“Het postcommotioneel syndroom bestaat uit een groep symptomen die na een hersenschudding kan optreden. Dit syndroom houdt een aantal weken tot maanden aan, maar zelden langer. De patiënt voelt zich meestal enigszins verward, heeft hoofdpijn en is abnormaal slaperig.
PCS bestaat dus uit een breed scala aan symptomen, met een combinatie van fysieke symptomen (zoals hoofdpijn en duizeligheid), maar ook cognitieve symptomen (o.a. geheugen- en concentratieproblemen) en emotionele symptomen (somberheid).
Wanneer na een hersenschudding klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreekt men van een postcommotioneel syndroom (PCS). Ondanks dat de meeste mensen snel herstellen na een hersenschudding, wordt de laatste jaren de diagnose PCS steeds vaker gesteld.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Sommige klachten als misselijkheid en verwardheid kunnen binnen een aantal uren verdwenen zijn. Andere klachten, zoals problemen met concentratie of vermoeidheid, houden meestal langer aan en kunnen blijvend zijn. In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk lichamelijke genezing.
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
De hoofdpijn kan verergeren door moeheid en stress. Slapen, rusten of even pauze nemen geeft verlichting. De hoofdpijn verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen of weken. Als de hoofdpijn niet vermindert of juist erger wordt, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.
Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.
Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 (corona) hebben gehad. Dat wordt 'post-COVID' genoemd.
Cognitive FX is een behandelcentrum in Utah (VS) dat een behandeling aanbiedt voor mensen met aanhoudende klachten na niet-aangeboren hersenletsel, voornamelijk na een hersenschudding. De behandeling van CFX is populair onder ervaringsdeskundigen met langdurige klachten na een hersenschudding.
Een hersenschudding (medisch: commotio cerebri) is een milde vorm van hersenletsel ten gevolge van mechanisch geweld, direct of indirect op de schedel inwerkend, zonder dat de hersenen zelf macroscopisch (zichtbaar) waarneembaar letsel hebben opgelopen.
Door een klap tegen uw hoofd of een abrupte beweging van het hoofd heeft u een licht traumatisch hoofd/hersenletsel, oftewel een hersenschudding, opgelopen. Bij een hersenschudding worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud en treedt een kortdurend bewustzijnsverlies en/of geheugenverlies op.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
'Iemand met hoge bloeddruk kan ook tientallen van die vlekjes hebben, en ook als het geen MS is, zijn witte vlekjes over het algemeen geen goed nieuws. Het zijn bloedvaten die moeite hebben om bloed naar een bepaald gebied te brengen.
Matig tot ernstig hersenletsel laat littekens achter die duidelijk te zien zijn op MRI of CT-scans. Maar het brein heeft een beperkte capaciteit om zichzelf te genezen; en in sommige gevallen, kan het bewijs na enkele jaren niet meer op een scan aangetoond worden, hoewel de cognitieve tekorten blijven.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
In hoeverre iemand herstelt van hersenletsel, hangt af van de situatie en persoon. Vaak treedt het meeste herstel op in de eerste periode na het oplopen van het niet-aangeboren hersenletsel. Maar er zijn ook mensen die na langere tijd nog verbetering merken, jaren nadat het letsel is ontstaan.
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn weer herstellen. Bij een groot deel van de mensen met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
Een hersenkneuzing is een middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er wel schade die blijft. Ook bij een hersenkneuzing kan het weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. De kans op restklachten is groter dan bij een hersenschudding.
U kunt weer aan het werk gaan als u geen last meer heeft van voortdurende hoofdpijn, dubbelzien en duizeligheid. Het tijdstip om weer te beginnen hangt af van hoe u zich voelt en het soort werk dat u doet.
Dieet. Je mag alles eten en drinken. Het kan wel zijn dat je nog misselijk bent door de hersenschudding of -kneuzing.