Je kind elke dag badderen of douchen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit.
Wassen of douchen
Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is meestal niet nodig. Het kan zelfs vervelend zijn voor kinderen met een gevoelige huid.
Hoe en hoe vaak dan wel? Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden.
Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Door te veel douchen kan het natuurlijke beschermlaagje van de huid erg dun worden. Deze huidlaag is nochtans heel belangrijk omdat ze zonlicht, bacteriën en virussen tegenhoudt. Daarnaast beschermt het laagje u tegen waterverlies.
Wanneer het wel belangrijk wordt om je kids iedere dag even onder de douche te zetten is als ze in de tienerfase komen. Rond de leeftijd van 9 tot 10 jaar kan de pubertijd al beginnen en gaan de zweetklieren werken. Dit ruik je, dus dan is het tijd voor een lekker bad!
Daar staat geen leeftijd voor. Er is vaak wel een 'natuurlijk' moment waarop kinderen dit niet meer willen, bijvoorbeeld omdat zij zich gaan schamen voor hun lichaam. Dat moment komt soms sneller dan jij denkt. Als jouw kind aangeeft alleen te willen douchen, dan is het tijd ermee te stoppen.
De meeste mensen hoeven maar paar keer per week te douchen
Zet de gedachte dat je elke dag moet douchen maar snel uit je hoofd, want een keer of twee is meer dan genoeg voor een gemiddeld persoon, vertelt dermatoloog Mary Stevenson uit New York.
Bij normale mensen moet dagelijks douchen kunnen, maar niet te lang en niet te warm. En niet teveel zeep gebruiken. Vooral wassen met weinig zeep op armen en benen en romp: daar is het grootste risico voor uitdrogingseczeem. Maar oksels, billen en voeten mogen zeker dagelijks worden gereinigd en ook met zeep!
Een douche nemen om wakker te worden. Net als koffie hoort het voor heel wat mensen bij het ochtendritueel. Maar elke dag douchen beschadigt de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Die beschermt je tegen slechte bacteriën, virussen en de zon.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
4. De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Je kunt ze daar een beetje mee helpen, want vrienden of klasgenoten kunnen het vies vinden. Dagelijks douchen is niet altijd echt nodig. Het kan zelfs onprettig zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Uiteraard moet je kind zich wel dagelijks wassen, bijvoorbeeld met een washandje bij de wastafel.
Door warm te douchen schiet je lichaamstemperatuur even omhoog en vervolgens sneller omlaag, zodat je je moe voelt.