Maki is misschien wel de meest bekende vorm van sushi. Deze heeft de traditionele gerolde vorm, maar is wel beter onder te verdelen in twee soorten. De eerste soort is een wat kleiner rolletje en is eigenlijk de traditionele Japanse sushi. Rijst in nori met één ingrediënt als vulling, zoals rauwe zalm, tonijn of krab.
Wat betreft Japanse sushi, staat traditionele Japanse sushi bekend om zijn waardering voor de natuurlijke smaak van vis en rijst. Nigiri sushi en sashimi zijn twee veelvoorkomende vormen van sushi waarbij de vis een belangrijke rol speelt. De focus ligt op de kwaliteit en versheid van de ingrediënten.
1. Maki (de bekendste sushisoort) Maki is de meest klassieke sushisoort. Het zijn de kleine ronde stukjes sushi met één soort vulling en sushirijst, omwikkeld met zeewier.
In Zuid-Oost Azië langs de Mekong rivier hadden de mensen een speciale techniek om de vis goed te kunnen bewaren. Deze techniek wordt gezien als het begin van het ontstaan van sushi. De vers gevangen vis werd in gekookte rijst gelegd en ging hierdoor fermenteren. Hierdoor was de vis soms tot wel een jaar houdbaar.
In essentie zijn er maar vijf type sushi; nigiri, maki, uramaki, sashimi en temaki. Binnen deze type zijn er ontelbaar combinaties met ingrediënten mogelijk enkele bekende zijn de california roll of de sake maki. Lees hier alles over de verschillende soorten sushi.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Tobiko is bestaat uit kleinere eitjes afkomstig van de japanse vliegende vis. Deze sushi kan ook bovenop een stuk sushi terecht komen, maar jij kent hem waarschijnlijk als de oranje stukjes waar de california roll in gerold wordt.
Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Nigiri. De letterlijke vertaling voor nigiri is 'rijstballetje'. Op deze rijstbolletjes worden dan kleine stukjes vis, zeevruchten of omelet gelegd.
Urumaki sushi (inside out roll)
Sushi wordt doorgaans als gezond bestempeld, omdat het uit rijst, vis, zeewier en groenten bestaat. Maar door extra toevoegingen zoals mayonaise en (room)kaas kunnen de calorieen snel oplopen. Beperk daarom de sushi's met extra toevoegingen als mayonaise, (room)kaas en de gefrituurde sushisoorten.
Voordelen van sushi
Vis: Sushi bevat vaak vis zoals zalm, tonijn, en garnalen die rijk zijn aan eiwitten, gezonde vetten en vitamines zoals vitamine D en B12. Vis bevat ook omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor een gezond hart en het verlagen van het risico op ziektes zoals Alzheimer en kanker.
Wat maakt het zo lekker? Sushi zou de zogenaamde vijfde smaak bevatten – naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze vijfde smaak, of umami, vinden we ook in asperge, tomaat, sommige vleessoorten en zeewier.
Wat is het precies? Masago is het kuit van een vis, die veel voor de sushi wordt gebruikt, voornamelijk als garnering, omdat de kleur het aantrekkelijk maakt, bovendien geeft het ook een lekker knapperige structuur.
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Verder wordt naast sushi vaak daikon geserveerd, ingemaakte rettich, een groente die qua smaak vergelijkbaar is met radijs. De daikon is meestal ingemaakt en heeft dan een fel gele kleur.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Wanneer we kijken naar de verschillen tussen een pizza en patat en sushi, dan valt het op dat in de sushi gezonde vetten zitten en in de patat niet. En pizza kan voedingsstoffen hebben, maar over het algemeen zit er toch wel behoorlijk wat vet in.
Sushi bestaat dus uit rauwe vis en rijst. Aan rijst bij kamertemperatuur moet voldoende zuur toegevoegd worden om de ontwikkeling van bacteriën zoals Bacillus cereus te belemmeren. Deze bacterie kan vele gerechten op basis van gekookte en afgekoelde rijst besmetten.
De ebi tempura roll is een sushi rol met rijst aan de buitenkant en gefrituurde garnalen erin.
Surimi recepten & tips
Surimi is een Japans product en eigenlijk een pasta gemaakt van viseiwitten van koolvis, wijting en kabeljauw. Er wordt een krab smaakje aan de pasta toegevoegd, het wordt opgerold en kleurstof gebruikt om de bekende rood-oranje buitenkant van surimi sticks te creëren.
Een maki wordt gemaakt door witte rijst op te rollen in een dun vel nori (gedroogd zeewier), met behulp van een bamboe mat. De hosomaki zonder vis wordt gevuld met verschillende vegetarische opties zoals bijvoorbeeld groenten. Zo heb je de welbekende kappa maki, tamago maki en de avocado maki.