Er kunnen een hoop redenen zijn waarom jij niet aangenomen wordt voor de baan. Het kan zijn dat de concurrentie een betere klik had of dat een ander meer skills had. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, het hoort erbij! Uiteindelijk vind ook jij een fijne baan.
Wanneer je contact opneemt
Zorg dan dat je een goede vraag of opmerking hebt waaruit blijkt dat je graag meer wilt weten over de sollicitatieprocedure of eventuele uitslag. Wanneer je daadwerkelijk vraagt of je bent aangenomen klinkt dit misschien wat brutaal. Hou je vraag dus neutraal. Blijf altijd vriendelijk.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben. Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties.
Luister goed naar wat de werkgever je vertelt en vraag door. De feedback kan je helpen om toekomstige sollicitatiegesprekken beter voor te bereiden. Sluit af door de werkgever te bedanken voor zijn tijd, ook als je niet hebt gehoord wat je had willen horen. Je weet nooit of je opnieuw met hem in contact komt.
Wat zegt de wet? In de wet (de zogenaamde cao nr. 38) staan een aantal gedragsregels die een werkgever (en een sollicitant) moeten naleven bij een selectieprocedure. Daarin wordt vermeld dat de werkgever alle inlichtingen betreffende de sollicitant vertrouwelijk moet behandelen.
De reden van afwijzing bij het ene sollicitatiegesprek kan de reden zijn dat je wordt aangenomen bij het volgende gesprek. De meest voorkomende reden voor afwijzing is een gebrek aan de juiste vakinhoudelijke kennis. Dit is vaak redelijk eenvoudig te verbeteren.
Als u moeite heeft om weer werk te vinden, kunt u gebruik maken van een proefplaatsing. U werkt dan maximaal 2 maanden op proef bij een werkgever, met behoud van uw uitkering. Voorwaarde is dat de werkgever de bedoeling heeft u daarna een arbeidsovereenkomst te geven voor minimaal 6 maanden.
Als de eerste indruk goed is, mag je op korte termijn (meestal binnen een week) een bevestiging van een tweede sollicitatiegesprek verwachten.
Reageer in ieder geval altijd positief naar de ander toe. Afwijzing is ook gewoon iets positiefs, zoals je in de volgende tips gaat leren. Bovendien ben je op de eerste plaats beleefd en vanuit dat gevoel mag je er gerust een grapje bij maken. Bedank de ander voor zijn/haar reactie.
Bekende voorbeelden van situaties waarin je je gekwetst voelt zijn: Je wordt genegeerd op de werkvloer. Iemand zegt iets vervelends over je uiterlijk. Iedereen wordt uitgenodigd voor een feestje, maar jij niet.
Vertel bijvoorbeeld waarom je interesse direct getrokken werd door de vacature: “Ik volg jullie al tijden op social media en toen ik zag dat jullie een vacature hebben op de verkoopafdeling, maakte mijn hart direct een sprongetje!” Kies een stijl die bij je past en probeer het iets minder standaard en juist meer ...
Soms staat er in een vacature hoe lang het maximaal duurt voordat je een reactie krijgt. Bel niet binnen deze reactietermijn. Bel niet meerdere keren per dag om te vragen naar een update over je sollicitatie.
Reageer altijd snel op een aanbod. Laat de werkgever weten dat u het aanbod heeft ontvangen en waardeert. Geef eerlijk aan dat u tijd nodig heeft om een goede beslissing te kunnen nemen en vraag wanneer de werkgever uiterlijk een antwoord van u wilt. Reageer vóór die datum.
Hartelijk dank voor de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek / bedankt voor de uitnodiging. Hierbij wil ik de afspraak op [datum] om [tijdstip] bevestigen. Ik verheug mij erop om u in een persoonlijk gesprek te overtuigen van mijn vaardigheden voor de functie als [titel functie] en kijk uit naar het gesprek.
Een jobaanbod kun je best altijd schriftelijk bevestigen, ook als je al mondeling hebt bevestigd. Ook in dit geval kun je je enthousiasme laten blijken. Schrijf dat je ernaar uitkijkt om bij je nieuwe werkgever te starten. Vermeld ook je startdatum of informeer hiernaar als die nog niet bekend is.