Je gebruikt veel spieren tijdens het roeien Zo train je jouw benen, armen, rug en buikspieren. Hiermee verbrand je een hoop calorieën. Omdat je met roeien spiermassa opbouwt, verbrand je ook ná je training nog calorieën. Daarom is een roeitrainer enorm effectief wanneer je wil afvallen.
Roeien is niet alleen een cardio-oefening. Tijdens het roeien versterk je namelijk ook je spieren.We hebben het dan over je beenspieren, je billen, je rug- en buikspieren, maar ook je armen en schouders.
Roeimachine: een eersteklas vetverbrander
Roeien is een van de beste oefeningen voor gewichtsverlies: met een uur op de roeimachine verbrand je ongeveer 800 calorieën(!) Roeien geeft je bovenlichaam, onderlichaam en core spieren ook een geweldige training.
Met behulp van een roeiapparaat kan je makkelijk spiermassa op een gezonde manier opbouwen, je cardiovasculaire functies versterken en je uithoudingsvermogen verbeteren. Een bijkomend voordeel is ook dat het vooral voor ouderen zeer handig is, omdat ze geen druk leggen op je gewrichten.
"Over het algemeen bouw je met roeien sneller spiermassa op dan met hardlopen", vertelt Elmardi. Eén onderzoek wees uit dat je met roeien bijna 85 procent van je spieren gebruikt.
Kort samengevat gebruik je dus bij élke roeibeweging je bilspieren, bovenbeenspieren (Quadriceps), kuiten, hamstrings, schenen, rugspieren, schouderspieren, biceps, triceps en buikspieren. Dat zijn er nogal wat! Fitnessen op een roeitrainer is dus meer dan geschikt om spieren op te bouwen.
Hoe vaak mag ik roeien? Zo vaak als je wilt. In de praktijk betekent dat meestal om de dag, dus maximaal drie keer per week (bijvoorbeeld op de dinsdag, donderdag en zaterdag). Voor de meeste roeiers werkt een uur intensief roeien per keer het beste.
Roeien is voornamelijk een benensport, want het zwaarste en essentieelste deel komt uit je (boven)benen. Om de roeibeweging te beginnen, heb je je bilspieren en bovenbenen nodig. De krachten gaan door je rug via de schouders en armen, naar het handvat.
Roeien spreekt negen grote spiergroepen aan, waardoor je tot wel 85 procent van al je spieren gebruikt: denk aan je benen, billen, buik- en rugspie- ren, je armen en schouders. Dat verklaart waarom je wel 600 tot 1000 calorieën kunt verbruiken tijdens een uurtje roeien.
Hoewel roeien als een gezonde sport wordt gezien komen overbelastingsblessures vrij veel voor.Met name de lage rug blijkt hiervoor erg gevoelig te zijn. Het percentage lage rugklachten als gevolg van roeien ligt rond de 32%.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
"Roeien is een geweldige manier om je cardiovasculaire systeem te verbeteren en zorgt aantoonbaar voor een beter hartminuutvolume. Roeien is een uitstekende manier om het vermogen van het hart om bloed door het lichaam te pompen te trainen." Natuurlijk is lichamelijke oefening in het algemeen goed voor je hart.
Blessures aan de knieën kunnenontstaan als de roeier te ver oprijdt, en pijn aan de ribben is vaak een gevolgvan een te zware belasting van de borstspieren. In extreme gevallen kan zo zelfseen ribfractuur ontstaan, een zogenoemde stressfractuur.
Wollen of thermokleding met een dun waterproof jack is voor roeiers heel geschikt. Het is belangrijk dat je onderrug, hoofd, polsen, voeten en hals goed beschermd zijn tegen de kou. Is het echt koud, dan is het verstandig om ook een muts, handschoenen en een wind- en waterdicht jack en dito broek te dragen.
Je zult merken dat je enorm veel spieren gebruikt bij het roeien. Doordat er veel spieren betrokken zijn bij het roeien, moet het lichaam hard werken. Dit kan leiden tot een calorietekort en dat leidt weer tot gewichtsverlies. De beschreven technieken leiden tot het doel, betere zichtbare buikspieren te krijgen.
Een ander voordeel van roeien is dat het, net als fietsen, weinig impact heeft op de gewrichten. Wanneer een fietser kijkt naar alternatieven voor cardiotraining komt men al snel uit bij hardlopen. Het nadeel van hardlopen is dat het erg belastend is voor de knieën, zeker wanneer men die belasting niet gewend is.
Tijdbesparend: Met roeien kun je in korte tijd een effectieve en efficiënte workout voltooien, waarbij je zowel aan je cardio als aan je kracht werkt. Veelzijdigheid: Roeimachines bieden verschillende weerstandsniveaus en trainingsprogramma's, waardoor je je training kunt aanpassen aan je eigen behoeften en doelen.
Toch raden we je aan om hardlopen af te wisselen met andere vormen van cardio, zoals fietsen en zwemmen. Ook roeien op een roeimachine is ideaal als cardiotraining.
Als je net begint is het aan te raden om te beginnen met 2 minuten roeien met veel intensiteit en daarna 2 minuten rustig. Naarmate je wat meer geoefend bent kan je 3 intensief minuten roeien en 2 minuten rustig aan doen. Ga zo ongeveer 20 minuten door met afwisselen.
1. Roeien. Een intensieve work-out waarmee je niet alleen je benen gebruikt, maar ook je 'core' en armen en veel kilocalorieën kan verbranden, is roeien. Uit een studie van Harvard University blijkt dat een man met een gewicht van 92 kilo, 400 kilocalorieën in een half uur met krachtig roeien kan verbranden.
Workout 7: Na je standaard warming-up roei je 10 minuten, waarbij je 40 seconden sneller roeit en dan 20 seconden rustig.Roei 5 minuten met een vast tempo.Herhaal dan 5 minuten lang de 40/20 afwisseling.
Een goede roeitrainer is onder andere te herkennen aan het gewicht. Doorgaans geldt de regel: hoe zwaarder het apparaat, des te degelijker. Een roeitrainer waar meer metaal dan plastic in is verwerkt, verdient dan ook de voorkeur.
Voor roeien is een spm van 24 – 30 goed voor de meeste trainingen. Bij een race/wedstrijd ligt het aantal halen per minuut meestal hoger maar onder de 36 halen per minuut. Voor Skiën bij gebruik van de dubbelstok-techniek, het aantal halen per minuut (spm) is meestal tussen de 30 en 40.
Roeien is makkelijk om te leren. Als je de basis onder de knie hebt ben je een eind op weg om je fitness doelstellingen te halen.