Kroatië is op 1 juli 2013 de achtentwintigste lidstaat van de EU geworden. Het land was sinds juni 2004 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.
De Europese Unie (EU) werd in 1957 opgericht als Europese Economische Gemeenschap (EEG) bij de sluiting van het Verdrag van Rome. Sindsdien zijn 28 landen toegetreden tot de EU, Kroatië als laatste in 2013. Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 ('brexit') telt de EU nog 27 lidstaten: België
De Kroatische kuna verdwijnt dan als nationale munt om plaats te maken voor de euro. De Commissie is van oordeel dat Kroatië aan de voorwaarden voldoet. Die gaan onder meer over de hoogte van de inflatie, het begrotingstekort en de nationale schuld.
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Tenerife behoort tot Europa en is een erg populaire vakantiebestemming voor velen. Het eiland is onderdeel van de Canarische Eilanden.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
In totaal gaven wij in Kroatië een bedrag uit van €425 aan eten en drinken. Dit is ruim €30 per dag voor twee personen. Budget tip Kroatië: Uiteraard kun je een vakantie naar Kroatië zo duur en/of goedkoop maken als dat je zelf wilt.
Als u naar Kroatië reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor Kroatië is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, is het land (op het moment dat we dit schrijven-2018) nog niet toegetreden tot de eurozone. Je betaalt er met de Kroatische kuna (HRK), die je ter plaatse kunt verkrijgen in een wisselkantoor, bank en meestal ook in je hotel. De kleinere munten heten geen kuna maar lipa.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
De EU heeft bij gebrek aan dwangmiddelen geaccepteerd dat Zweden nog niet is toegetreden tot de eurozone. Olli Rehn, de toenmalige Commissaris voor Economische Zaken, antwoordde op parlementaire vragen dat het aan de Zweden zelf is om deze beslissing te nemen.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Kroatië hoorde vroeger (na de Eerste Wereldoorlog) bij het Koninkrijk Joegoslavië. Na de overwinningen van de communistische partizanen in de Tweede Wereldoorlog ontstond het Joegoslavië van Tito. Onder het milde communisme van maarschalk Tito werd Kroatië een geliefde bestemming voor toeristen.
Er zijn acht EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië.
Een van de armste landen
Bulgarije is een van de armste lidstaten van de Europese Unie. Het Oost-Europese land werd vorig jaar juli samen met Kroatië toegelaten tot het ERM-2-mechanisme, de officiële wachtkamer om tot de euro te kunnen toetreden.
Kandidaat-lidstaten van de EU
Montenegro. Noord-Macedonië Servië Turkije.