsen om een partner aan te trekken. Ook willen ze er een territorium mee veroveren of hun nest verdedigen. Dat verklaart waarom de dieren vooral krijsen rond de broedperiode.
De kleine mantelmeeuw is in de winter nauwelijks nog aanwezig in ons land: zij overwinteren in Portugal, Spanje en het noorden van Afrika. Onderzoekers stellen een trage, maar gestage toename vast van het aantal dakbroeders. Vooral zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen broeden op daken.
Als meeuwen eieren of jongen hebben, zijn ze agressief en kunnen ze mensen aanvallen en verwondingen toebrengen.
Net als zangvogels zetten meeuwen hun eerste keel rond zonsopkomst op. „Zo willen ze duidelijk maken dat ze er nog zijn en dat ze hun gebied nog willen verdedigen”, vervolgt Ten Cate.
De meest voorkomende meeuwensoorten aan onze kust zijn de zilvermeeuw (Larus argentatus), de kokmeeuw (Larus ridibundus), de kleine mantelmeeuw (Larus fuscus), de stormmeeuw (Larus canus) en de grote mantelmeeuw (Larus marinus).
Meeuwen staan vooral bekend als kustvogel. Toch kan je ze ook tot ver in het binnenland zien. Grote meeuwensoorten kunnen zich zelfs honderden kilometers landinwaarts verplaatsen op zoek naar voedsel. 's Avonds zoeken ze water op om al dobberend de nacht door te brengen.
Meeuwen afschrikken
De vlieger schrikt wanneer hij is opgelaten de meeuwen af. Dit omdat de vogels denken dat het een roofvogel is. Roofvogels zijn immers hun natuurlijke vijand. De kleur, vorm en de bewegingen van de vlieger zorgen ervoor dat de meeuwen bang worden en afschrikken.
De meeuwen werden gewoon gevangen met het schepnet, als ze langszij kwamen om van de vis- en andere vangstafval te profiteren. ' Tegenwoordig eten nog maar weinig mensen de zeevogels.Eieren van kokmeeuwen vallen nog wel hier en daar in de smaak, onder meer in Groot-Brittannië.
Meeuwen zoeken 's avonds zeeën, meren, rivieren, plassen of spaarbekkens op om te overnachten. Daar zitten ze op een veilige afstand van predatoren. Vooral open wateren die vanuit de lucht snel in het oog springen zijn zeer geliefd.
Eten of gegeten worden
Ze gaan langzaam dood en worden dan voedsel voor andere jonge meeuwen, die het daardoor wel overleven, en voor veel andere dieren. Vooral grote aantallen insecten leven van dode dieren, zoals vliegenlarven en keverlarven die het verterende vlees eten.
Op meeuwen jagen is verboden
Simpel: het dier staat, anders dan de eend, fazant of houtdief, niet op de jachtlijst. Je mag er dus niet op jagen. En als er wel een meeuwenpasteitje op het menu stond, zou dat maar een klein hapje zijn.
Zeevogels zoals meeuwen moeten wel zeewater drinken als ze lang op zee zijn. Voor mensen is zo'n hap zeewater nog viezer dan vloeibare chips. Erg ongezond. Maar zeevogels drinken net zo gemakkelijk zout als zoet water.
Meeuwen zijn intelligente, nieuwsgierige en vernuftige vogels die heel wat lawaai maken met hun schelle, krijsende roep. Meeuwen hebben over het algemeen een bijzonder hoge levensverwachting, vooral de grote exemplaren. Er is een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
De grotere meeuwen kunnen zich zelfs tot meer dan 100 km landinwaarts verplaatsen op zoek naar voedsel. Alle meeuwen zullen wel water opzoeken om de nacht door te brengen. De zee, rivieren, spaarbekkens, plassen of havens, alle bieden ze een veilige slaapplaats.
Voedsel Meeuwen zijn absoluut niet kieskeurig als het om eten gaat. Ze eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen: eieren, vis, vogeltjes en kleine zoogdieren. Ook zie je ze vaak boven vuilnisbelten om daar naar eten te zoeken.