Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
Voor droge gebieden zijn de beukenhaag en de Berberis thunbergii aanraders. Deze planten gedijen juist op droge zandgronden en zullen er daarom geen moeite mee hebben als er een tijdje wat minder regen valt. De haagbeuk voelt zich vrijwel overal op zijn gemak en kan dus ook tegen een droge periode.
Een coniferenhaag kan prima in een droge grond worden aangeplant, mits u de juiste soort kiest. De thuja 'Brabant' is een voorbeeld van een populaire haagconifeer die ook in een droge grond kan gedijen. Bij aanhoudende droogte dient u uw heg echter wel van extra water te voorzien.
De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte.
Voor een bijzonder droge standplaats vallen de Portugese laurier en de daaraan verwante laurier 'Tico' automatisch af. Volwassen exemplaren daarvan kunnen vrij goed met droogte omgaan, maar in de eerste jaren hebben deze haagplanten een bodem nodig die vochtig blijft om tot sterke volwassen planten uit te groeien.
Tegenwoordig kennen we in de zomer steeds hogere temperaturen en is er soms zelfs sprake van een droogte. Wanneer het een lange tijd niet regent en u de conifeer zelf niet water geeft, kan de conifeer bruin verkleuren. Dat komt doordat de conifeer in dat geval niet voldoende vocht kan opnemen.
Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.
Magnesiumgebrek in de grond
Soms worden coniferen bruin doordat er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat.
Wel moet men bij de echte beukenhaag (Fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropunicea') opletten dat de grond niet te langdurig nat is. Daar kunnen de planten niet tegen. Voor erg vochtige gronden is de haagbeuk (Carpinus betulus) veel beter geschikt.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy.
Er zijn ontelbaar veel redenen waarom een Beukenhaag dood kan gaan. Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is.
Voor privacy is een wintergroene haag meestal de beste optie, maar tegen inbraken of als sierhaag kan een bladverliezende juist ideaal zijn. Een haag van kornoelje, gewone sering, hortensia of vlinderstruik ziet er bijvoorbeeld in het bloeiseizoen prachtig uit.
Coniferen zoals de taxus zijn gevoelig voor droogte
Dan dienen deze coniferen extra te worden beschermd. De taxus kan door extreme droogte te maken krijgen met taksterfte. Delen van de taxushaag kleuren dan bruin. Dit gaat van kwaad tot erger.
Wil je liefst het hele jaar door wat groen in de tuin? Dan kies je best voor een haag die 's winters zijn blad houdt, zoals laurier, taxus of liguster. Bladverliezende haagplanten, zoals haagbeuk, meidoorn of veldesdoorn, worden vanaf de herfst kaal en dus ook doorzichtig.
De meeste goedkope hagen vindt u in de categorie 'bladverliezende haag'. Hier staan naast de haagbeuk, beukenhaag en laurier ook de veldesdoorn en meidoorn, waarvan de goedkoopste varianten minder dan een euro per stuk kosten!
Populaire groenblijvende hagen zijn bijvoorbeeld: De taxushaag: een zeer sterke en winterharde plant die behoort tot de langzaam groeiende coniferensoorten. De taxus geeft je tuin een mooie, luxueuze uitstraling. De mooie donkergroene kleur zorgt ervoor dat andere planten in de tuin goed tot hun recht komen.
Tast de wortels op een aantal punten aan en spray of giet daar vervolgens een herbicide op. Mocht dit onvoldoende werken, dan zou je de coniferen eerst voor een groot deel kunnen snoeien en vervolgens een middel als RoundUp kunnen injecteren in de stam hiervan.
Wordt een conifeer als haag gebruikt kan hij ook geen echte boom worden, toch zijn er soorten die ondanks die haag, toch wel 80 jaar of zelfs ouder kunnen worden. Vooral de Taxus is hier bekend om, maar als de Taxus gewoon tot een boom kan groeien kan hij wel 2000 jaar oud worden!
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
Je beregent het best 1 à 2 keer per week met ongeveer 2,5 cm wanneer er geen regen is voorspeld. Door 2 keer flink te beregenen, trekt het water dieper de grond in en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens droogte en een sproei verbod veel langer groen!
Daar komt neerslag uit, die uiteindelijk via het grondwater of rivieren weer in zee terechtkomt. Herhaal. Zo'n 35 procent van die neerslag komt via het grondwater of de rivier weer in zee terecht. De rest verdampt opnieuw.