Uw voogdij eindigt als het kind 18 jaar wordt. De voogdij kan ook stoppen omdat 1 of beide ouders het gezag weer terugkrijgen. Als de voogd overlijdt, benoemt de rechter opnieuw een voogd.
Een persoon
Mag niet lijden aan een geestelijke ziekte of onder curatele staan. Moet ouder zijn dan 18 jaar. Moet het eens zijn met de benoeming als voogd. Let wel: de voogd hoeft geen toestemming te geven voor de aanwijzing in het gezagsregister of testament.
Meestal krijgt de voogd ook kinderbijslag voor het kind. Zijn de ouders overleden, dan komt daar vaak een uitkering van de Algemene Nabestaandenwet bovenop. Daarnaast kan de voogd een aanvullende bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente.
2 voogden of voogdij delen met partner
Dan kunt u dat aan de rechter vragen. Ouders kunnen ook 2 personen aanwijzen als voogd.
Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen
U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden.Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind. Zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort.
Als kinderen erven als ze minderjarig zijn, moet iemand voor hen hun vermogen beheren. Als er geen speciale voorzieningen zijn, is dat de wettelijke vertegenwoordiger van de kinderen: de ouder(s) of de voogd.
Met een voogdijregeling kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld oma de zorg voor je kind overneemt. Je kunt als ouder een voogd aanwijzen door dit in een testament vast te leggen of in het gezagsregister via een formulier. Is er een ander juridisch ouder in beeld, dan heb je zijn/haar toestemming nodig.
Op het moment dat de voogdijschap niet is geregeld, is de rechter degene die de voogd aanwijst.De voogd wordt in dat geval bepaald in de rechtbank. Dit gebeurt vaak met tussenkomst van de Raad voor de Kinderbescherming.
Wat u moet regelen voor de voogdij: Spreek vooraf met degene(n) die u tot voogd wilt benoemen, uit fatsoen. Juridisch gezien is dit niet nodig. De voogd kan een broer of zus zijn, maar mag ook van buiten uw familiekring komen.
Tot een kind achttien jaar is, staat hij onder het gezag van zijn ouders of één ouder. Als beide ouders niet meer leven of als zij geen gezag meer hebben over hun kind, neemt een voogd het gezag over. Een voogd kan van tevoren worden aangewezen door de ouders, maar dit is niet verplicht.
Als ook de laatste ouder komt te overlijden, wijst de rechter een voogd aan.Ook kunt in een testament zelf een voogd aanwijzen. Dit kan bijvoorbeeld naaste familie, zoals een broer/zus zijn of een goede vriend. Lees hier meer over de mogelijkheden van voogdij.
De term voogdij is gereserveerd voor gezagsuitoefening door anderen dan een ouder, en die met uitsluiting van de ouders dat gezag uitoefenen. Voogdij kan worden uitgeoefend door één voogd of door twee voogden gezamenlijk. Net als ouderlijk gezag wordt voogdij uitgeoefend over minderjarige kinderen.
Gezamenlijk gezag (ouder en niet-ouder): de partner
Overlijdt uw partner (niet-ouder)? Dan oefent u automatisch als ouder alleen het gezag uit. Overlijdt u zelf?Dan krijgt uw partner automatisch de voogdij.
Gezamenlijk gezag 2 vrouwen over kind
Dan krijgt u automatisch gezamenlijk gezag over een binnen uw relatie geboren kind als u beiden ouder bent. Ouders zijn: de moeder uit wie het kind is geboren; de vrouwelijke partner (duomoeder).
Na overlijden van de ouders van een minderjarig kind moet een rechter de voogdij over het kind aan een ander toewijzen. Als ouders hun wensen voor voogdij over hun kind niet hebben vastgelegd, wijst de familie meestal zelf een voogd aan.
Nee, voogdij is het gezag door een niet-ouder. Ouders kunnen dus nooit voogd zijn over hun kinderen.
Een voogd is in het recht een handelingsbekwame (rechts)persoon die instaat voor de persoon en de goederen van een onbekwame minderjarige, soms pupil genoemd. De voogd kan de taak van de ouders overnemen wanneer deze komen te overlijden of wanneer deze het kind "niet meer kunnen hanteren".
Onder bewind kun je niet zelf een erfenis ontvangen. Iemand die onder bewind staat is namelijk niet zelfstandig bevoegd om hier een beslissing over te nemen. De bewindvoerder beslist voor de erfgenaam. Om die erfgenaam te beschermen kan de bewindvoerder niet zuiver aanvaarden.
Als kind bent u automatisch erfgenaam van uw ouders. Zij kunnen in hun testament bepalen dat u niet van hen erft. U kunt wel uw legitieme portie eisen. Dit is het deel van de erfenis waar u recht op houdt.
De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft.Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).
Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Tot 18 jaar zijn kinderen minderjarig.
Ouderlijk gezag vader weigeren
Indien de moeder niet wil dat de vader via toestemming het gezag over het kind verkrijgt, kan de moeder weigeren deze toestemming te verlenen. De vader heeft in dit geval enkel nog de mogelijkheid om het gezag te verkrijgen via de rechter.
Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders. Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te verklaren als je zwanger bent.